miercuri, august 22, 2012

Pulpe de pui dezosate la gratar cu garnitura de orez


Cu cateva saptamani in urma, din graba mare, la cumparaturi, in loc sa cumpar piept de pui dezosat, m-am trezit acasa cu o caserola de pulpe dezosate. Voiam sa prepar snitele in pesmet. A trebuit sa-mi schimb meniul si sa prepar gratare din pulpe dezosate. Mi-au placut tare mult, sunt moi si suculente, asa ca de atunci am mai facut.
Timp de preparare: 25-30 minute, cu garnitura si salata cu tot.
Ingrediente: pulpe de pui dezosate, sare, piper.
Garnitura: 1 cana pt ceai cu orez, sare, o bucatica de unt cat o nuca mai mare, 2-3 linguri de lapte, 2-3 crengute de patrunjel verde pt decor.
Mod de preparare: incepeti cu prepararea garniturii de orez. Orezul spalat si scurs de apa se pune la fiert cu apa rece. De obicei, la 1 cana orez, adaug 3 cani apa. Pana unde ajunge apa, cam pana acolo va creste orezul la fiert. Cand incepe sa fiarba orezul, adaugati sare, reduceti focul la minim si lasati sa fiarba linistit cam 15-20 minute, pana scade apa. Adaugati 2 sau 3 linguri de lapte ca sa obtineti un orez alb, lasati sa clocoteasca usor, stingeti focul, adaugati bucatica de unt, amestecati usor sa se topeasca untul si acoperiti cu un capac pana la servire. Orezul va fi cremos si gustos.
Intre timp incingeti gratarul (am folosit tigaia tip grill, nu gratarul grill pentru aragaz), adaugati pulpele de pui batute, sarate si piperate, le prajiti pe ambele parti, apoi le serviti cu orez peste care presarati putin patrunjel verde tocat si piper macinat. Este tare bun cu o salata de castraveti proaspeti.


marți, august 21, 2012

Premiul cel mare la Bucatarul stie tot din partea sit-ului Gustos.ro 2012


In aceasta vara, am participat la concursul anual organizat de site-ul Gustos.ro intitulat ,,Bucatarul stie tot,, editia I 2012 si am castigat marele premiu. M-am bucurat mult de tot, premiul cuprinde 3 volume GoodFood si revista GoodFood pe iulie-august. Retetele cuprinse in aceste volume sunt minunate, sanatoase, rapide, cu imagini deosebite, o adevarata sursa de inspiratie.
Multumesc frumos Gustos.ro, multumesc frumos GoodFood!


miercuri, august 15, 2012

Inghetata parfe in 2 culori


Pentru zilele toride ale acestei veri, am preparat o inghetata parfe (parfait cum vreti... daca traia G. Pruteanu, ne-ar fi obisniut pe toti sa scriem in limba noastra asa cum citim si mi se pare corect, chiar daca imprumutam cuvintelele de la altii, in cazul asta la fratii frantuji). Am folosit oua de casa si regret ca nu am gasit frisca naturala, pentru ca doream sa produc o inghetata naturala, fara E-uri. Am avut frisca Hu-la-la, am fost multumita, inghetata a fost foarte aromata, spumoasa si racoritoare, fara ace de gheata, deci numai buna pentru toata lumea: copiii, bunici si parinti. La decorat am avut topping de visine si fructe congelate. Un parfum discret de fructe a imbogatit gustul delicios al sferelor sau feliilor de inghetata. Pentru tinerele gospodine, vreau sa precizez ca orice parfe, trebuie sa aiba in comozitie in mod obligatoriu frisca.
Timp de preparare: 15 minute, timp de congelare: 4 ore.
Ingrediente: 300 ml frisca Hu-la-la, 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 plicuri zahar vanilat dr. Oetker, 1 lingura cacao.
Mod de preparare: incepeti cu frisca, pe care o bateti spuma si o puneti deoparte. Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri. Intr-un bol mai mare decat cel in care ati batut frisca, bateti spuma cele 3 albusuri, folosindu-va de mixer, adaugati treptat zaharul si zaharul vanilat, mixati pana la topirea zaharului, adaugati cele 3 galbenusuri si amestecati cu miscari blande, folosind o spatula pentru incorporarea acestora in spuma de albusuri. Adaugati aici si frisca batuta, amestecand tot asa bland, sa nu se lase spuma. Impartiti compozitia in 2 parti. Intr-una din ele adaugati cacao cernuta si omogenizati compozitia. Veti avea o parte de compozitie de culare galbena pal, iar cealalta cu cacao un maro deschis. Turnati cele 2 compozitii intr-o cutie de plastic, alternand culorile, sau daca doriti, compozitia galbena  intr-o jumatate de cutie, iar cea maro, in jumatatea ramasa, asta ramane la alegerea voastra. Se tine in congelator cam 4 ore. Eu am avut o cutie de inghetata din comert in care am congelat parfe-ul. Din cantitatea de ingrediente pe care am avut-o, mi-a iesit fix o cutie. Am servit inghetata taiata felii sau sub forma de globuri, pe care le-am obtinut cu ajutorul lingurii de inghetata, am decorat cu topping de visine si fructe congelate. Cam asta a fost!

luni, august 13, 2012

Pasta din urda


Inca se gaseste pe piata alimantara urda, cei care se dau in vant dupa produse lactate, pot prepara rapid o pasta din urda, delicioasa pt micul dejun.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente: aprox. 300 g urda proaspata, 1 ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, piper macinat si sare dupa gust, 1 lingurita boia dulce, o bucatica de unt cat o pruna, cateva crengute de patrunjel verde tocat .
Mod de preparare: intr-un bol de plastic puneti urda maruntita cu furculita, adaugati restul ingredientelor si omogenizati cu un mixer vertical, pana  obtineti o pasta fina. Serviti acest aperitiv la micul dejun cu rosii, ardei gras sau gogosari.

sâmbătă, august 11, 2012

Compot de caise fara conservant


A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca  fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.


miercuri, august 08, 2012

Felii cu frisca si fructe


Un desert mai simplu ca aceaste felii cu frisca si fructe nu exista! Chiar si cea mai nepriceputa gospodina poate sa-l prepare. Daca ati mesterit macar o data in viata un pandispan, sunteti aproape de reusita. Nu mai aveti decat sa bateti frica, sa decupati feliile si sa decorati cu fructe. Pentru neinitiate, iata reteta mea:
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: 6 oua, 6 linguri de zahar, 1/2 pliculet praf de copt, 6 linguri de faina,1 vanilie.
Pentru decorat: 400-500 ml frisca Hu-la-la, 2 vanilii, fructe(coacaze rosii, zmeura, sau ce fel doriti).
Mod de preparare: separati albusurile de galbenusuri, bateti albusurile spuma tare, adaugati praful de copt, continuati sa bateti spuma, adaugati treptat zaharul + 1 plic zahar vanilat, bateti pana se topeste zaharul, incorporati galbenusurile, adaugati si incorporati cu miscari blande, faina cernuta. Preincalziti cuptorul, coaceti pandispanul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25-30 minute la temperatura moderata. Pandispanul este copt cand trece testul cu scobitoarea (intepati pandispanul cu o scobitoare, daca aceasta ramane curata pandispanul este copt). Lasati prajitura sa se raceasca si intre timp bateti frisca spuma impreuna cu cele 2 vanilii. Intindeti frisca pe pandispan, portionati pandispanul in felii dupa placul vostru si decorati cu fructe.