Daca poftiti o ciorba hranitoare, atunci puteti alege aceasta zama de curechi proaspat. In Ardeal varza se mai numeste si curechi. Curechiul este o leguma nutritiva bogata in minerale si vitamine, este de preferat sa se consume in stare cruda, insa este bun si procesat termic. Va recomand o reteta de zama ardeleneasca, buna de tot, si usor de preparat.
Timp de preparare: cam 50 minute.
Ingrediente: 1/2 de varza proaspata, 2 cartofi rosii, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 2 linguri de orez, 2 cepe, 2 linguri de ulei, 1 lingura faina alba, 200 ml smantana, sare, piper, patrunjel si marar verde, 1 cana de bulion.
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert 3,5 l apa, cand fierbe adaugati morcovii, patrunjelul, cartofii, curatati, spalati si taiati cubulete. Lasati sa fiarba 5-10 minute, timp in care taiati varza fideluta si ardeii cubulete, dupa care le adaugati la fiert peste celelate legume. Tot acum puneti si 2 linguri de orez curatat de impuritati, spalat si scurs de apa. Cand legumele si orezul sunt fierte, separat intro tigaie puneti la incins cele 2 linguri de ulei, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor, adaugati faina, auriti rantasul apoi il stingeti cu 1 cana de bulion. Amestecati sa nu se faca cocoloase si adaugati acest rantas in oala peste legume, potriviti de sare, adaugati piper macinat dupa gust. Lasati zama sa mai clocoteasca 1 minut apoi stingeti focul. Smantana se amesteca cu 2 linguri apa rece, se omogenizeaza si se toarna peste zama din oala. Deasupra presarati marar si patrunjel verde tocate. Optional puteti adauga putin otet daca doriti ca zama sa fie mai acrisoara. Merge bine cu ardei iute!
19 comments:
No, draga mea, zama asta ii tare buna! am facut si eu zilele trecute :D si as mai face si azi ... numa ca nu mai am curechi!
pupici
Arata delicios, fara marar ar fi perfecta cred, o sa incerc si eu azi sa fac, sper sa-mi iasa...
Andreea Elena@: multam de vizita.
Germina T@: multumesc de aprecieri si de vizita, sunt convinsa ca te descurci. Mie imi place mult mararul verde si inca cel tare, cum se zice la mine in Ardeal, adica acela cu arome mai accentuate.
Si cu ochii as manca,dar din pacate nu se poate.
Cui nu i-ar place zama asta?Ii mai bun proaspat!
mmm, arata superrr=P~
si cu niste carnati din aia buni de casa,afumati si fierti in ea,la noi asa se face zama asta, e o nebunie.vin si io la o farfurie plina!
Imi place mult titlul mesajului, imi aduce aminte de bunici.
Nu stiu cum e gustul, ca nu am avut norocul s-o incerc, dar titlul e cu adevarat delicios!!! O zi frumoasa!
foarte buna ciorbita, si eu obisnuiesc sa fac, cu afumatura sau fara...te pup
DiaMar-bucataria galbena@: este o ciorbica pe care eu o ador. E foarte buna si in post, dar atunci fara smantanica.
TeoBucatar@: ai dreptate proaspat e de nota 10.
Madutza@: multumesc frumos.
pansy@: te astept cu mare drag! E buna si cea de pe la voi cu carnati.
Irina@: ai dreptate. Esti ardeleanca?
VIVIANA@: multumesc de vizita, te asigur ca e delicioasa.
diana@: multumesc, te pupic.
Si mi-ai facut o foameeeeeeee!
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita