Gomboți cu prune 2
Plăcintă cu urdă ( lichiu)
Compoziție aluat plăcintă cu urdă:
Sirop de soc
Pt Siropul de soc avem nevoie de:
-flori de soc proaspete (eu am folosit cam 42 de flori sanatoase si mari cat o palmă)
-2 kg zahăr
-4 plicuri zahăr vanilinat
-5 lămâi , zeamă și coajă
-2 litri apă
-opțional 1 lingură salicilat pt conserve dacă vreți sa țineți sucul pt iarnă.
Mod de preparare: întrun vas încăpător (am folosit un vas cu capacitate de 4 litri fiindca trebuie să încapă florile si lămâile) punem apa, zahărul și zahărul vanilinat pe foc și amestecăm să se topească zaharul, dar nu trebuie să fiarbă, să fie ușor călduț încât să permită topirea mai rapidă a cristalelor de zahăr. Adăugăm florile în siropul călduț, zeama de lămâie dar și cojile lămâilor stoarse. Acoperim vasul și când conținutul s a răcit punem vasul în frigider cam 5 zile, timp în care florile de soc si lămâile își vor lăsa aromele. Dupa 5 zile strecurați siropul în sticle de sticlă. Țineți la rece și consumați cu apă minerală sau plată cu cuburi de gheață. Daca vreți sa păstrați siropul pt iarnă adăugați o lingură de salicilat și sigilați sticla cu un dop bun.
Prajitura ou ochi
Maioneză de post
Ciorba de spanac cu fasole boabe
Consistenta si usor de preparat este aceasta Ciorba de spanac cu fasole boabe
Pentru preparare aveti nevoie de:
1/2 kg (o jumatate kilogram) spanac
o ceapa alba
o mana de foi de ceapa verde
3 linguri ulei
3 lingurite boia dulce afumata( puteti pune si obisnuita sau daca va place boia iute)
1 conserva de fasole alba
4 sau 5 catei de usturoi
3 ml lapte de soia
sare
otet
o lingurita piper macinat
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert 3 litri apa. Pana fierbe apa intro tigaie incingeti uleiul adaugati ceapa alba si cozile de ceapa tocate marunt, caliti le, adaugati boiaua, amestecati si turnati in oala de ciorba. Spalati spanacul taiati l sau rupeti l si adaugati l in apa care fierbe. Cand spanacul este fiert, adaugati conserva de fasole, lasati ciorba sa dea in cateva clocote. Potriviti gustul de sare, inacriti cu otet dupa gust, adaugati piperul macinat, dupa ce da in clocot puteti stinge focul. La final adaugati cateii de usturoi zdrobiti si laptele de soia, amestecati bine in ciorba si e gata de servit! Mie imi place cu ardei iute murat .
Chec cu nuca de cocos
200 g faina alba de grau
200 g de fulgi de nuca de cocos
160 sau 170 g zahar
200 g nutella
1 plic praf de copt
3 plicuri zahar vanilinat
un pumn de stafide oparite in putin lapte (le scurgeti de lapte inainte de a le adauga in chec)
4 oua
200 ml lapte
100 ml ulei
Mod de preparare: mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilinat pana la topirea acestuia, adaugam praful de copt, il incorporam in compozitie. Urmatorul ingredient va fi uleiul, omogenizam/mixam, adugam faina cernuta, omogenizam/mixam. Adaugam fulgii de cocos si stafidele. Mixam compozitia, in final adaugam laptele si mixam din nou pana obtinem un aluat omogen. Transferam compozitia intro tava de chec de 26 cm unsa cu ulei si tapetata cu faina. Deasupra adaugam cu lingura nutella din loc in loc. Cu o furculita amestecam usor prin compozitie sa incorporam nutella. Coacem checul la 180* timp de 35 /40 de minute (pana trece testul cu scobitoarea). Dupa ce se raceste putin in forma il scoatem cu grija sa nu se rupa si il lasam sa se raceasca bine. Este foarte gustos, usor crocant in exterior.
