miercuri, martie 09, 2011

Ciupeci Pleurotus in blid de mamaliga

Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul, asadar va propun sa gatiti dupa reteta mea: ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,. 

Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci Pleurotus, 50-60 ml ulei, 2 lingurite boia rosie, 1 ceapa alba mica, sare, 1 lingurita vegeta, 1-2 lingurite condiment pt carne de porc, 2-3 crengute patrunjel verde, cateva crengute marar verde, 2 catei usturoi, 1 lingura faina alba.
Pt mamaliga: faina de porumb grisata, sare, apa.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taita marunt, calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa,  nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc (acesta contine rozmarin, boia, praf de chimion, asa l-am cumparat in acest amestec), fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase). Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate. Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blid inseamna farfurie pt cei care nu stiu). Dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati.  Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.

Cam asa realizati ,,blidul,, de mamaliga.
Taiti marginile ce depasesc formele, intoarceti cu gura in jos si scoateti mai inatai forma mare.

Puneti si piper proaspat macinat pt aroma.
S-a potrivit foarte bine cu castraveti murati.

18 comments:

Daniela Addario spunea...

Arata foarte bine... Si-n Moldova spunem la fel, cind eram mica era rindul meu la spalat blidele (farfuriile)...

maria elena spunea...

Multumesc Daniela, m-a bucurat vizita ta.

Mobella spunea...

Pfoa, ce bine arata, trebuie neaparat sa-i arat si eu sotiei reteta.. mersi mult, imi lasa apa in gura, ma duc sa mananc un colt de paine...

maria elena spunea...

@Mobella, ce sa zic, iti multumesc de vizita si aprecieri, pana una alta, pofta buna.

Momo spunea...

excelenta idee!:)ador combinatia de ciuperci cu mamaliga!

Mari spunea...

Mai, cum am nimerit eu tocmai la ciuperci? Stii tu ca eu si ciupercile nu ne prea intelegem. Dar ideea cu blidul de mamaliga e nemaipomenita. Pot sa pun in el alta tocanita si-mi satisfac pofta!
Bafta la roblogfest!
Cat mai multe voturi!
Pupici multi!

diamond spunea...

arata ca la restaurant nu gluma! si am o pofta maxima!:D te pup!:D

Unknown spunea...

Si eu ca Mari, nu prea ... cu ciupercile, dar blidul il iau, pentru un pui vanatoresc

maria elena spunea...

@diamond, multumesc de apreciere.

maria elena spunea...

@mari, multumesc mult, poti sa-l iei sa-l umpli cu ce vrei tu.

maria elena spunea...

@adi, ia-l, pt un pui bun n-o fi prea mic?

maria mihalache spunea...

Ce frumos blid, ce mult imi place.
O seara frumoasa!

maria elena spunea...

@alison, multumesc si mie imi place.

maria mihalache spunea...

Premii care sper sa-ti faca placere te asteapta la mine pe blog sa le ridici.Pup!

maria elena spunea...

Multumesc Medi, voi trece sa le iau.

Filmari nunti spunea...

vay cat de bine arata :D:D

Coafor spunea...

mmm si parca mi s'a facut foame :)))

Cazare pensiuni spunea...

mm trebuie sa incerc si eu reteta:D

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita