joi, septembrie 29, 2011

Compot de struguri albi, fara conservant


Pentru compotul de struguri am cumparat struguri cu boaba mare, pe la noi prin Ardeal se mai numesc si tata-caprei. Imi plac fiindca sunt carnosi si au samburi putini.
Eu am folosit borcane mari de 720 g, cu capace metalice cu filet.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg de struguri, 3 linguri zahar pt fiecare borcan de compot, zahar vanilat, apa.
Mod de preparare: spalati strugurii, rupeti bobitele de pe crenguta, ii asezati in borcane.
Intrun borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 3 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima bobita  usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intro oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.

Deprindeti bobitele de pe crengute.
Asezati fructele in borcane si pregatiti siropul.
Adaugati siropul peste fructe si capaciti borcanele.
Puneti apa in tava si puneti tava in cuptorul preincalzit cam 30 minute.

42 de comentarii:

  1. Excelent compotul de struguri!Mama ne facea in fiecare toamna si ne place si acum!

    RăspundețiȘtergere
  2. TeoBucatar@: imi place si mie de cand eram copil si a ramas in cap de lista la bunatati.

    RăspundețiȘtergere
  3. DiaMar-bucatarie galbena@: chiar delicos, mai ales daca e tinut inainte la rece. Te pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te lingi pe degete:X:X.Buna reteta;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mult imi place compotul de struguri alb! Iarna, cand nu mai e nici un semn de struguri, compotul asta imi indulceste ziua!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de fain arataaaaaaaaaaa...
    Tare-mi mai place compotul asta.
    Felicitari furnicuta noastra !
    As vrea sa pot vedea camara si pivnita ta....

    RăspundețiȘtergere
  7. Sidy, draga mea prietena si noua ne place. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce mult imi place compotul de struguri.Cred ca la iarna iti voi face o vizita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna idee...zilele astea fac si eu! Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Medi, m-as bucura sa-mi fi oaspete.

    RăspundețiȘtergere
  11. Viviana, multumesc de vizita. Astept parerea ta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa fac si eu compotul de struguri. de fapt eu asa fac toate compoturile. Ador compotul de struguri. E preferatul meu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Maya multumesc de vizita, imi face asa o mare bucurie! Stiu ce blog frumos si retete minunate ai, de aceea ma bucur sa te am musafir.

    RăspundețiȘtergere
  14. Iti multumim pentru sfaturi! urari calde !

    RăspundețiȘtergere
  15. Vreau si eu un borcaaan!!...prin martie vin la tine, ca am auzit ca atunci o sa fie iarna :(

    RăspundețiȘtergere
  16. Compotul meu preferat !
    te felicit Lenutico si te tzuc cu mare drag !

    RăspundețiȘtergere
  17. bebe@: cu drag, ma bucur ca sfaturile mele iti prind bine, multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  18. Hannah Irina: multumesc frumos pt felicitari si vizita, te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  19. alinutzika: la iarna e foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  20. Liana10: te astept cu drag oricand.

    RăspundețiȘtergere
  21. Sidy: draga mea prietena, multumesc pe pup si eu. Pupici multi generalului!

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu am facut aproximativ 100 de borcane dupa reteta asta, si nu mai vreau din 2 motive. 1) Strugurii albi au samburi cam mari (Muscatul de Hamburg este mult mai ok), si 2) dupa cateva luni boabele de struguri se oxideaza, in sensul ca isi schimba culoare intr-o culoare murdara, si nici gustul nu mai este la fel de bun. Cu struguri negri, nu se intampla asta nici dupa 1 an.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pare asa usor cand citesc reteta.. Eu m-am ferit de factu conserve pentru iarna, dulceturi si compoturi pentru ca banuiesc ca nu m-as descurca. Cu reteta asta parca m-as arunca sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Spete, este alegerea ta, insa pt a stopa oxidarea, poti pune zeama de lamaie. Iti multumesc frumos pt vizita, te astept si pe la alte retete.

    RăspundețiȘtergere
  25. Viorela draga, sa-ti testezi mana de lucru, te-as sfatui sa incerci pe cantitati mici, 1-2 borcane, le etichetezi cu data prepararii si le urmaresti starea in camara. Mare filizofie nu e nici cu dulceturile, iti trebuie putin curaj. Cred ca totusi marele secret in reusita este sterilizatul borcanelor, care asa cum sunt sigura ca ai mai citit si pe alte bloguri, nu e foarte dificil, borcanele bine spalate si clatite se usuca in cuptor, iar capacele daca sunt cu filet, dupa spalare se sterg bine cu prosopele foarte curate. Iti multumesc pt vizita,nu trebuie sa fugi de conserve, zau ca nu se fac greu. Te pup, as fi bucuroasa sa te intalnesc si pe la alte retete de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu sunt innebunita dupa strugurii astia! Daca as putea, as manca tot timpul!

    RăspundețiȘtergere
  27. Tania, draga mea, imi plac si mie foarte tare, dupa compotul de cirese, acesta urmeaza in topul preferintelor. Multumesc de vizita, te astept cu drag si la alte retete.

    RăspundețiȘtergere
  28. Compotul de struguri este primul in topul preferintelor mele.Am noroc ca in fiecare an mama are grija sa puna multe borcane ca sa ne ajunga tot anul.

    RăspundețiȘtergere
  29. Erceanu: da, e foarte bun. Multumesc de vizita, sper sa mai vi.

    RăspundețiȘtergere
  30. Dau siropul in clocot ,pastrand aceeasi proportie ,de trei linguri pentru borcanul de 800,iar inainte de a turna siropul peste struguri ,pe care i-am stropit inainte cu zeama de lamaie ,intr-o ceasca ,pun 1 ligurita de salicil pe care o dizolv in putin sirop si apoi amestec cu siropul care clocoteste .Dupa ce torn siropul in borcanele cu struguri ,le asez in paturi,lasandsa treaca si doua zile ,pana le asez in camara ! Stau excelent !Fara sa le mai fierbeti ...nu este de dorit sa mananci iarna...struguri fierti !

    RăspundețiȘtergere
  31. liana: scumpa, eu prefer sa mananc strugurii fierti, decat sa pun salicil. Fiecare alege cum doreste. Iti multumesc de sugestie, poate sunt printre cititorii blogului, persoane care prefera reteta ta. Iti multumesc mult de vizita, te mai poftesc si alta data.

    RăspundețiȘtergere
  32. Copiii nu au voie sa consume compoturi cu salicil (le poate provoca Sindromul Reye, cu consecinte foarte grave), asa ca metoda fierberii este cea mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  33. Strugurii albi pe care ii numim tata-caprei de fapt apartin soiului Segarcea.

    RăspundețiȘtergere
  34. Siropul se pune fierbinte sau trebuie sa se răcorească.... Foarte buna și ușoară rețeta.... O seara bună!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Draga Ramona, siropul nu il aduci la punctul de fierbere. Apa este doar calduta cat sa se topeasca zaharul, o torni peste fructele din borcan, apoi dupa inchiderea borcanului, urmeaza sterilizarea prin fierberea borcanelor in baie marina.

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita