Pentru compotul de struguri am cumparat struguri cu boaba mare, pe la noi prin Ardeal se mai numesc si tata-caprei. Imi plac fiindca sunt carnosi si au samburi putini.
Eu am folosit borcane mari de 720 g, cu capace metalice cu filet.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg de struguri, 3 linguri zahar pt fiecare borcan de compot, zahar vanilat, apa.
Mod de preparare: spalati strugurii, rupeti bobitele de pe crenguta, ii asezati in borcane.
Intrun borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 3 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima bobita usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intro oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.
Deprindeti bobitele de pe crengute. |
Asezati fructele in borcane si pregatiti siropul. |
Adaugati siropul peste fructe si capaciti borcanele. |
Puneti apa in tava si puneti tava in cuptorul preincalzit cam 30 minute. |
42 comments:
Excelent compotul de struguri!Mama ne facea in fiecare toamna si ne place si acum!
Delicios compotul acesta.Te pup!
TeoBucatar@: imi place si mie de cand eram copil si a ramas in cap de lista la bunatati.
DiaMar-bucatarie galbena@: chiar delicos, mai ales daca e tinut inainte la rece. Te pup si eu.
Te lingi pe degete:X:X.Buna reteta;)
Ce mult imi place compotul de struguri alb! Iarna, cand nu mai e nici un semn de struguri, compotul asta imi indulceste ziua!
Haine.... multumesc!
Tutoriale, e drept, e un deliciu!
Cat de fain arataaaaaaaaaaa...
Tare-mi mai place compotul asta.
Felicitari furnicuta noastra !
As vrea sa pot vedea camara si pivnita ta....
Sidy, draga mea prietena si noua ne place. Te pup.
Ce mult imi place compotul de struguri.Cred ca la iarna iti voi face o vizita.
Buna idee...zilele astea fac si eu! Spor la treaba in continuare!
Medi, m-as bucura sa-mi fi oaspete.
Viviana, multumesc de vizita. Astept parerea ta.
Excelenta ideea!
Irina, multumesc de vizita.
Asa fac si eu compotul de struguri. de fapt eu asa fac toate compoturile. Ador compotul de struguri. E preferatul meu.
Maya multumesc de vizita, imi face asa o mare bucurie! Stiu ce blog frumos si retete minunate ai, de aceea ma bucur sa te am musafir.
Iti multumim pentru sfaturi! urari calde !
wow, felicitari, pup, multumesc
si eu am pus...E foarte bun!Pup
Vreau si eu un borcaaan!!...prin martie vin la tine, ca am auzit ca atunci o sa fie iarna :(
Compotul meu preferat !
te felicit Lenutico si te tzuc cu mare drag !
bebe@: cu drag, ma bucur ca sfaturile mele iti prind bine, multumesc de vizita.
Hannah Irina: multumesc frumos pt felicitari si vizita, te mai astept.
alinutzika: la iarna e foarte bun.
Liana10: te astept cu drag oricand.
Sidy: draga mea prietena, multumesc pe pup si eu. Pupici multi generalului!
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu am facut aproximativ 100 de borcane dupa reteta asta, si nu mai vreau din 2 motive. 1) Strugurii albi au samburi cam mari (Muscatul de Hamburg este mult mai ok), si 2) dupa cateva luni boabele de struguri se oxideaza, in sensul ca isi schimba culoare intr-o culoare murdara, si nici gustul nu mai este la fel de bun. Cu struguri negri, nu se intampla asta nici dupa 1 an.
Pare asa usor cand citesc reteta.. Eu m-am ferit de factu conserve pentru iarna, dulceturi si compoturi pentru ca banuiesc ca nu m-as descurca. Cu reteta asta parca m-as arunca sa incerc!
Draga Spete, este alegerea ta, insa pt a stopa oxidarea, poti pune zeama de lamaie. Iti multumesc frumos pt vizita, te astept si pe la alte retete.
Viorela draga, sa-ti testezi mana de lucru, te-as sfatui sa incerci pe cantitati mici, 1-2 borcane, le etichetezi cu data prepararii si le urmaresti starea in camara. Mare filizofie nu e nici cu dulceturile, iti trebuie putin curaj. Cred ca totusi marele secret in reusita este sterilizatul borcanelor, care asa cum sunt sigura ca ai mai citit si pe alte bloguri, nu e foarte dificil, borcanele bine spalate si clatite se usuca in cuptor, iar capacele daca sunt cu filet, dupa spalare se sterg bine cu prosopele foarte curate. Iti multumesc pt vizita,nu trebuie sa fugi de conserve, zau ca nu se fac greu. Te pup, as fi bucuroasa sa te intalnesc si pe la alte retete de pe blog.
Eu sunt innebunita dupa strugurii astia! Daca as putea, as manca tot timpul!
Tania, draga mea, imi plac si mie foarte tare, dupa compotul de cirese, acesta urmeaza in topul preferintelor. Multumesc de vizita, te astept cu drag si la alte retete.
Compotul de struguri este primul in topul preferintelor mele.Am noroc ca in fiecare an mama are grija sa puna multe borcane ca sa ne ajunga tot anul.
Erceanu: da, e foarte bun. Multumesc de vizita, sper sa mai vi.
Dau siropul in clocot ,pastrand aceeasi proportie ,de trei linguri pentru borcanul de 800,iar inainte de a turna siropul peste struguri ,pe care i-am stropit inainte cu zeama de lamaie ,intr-o ceasca ,pun 1 ligurita de salicil pe care o dizolv in putin sirop si apoi amestec cu siropul care clocoteste .Dupa ce torn siropul in borcanele cu struguri ,le asez in paturi,lasandsa treaca si doua zile ,pana le asez in camara ! Stau excelent !Fara sa le mai fierbeti ...nu este de dorit sa mananci iarna...struguri fierti !
liana: scumpa, eu prefer sa mananc strugurii fierti, decat sa pun salicil. Fiecare alege cum doreste. Iti multumesc de sugestie, poate sunt printre cititorii blogului, persoane care prefera reteta ta. Iti multumesc mult de vizita, te mai poftesc si alta data.
Copiii nu au voie sa consume compoturi cu salicil (le poate provoca Sindromul Reye, cu consecinte foarte grave), asa ca metoda fierberii este cea mai buna.
Strugurii albi pe care ii numim tata-caprei de fapt apartin soiului Segarcea.
Siropul se pune fierbinte sau trebuie sa se răcorească.... Foarte buna și ușoară rețeta.... O seara bună!!!
Draga Ramona, siropul nu il aduci la punctul de fierbere. Apa este doar calduta cat sa se topeasca zaharul, o torni peste fructele din borcan, apoi dupa inchiderea borcanului, urmeaza sterilizarea prin fierberea borcanelor in baie marina.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita