Multumesc vizitatorilor blogului, celor care au trecut pe aici si au lasat comentariile lor ca marturie a vizitei pe care mi-au facut-o.
duminică, octombrie 31, 2010
Un an de site ,,Dulcesarat,,
dulcesarat
maria elena
at
31 octombrie
retete,culinar
Articole culinare si non-culinare,
Un an de site dulcesarat
Ma uit inapoi si nu-mi vine sa cred. Acum un an, se lansa pe gustos.ro un concurs la care puteai sa participi doar daca aveai un blog culinar, inscriind in concurs o reteta de pe propriul blog. Voiam neaparat sa particip la respectivul concurs, insa nu aveam blog, deci am trecut la ,,fabricarea,, unuia si..... uite asa, a aparut ,,Dulcesarat,,. Multumesc gustos.ro, desi la acel concurs nu am castigat nimic, insa m-am ales cu blogul. Datorita acestei intamplari am pasit cu timiditate in blogosfera romaneasca.
Multumesc vizitatorilor blogului, celor care au trecut pe aici si au lasat comentariile lor ca marturie a vizitei pe care mi-au facut-o.
Multumesc vizitatorilor blogului, celor care au trecut pe aici si au lasat comentariile lor ca marturie a vizitei pe care mi-au facut-o.
joi, octombrie 28, 2010
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 6 bucati de wafe din comert, 2 banane, 1 mar mare, 4 biscuiti, toping de caise, sau orice alt fruct, bombonele de ciocolata pt decor.
Mod de preparare: 2 banane curatate se razuiesc pe razatoarea mare, adaugam 1 mar mare curatat si razuit pe razatoarea mica si 4 biscuiti razuiti tot pe razatoarea cu gauri mici. Se amesteca totul bine, apoi ungem bucatile de wafe. Deasupra presaram bombonele pt ornat si mai adaugam toping de fructe (eu am avut de caise preparat de mine), gasiti reteta aici.
Wafe cu fructe proaspete
dulcesarat
maria elena
at
28 octombrie
retete,culinar
banane,
Ceva dulce,
toping de caise,
Wafe cu fructe proaspete
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 6 bucati de wafe din comert, 2 banane, 1 mar mare, 4 biscuiti, toping de caise, sau orice alt fruct, bombonele de ciocolata pt decor.
Mod de preparare: 2 banane curatate se razuiesc pe razatoarea mare, adaugam 1 mar mare curatat si razuit pe razatoarea mica si 4 biscuiti razuiti tot pe razatoarea cu gauri mici. Se amesteca totul bine, apoi ungem bucatile de wafe. Deasupra presaram bombonele pt ornat si mai adaugam toping de fructe (eu am avut de caise preparat de mine), gasiti reteta aici.
Pregatim ingredientele. |
Razuim fructele. |
Razuim si biscuitii. |
Amestecam fructele cu biscuitii. |
Intindem amestecul peste wafe. |
Asezam wafele pe un platou. |
Le ornam cu toping de fructe, eu am avut de caise. |
duminică, octombrie 24, 2010
Prajitura cu prune si scortisoara, gustul si aroma perfecta!
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente
Pt
blat: 100 g margarina Unirea, 1 cana zahar (cam 220g), 3 oua, 1 cutie si
jumatate de iaurt danone mic(cam 200 g), 300 g faina alba, 1 vanilie, 1 praf de
copt.
Pt umplutura: 500 g prune, 2 linguri zahar, 1 plic vanilie, 3 lingurite
praf de scortisoara.
Pt pudrat: zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
Mod de preparare: intrun vas de plastic, mixam margarina cu zaharul
si zaharul vanilat, adaugam apoi ouale, continuam sa mixam ingredientele. Se
adauga iaurtul, omogenizam, la sfarsit adaugam faina cernuta si praful de copt,
mixam pana la incorporarea acestora.
Turnam compozitia intro tava tapetata cu hartie de copt. Adaugam in blat
prunele spalate, curatate de samburi, taiate bucatele si amestecate cu 2
linguri de zahar si 3 lingurite cu varf de scortisoara. Intoducem tava in
cuptorul preincalzit si coacem 20-30 minute. Scoatem prajitura din cuptor, o
lasam sa se raceasca, se serveste pudrata cu zahar pudra amestecat cu zahar
vanilat. Dimensiunea tavii este: 36 cm x 25 cm.
Pregatim ingredientele. |
Se mixeaza zaharul+1 plic zahar pudra+margarina, peste care adaugam ouale. |
Prajitura este coapta. |
Lasam prajitura sa se raceasca, taiem marginile, pudram prajitura. |
Se poate servi! |
Pofta buna!
sâmbătă, octombrie 23, 2010
Timp de preparare: 2 ore (complexitate medie)
Ingrediente: Costita de porc afumata, varza, ulei, ceapa, boia, piper macinat, cimbru uscat, marar uscat, cartofi, sare, marar proaspat, ardei iute, 1 ardei gras.
Mod de preparare: Incepem cu costita: se spala se cresteaza pe langa os, se aseaza intro tava pt cuptor, se piperaza, se adauga boia, vegeta, apa, ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor cam 1 ora si jumatate, sa intre usor furculita in ea. Cand este gata, scoateti folia si mai lasati asa vreo 10 minute sa faca o crusta.
Cartofii: 6 cartofi se curata, se spala, se taie in 8, se aseaza intro tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, se stropesc cu ulei, se sareaza, adaugam un ardei gras taiat in 3, se dau la cuptor cam 50-60 minute. De vreo 2 ori, ii intoarceti usor, sa se rumeneasca.
Varza calita: eu am avut o varzuca de vreun kg, pe care am taiat-o
fideluta. Intro cratita, punem 100 ml ulei la incins, adaugam o ceapa
taiata marunt, putina boia, apoi punem varza taiata si frecata cu putina
sare. Calim varza la foc mic, sa nu se arda, se adauga cimbru si marar
uscat, cateva feliute de ardei iute, piper macinat. Noua ne place varza
calita, picanta. Cand este gata si varza, serviti costita alaturi de
varza si cartofi.
Costite afumate cu varza calita si cartofi aurii
dulcesarat
maria elena
at
23 octombrie
retete,culinar
cartofi,
cimbru,
Costite afumate cu varza calita si cartofi aurii,
Preparate cu carne
Timp de preparare: 2 ore (complexitate medie)
Ingrediente: Costita de porc afumata, varza, ulei, ceapa, boia, piper macinat, cimbru uscat, marar uscat, cartofi, sare, marar proaspat, ardei iute, 1 ardei gras.
Mod de preparare: Incepem cu costita: se spala se cresteaza pe langa os, se aseaza intro tava pt cuptor, se piperaza, se adauga boia, vegeta, apa, ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor cam 1 ora si jumatate, sa intre usor furculita in ea. Cand este gata, scoateti folia si mai lasati asa vreo 10 minute sa faca o crusta.
Cartofii: 6 cartofi se curata, se spala, se taie in 8, se aseaza intro tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, se stropesc cu ulei, se sareaza, adaugam un ardei gras taiat in 3, se dau la cuptor cam 50-60 minute. De vreo 2 ori, ii intoarceti usor, sa se rumeneasca.
Stropim cartofii cu ulei, ii saram, ii dam la cuptor pt 50-60 minute. |
Cartofii sunt gata. |
Varza condimentata, e gata imediat. |
Pofta buna! |
marți, octombrie 19, 2010
Premiu special de la Decorix
In luna septembrie am participat pe Decorix.ro la concursul lunii septembrie cu reteta ,,Zacusca de vinete cu gogosari copti ca pe Tarnave,, (aici puteti gasi reteta) si am fost foarte fericita sa fiu rasplatita cu un premiu special-pentru revenirea la traditie, prin reteta mea. Multumesc mult organizatorilor, sponsorilor si doamnelor din juriu care m-au sustinut, dar si celor care m-au votat. Premiul meu a fost un aparat de scos samburii din visine si cirese:
sâmbătă, octombrie 09, 2010
Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.
Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel
dulcesarat
maria elena
at
09 octombrie
retete,culinar
Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina ceapa si patrunjel,
Mancare
Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.
Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara
petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari,
aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se
facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati
gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata
asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se
taiau felii mai groase si se facea chisatura pt ciorbe, sau se
intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum
ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar
sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.
Avem nevoie de slanina afumata mai moale, patrunjel verde si ceapa. |
Maruntim patrunjelul, slanina, ceapa. |
Amestecam totul bine. |
Se serveste cu paine si rosii. |
joi, octombrie 07, 2010
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: dulceata de caise. Se poate folosi orice fel de dulceata pe care o aveti la indemana.
Mod de preparare: dulceata de caise se mixeaza cu blenderul pana devine o pasta omogena, se pune in poche si folosim la ornarea deserturilor. Daca nu dispuneti de poche, puteti folosi tot asa de bine o punga de plastic pe care o gauriti usor la varf.
Toping de caise
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente: dulceata de caise. Se poate folosi orice fel de dulceata pe care o aveti la indemana.
Mod de preparare: dulceata de caise se mixeaza cu blenderul pana devine o pasta omogena, se pune in poche si folosim la ornarea deserturilor. Daca nu dispuneti de poche, puteti folosi tot asa de bine o punga de plastic pe care o gauriti usor la varf.
marți, octombrie 05, 2010
Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: 1 kg strugurei(eu i-am pastrat la congelator pana acum sa pot face diferite combinatii), ½ kg nectarine, ½ kg piersici, 2 plicuri gel fix: 3x1, 700-800 g zahar. Din aceasta cantitate de fructe au rezultat 6 borcane mici de dulceata.
Mod de preparare: Intotdeauna incep cu spalatul si sterilizatul borcanelor in cuptor. Intre timp, pregatesc fructele. Piersicile, nectarinele spalate, se curata de samburi, se taie bucati, se amesteca cu strugureii, apoi adaugam zaharul impreuna cu gel fix, amestecam bine totul, punem fructele la fiert asa cum sunt indicatiile de pe plicul cu gel fix. Cand fructele incep sa fiarba, tinem la foc 3 minute, apoi stingem focul si turnam dulceata in borcane cu capac filetat, le intorcem cu capul in jos 5 minute, apoi punem borcanele la dunst uscat, acoperite cu o patura pana ziua urmatoare cand se aseaza in camara.
Dulceata de strugurei, piersici si nectarine
dulcesarat
maria elena
at
05 octombrie
retete,culinar
Conserve,
Dulceata de strugurei piersici si nectarine
Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: 1 kg strugurei(eu i-am pastrat la congelator pana acum sa pot face diferite combinatii), ½ kg nectarine, ½ kg piersici, 2 plicuri gel fix: 3x1, 700-800 g zahar. Din aceasta cantitate de fructe au rezultat 6 borcane mici de dulceata.
Mod de preparare: Intotdeauna incep cu spalatul si sterilizatul borcanelor in cuptor. Intre timp, pregatesc fructele. Piersicile, nectarinele spalate, se curata de samburi, se taie bucati, se amesteca cu strugureii, apoi adaugam zaharul impreuna cu gel fix, amestecam bine totul, punem fructele la fiert asa cum sunt indicatiile de pe plicul cu gel fix. Cand fructele incep sa fiarba, tinem la foc 3 minute, apoi stingem focul si turnam dulceata in borcane cu capac filetat, le intorcem cu capul in jos 5 minute, apoi punem borcanele la dunst uscat, acoperite cu o patura pana ziua urmatoare cand se aseaza in camara.
Pregatim ingredientele. |
Taiem bucati piersicile si nectarinele. |
Amestecam fructele cu gel fix. |
Fierbem dulceata. |
Umplem borcanele si le intoarcem cu capacul in jos. |
Este delicioasa cu wafe.... |
....dar si pe felii de paine proaspata. |
Pt cei care nu stiu, acestia sunt strugureii sau coacazele rosii (ribes rubrum) |
Abonați-vă la:
Postări (Atom)