Pilaf de orez cu zuchini
Pilaful de orez cu zuchini este o mancare de post. In prepararea acestui fel de mancare aveti nevoie de:
o cana de orez
o ceapa mare
1 rosie
1un ardei gras
3 linguri de ulei
un dovlecel zuchini
1 legatura patrunjel verde
sare, piper macinat
3 lingurite de boia dulce
cam 2 cani de apa
Mod de preparare: intrun vas (cratita) incingeti uleiul, adaugati ceapa. Caliti usor, adaugati rosia si ardeiul taiate cubulete mici. Caliti zarzavatul, adaugati boiaua, orezul spalat si scurs de apa, apoi imediat stingeti cu 2 cani de apa. Cand incepe sa fiarba totul, adaugati dovlecelul curatat si taiat cubulete. Micsorati focul la minim, puneti un capac si fierbeti pilaful la foc domol. Potriviti gustul de sare si de piper iar la final dupa ce pilaful este fiert, stingeti focul presarati patrunjel verde tocat marunt. Este un fel principal de post iar cei ce nu tin post din diverse motive il pot servi cu snitel, carnat, chiftele; in plus se prepara relativ rapid, se poate consuma si rece.
Supă cu ciuperci champignion
Testare Fairy Extra +
Dragii mei, m am înscris la o campanie de testare pentru detergentul de vase Fairy Extra + Gamă nouă in Romania. Acest detergent este cu 50% mai rapid în eliminarea grasimilor dificile. Eu personal sunt foarte mulțumită, l am testat, aflati parerea mea din filmuleț. Noua gama are 3 variante: cu aroma de fructe de pădure (culoarea rosie), miros de liliac(culoarea mov), aroma de citrice(culoarea galbenă). Mulțumesc @BuzzStoreRomânia, @fairy_romania #buzzfairy, #BuzzFairyExtra, #ad
Chec cu banane, prajituri
Pentru preparare aveti nevoie de: banane coapte, eu am avut 3 bucati (cam 350 g pireu de banane), 250/260 grame făină albă de grâu, 100 grame zahar, 2 ouă, 1 praf de copt (1o g), un praf de sare, 100 g unt, 2 sau 3 plicuri de zahăr vanilinat, sau esență de vanilie, ciocolată , 50 g nucă. Ciocolata am avut neagra si ciocolata cam 100 g împreună.
Mod de preparare: bananele decojite le pasati cu furculița și faceti un pireu, adaugati untul moale la temperatura camerei si omogenizati compoziția. Ouăle amestecate bine cu zaharul, vanilia și praful de copt le adaugati la pireul de banane și unt. Omogenizati totul, iar apoi adaugati faina cernută, ciocolata ruptă în bucățele si nuca (rupeți si nuca daca miezul este mai mare). Turnati compoziția omogenizată într-o tava de cozonac/chec unsă bine cu ulei. Coaceți checul la temperatura de 160° timp de 1 h. Lăsați checul sa se răcească in tavă, apoi tăiați felii de groasimea unui deget. Este foarte gustos. Sursa: internet, Jamilla.
Rulada cu cascaval
Mod de preparare: pe o foaie de copt, într-o tava potrivita pt cuptor așezați feliile de cascaval ușor suprapuse, apoi le introduceți în cuptorul preîncălzit 2 sau 3 minute pana când cașcavalul se topește ușor. Urmăriți acest lucru pe geamul cuptorului de la aragaz. Când feliile sunt unite, scoateți tava din cuptor și lăsați sa se răcească. Între timp, întrun castron amestecati crema de brânză cu 2 ouă fierte tari, piper măcinat după gust, mararul tăiat mărunt, măslinele tăiate rondele sau mărunt, cum doriți. Întindeți peste feliile de cascaval puțin unt moale la temperatura camerei sau crema de brânză înainte sa o amestecati cu celelalte ingrediente. Peste, așezați feliile de șuncă Praga una lângă alta, încât sa acopere toată suprafața feliilor de cascaval, ungeți feliile de șuncă cu amestecul de crema de brânză, peste care puneți fâșii subțiri de ardei rosu, galben sau verde (de care aveți la îndemână), apoi rulați cu ajutorul hârtiei de copt. Rulada obținută se învelește în folie de nylon, se leagă la capete și se păstrează la rece câteva ore, când se poate servi tăiată în felii de grosimea unui deget.
Mosi Craciuni, Aperitive
Pentru masa de Craciun, am preparat Mosi Craciuni draguti si gustosi!
Sa va explic ce am folosit in realizarea lor: baza a fost confectionata din rosii prunisoara, capul mosului a fost realizat din branza de burduf (bilute de branza) ochii din bobite de piper, iar gulerul si parul din cascaval razuit amestecat cu crema de branza. Am pus acerasta compozitie in poche si am spritat gulerul si parul. Din rosie taiem partea de la baza incat rosia sa aiba stabilitate, iar partea de sus se taie si se foloseste la realizarea caciulii mosului. Nu e mare scofala, dar cu rabdare si amuzament, fiecare poate realiza acesti mosi, sa i puna pe platourile de sarbatoarea Craciunului. Eu am facut doar 4 mosi, pt fiecare cate unul.
S aveti spor in imaginatii!
Sursa Mosi Craciuni: Internet
Platouri cu aperitive:
Prajitura cu mac, prajituri
Pentru aceasta prajitura folosesc o tava cu dimensiunea de 20x30 cm. Prajitura are 3 foi: 2 foi cu mac si 1 foaie bezea.
Pentru fiecare foaie cu mac aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 5 linguri de mac, 2 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.
Mod preparare foaie cu mac: mixam albusurile spuma cu 1 praf de sare, adaugam praful de copt, mixam putin sa incorporam praful de copt. Adaugam zaharul si zaharul vanilinat, mixam pana la topirea zaharului. Se adauga macul amestecat cu faina, omogenizam compozitia. Turnam compozitia intro tava cu dimensiunile de 20x30 cm tapatata cu hartie de copt. Nivelam compozitia din tava sa putem obtine o foaie frumoasa. Nu va speriati cantitatea este putina, dar iese o foaie subtire. Coaceti compozitia in cuptorul preincalzit la 180/190* Procedati exact la fel pt a doua foaie cu mac.
Pentru foaia bezea aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 1/2 praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.
Mod de preparare foaie bezea: mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam praful de copt, omogenizam, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilinat. Mixam pana la topirea zaharului, adugam cele 2 linguri de ulei, amestecam usor cu o lingura de lemn pana la incorporarea acestuia, apoi adaugam faina cernuta si omogenizam pana la incorporarea acesteia. Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la aceeasi temperatura la care ati copt cele 2 foi cu mac. Dupa ce am copt cele 3 foi (2 cu mac si foaia bezea) trecem la prepararea cremei.
Ingrediente crema prajitura cu mac: 7 galbenusuri ( sincer eu le am pus pe toate 9 ramase de la toate cele 3 foi), 2 sau 3 plicuri de vanilie, 6 linguri de zahar, 500 ml lapte, 1 plic budinca vanilie (40 g), 250 g unt 80%.
Preparare crema prajitura cu mac: intro cratita cu fundul dublu mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam praful de budinca, omogenizam foarte bine, adaugam laptele si punem compozitia la foc mic pana obtinem o budinca. Luam de pe foc, dupa ce se racoreste putin vasul acoperim budinca cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca. Mixam untul la temperatura camerei apoi adaugam treptat budinca racita si mixam pana obtinem o crema omogena si catifelata. Impartim crema in 3 parti egale si asamblam prajitura. ati sesizat ca am folosit mult zahar vanilinat, mie imi place gustul vaniliei si am vrut sa fie parfumata prajitura. Voi folositi cum va place.
Asamblare prajitura cu mac:
1. Foaie cu mac, peste care intindem 1/3 din crema/
2.Foaie bezea peste care intindem 1/3 crema.â
3.Foaie cu mac peste care intindem 1/3 crema.
Inainte de ultima parte de crema presati putin cele 3 foi sa se lipeasca, abia apoi intindeti a treia parte de crema. Urmeaza decorarea prajiturii.
Decor prajitura cu mac: 50 grame ciocolata alba care se razuieste peste intreaga prajitura. Depozitati in camara invelita in hartie de copt sau staniol pana se va innmuia.