vineri, septembrie 26, 2025

Gogosari in oțet/conserva la rece

Am găsit in caietul de retete, o reteta de gogosari conservați la rece, o metoda practica, pe care nu am mai folosit o de f multi ani. Cantitatea de gogosari conservata pe care am avut o a fost de 2,5 kg gogosari curățați de samburi. Restul ingredientelor le am calculat in funcție de cantitatea  gogosarilor folosita la conservă. Am avut grija sa aleg gogosari sănătoși, pe care i am spălat,  i-am tăiat in patru, am scos sâmburii apoi am urmat pașii din reteta!

Reteta raportata la un kg de gogosari👇
-1 kg gogosari curățați de samburi 
-100 ml oțet de 9°
-100 g zahar
-1 lingura sare neiodata
-dafin, piper, hrean, țelină ( nu am pus țelină, nu am avut)
- in plus, am adăugat boabe de piper si boabe de muștar, cate o lingura din fiecare.
Mod de preparare:
Se face vinegreta din otet, sare, zahar, se amesteca bine pana se topesc zahărul si sarea, se toarnă peste gogosari, adăugăm piperul, muștarul boabe si hreanul. Se lasă vasul la odihnă 24 h, timp in care amestecam din cand in cand cu o lingură de lemn ingredientele din vas. Aveti grija sa folosiți un vas corespunzător, încăpător sa puteți amesteca gogosarii cu ingredientele adăugate. În decurs de 24 h, veți vedea ca se aduna o zeamă, care după ce așezați gogosarii in borcane sterilizate cu capac, o turnati in fiecare borcan. Deasupra așezați rădăcină de hrean sa nu se ridice gogosarii. Lasati inca vreo 2 ore borcanele fără capac sa se mai aseze lichidul, in cele in care scade completați, apoi închideți cu capace, dupa care puteți depozita in cămară.
sâmbătă, iunie 07, 2025

Salata de portocale, indrazneata, racoritoare

Timp de preparare: 10 minute (complexitate redusa) Aceasta reteta, este o reteta foarte gustoasa, racoritoare si cu o combinare a ingredientelor cam indrazneata, sau cel putin neobisnuita. Reteta este pt o portie, insa fiecare goaspodina poate sa o adapteze la nr persoanelor din familia sa. Folositi portocale reci dupa ce au stat putin in frigider.
  Ingrediente: Pt prepararea acestei salate avem nevoie de: 
-1 portocala mare
- 1 crenguta de patrunjel verde tocata
- 1 lingurita ulei masline
-un praf sare
-un praf zahar.
 Optional, eu am adaugat 1 frunzulita menta uscata. Recomandari: se consuma la inceputul mesei. 
  Mod de preparare: Se curata portocala de coaja, se taie in bucati, se adauga patrunjelul verde tocat, lingurita de ulei, un praf de sare si unul de zahar, se amesteca usor, se adauga menta, se serveste imediat.
joi, aprilie 17, 2025

Oua roșii vopsite natural cu coji de ceapă

Ați vopsit ouăle? De mulți ani, vopsesc natural, cu coji de ceapă. Ouăle degresate, le învelesc în ciorap, apoi le pun la fiert într-un vas cu foi de ceapă roșie și alba. Pe ouăle bine spălate aplic plante( flori, frunze de pătrunjel, mărar, trifoi, etc...), le invelesc in ciorap le leg cu ață rezistenta, apoi le fierb in amestecul de foi de ceapă și apa la care am adăugat 3 lingurițe de sare și 6 linguri de oțet. Ouăle  trebuie sa fie acoperite de apă. Le fierb la foc domol la început, apoi la mediu cam 20', după care le scot din vasul în care au fiert, îndepărtez ciorapul și plantele, apoi ung ouăle cu slănină să primească luciu!