Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente:
800 g faina alba, 600 ml apa calduta, 2 pliculete de drojdie uscata(sau 1 cub mic de drojdie proaspata), sare, 2 lingurite zahar, 3 linguri ulei masline.
Mod de preparare: Faina cernuta se amesteca cu drojdia. Intrun vas de plastic turnam o parte din apa, incet adaugam faina cu drojdia, amestecam bine, adaugam zaharul si apoi toata apa. Se amesteca bine si se framanta cu mixerul folosind paletele pt aluat, potrivim de sare, adaugam uleiul. Framantam cam 10 minute, lasam aluatul acoperit cu un prosop de bucatarie intrun loc ferit de curenti cam 30 de minute la crescut(eu cam atat l-am lasat). Intre timp incingeti cuptorul. Cu mainile date prin faina sau ulei, se imparte aluatul in 2 parti si il asezam in 2 tavi de cozonac in care am pus hartie de copt(puteti sa le ungeti cu grasime si sa le tapetati cu faina in lipsa hartiei de copt). Lasam aluatul in tavi vreo 10 minute sa creasca putin, apoi il punem la copt in cuptor, timp de 40-45 minute, pana trece testul cu scobitoarea(sa nu se lipesca de scobitoare). Se scoate painea din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, se scoate din tavi, se pune pe un prosop curat de bucatarie si se tine invelita pana se raceste bine, cand putem sa o punem in punga de nylon.
2 comments:
Maria ce palete folosesti tu pentru framantat aluatul la mixer? Am impresia ca am si eu mixer ca al tau cu cuva rotativa dar nu am reusit niciodata sa framant aluaturi la el, mi se ridica aluatul asa in sus pe spiralele alea...
Oricum acum am masina de paine la care framant, dospesc si coc paine dar eram curioasa totusi.
Merci, te pup si felicitari pentru painici arata foarte gustoase ;)
Draga mea, nu dispozitivele pt spuma, celelalte, eu de cand am acest mixer nu mai framant cu mana, masina de paine nu am. Nu ai pus prea multe ingrediente si de aceaa se ridica aluatul? Eu folosesc 1 kg de faina si apa care trebuie sa inmoaie aluatul, dar nu mi s-a intamplat niciodata, ma descurc f bine cu el si ma bucur ca il am. Te pup, mai incearca, eu il folosesc si la framantatul placintelor, lichielor, pe langa paine.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita