miercuri, martie 09, 2011

Ciupeci Pleurotus in blid de mamaliga

Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul, asadar va propun sa gatiti dupa reteta mea: ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,. 

Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci Pleurotus, 50-60 ml ulei, 2 lingurite boia rosie, 1 ceapa alba mica, sare, 1 lingurita vegeta, 1-2 lingurite condiment pt carne de porc, 2-3 crengute patrunjel verde, cateva crengute marar verde, 2 catei usturoi, 1 lingura faina alba.
Pt mamaliga: faina de porumb grisata, sare, apa.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taita marunt, calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa,  nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc (acesta contine rozmarin, boia, praf de chimion, asa l-am cumparat in acest amestec), fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase). Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate. Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blid inseamna farfurie pt cei care nu stiu). Dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati.  Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.

Cam asa realizati ,,blidul,, de mamaliga.
Taiti marginile ce depasesc formele, intoarceti cu gura in jos si scoateti mai inatai forma mare.

Puneti si piper proaspat macinat pt aroma.
S-a potrivit foarte bine cu castraveti murati.

18 comentarii:

  1. Arata foarte bine... Si-n Moldova spunem la fel, cind eram mica era rindul meu la spalat blidele (farfuriile)...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Daniela, m-a bucurat vizita ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pfoa, ce bine arata, trebuie neaparat sa-i arat si eu sotiei reteta.. mersi mult, imi lasa apa in gura, ma duc sa mananc un colt de paine...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mobella, ce sa zic, iti multumesc de vizita si aprecieri, pana una alta, pofta buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. excelenta idee!:)ador combinatia de ciuperci cu mamaliga!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai, cum am nimerit eu tocmai la ciuperci? Stii tu ca eu si ciupercile nu ne prea intelegem. Dar ideea cu blidul de mamaliga e nemaipomenita. Pot sa pun in el alta tocanita si-mi satisfac pofta!
    Bafta la roblogfest!
    Cat mai multe voturi!
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  7. arata ca la restaurant nu gluma! si am o pofta maxima!:D te pup!:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu ca Mari, nu prea ... cu ciupercile, dar blidul il iau, pentru un pui vanatoresc

    RăspundețiȘtergere
  9. @diamond, multumesc de apreciere.

    RăspundețiȘtergere
  10. @mari, multumesc mult, poti sa-l iei sa-l umpli cu ce vrei tu.

    RăspundețiȘtergere
  11. @adi, ia-l, pt un pui bun n-o fi prea mic?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce frumos blid, ce mult imi place.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  13. @alison, multumesc si mie imi place.

    RăspundețiȘtergere
  14. Premii care sper sa-ti faca placere te asteapta la mine pe blog sa le ridici.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Medi, voi trece sa le iau.

    RăspundețiȘtergere
  16. mmm si parca mi s'a facut foame :)))

    RăspundețiȘtergere
  17. mm trebuie sa incerc si eu reteta:D

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita