Ingrediente: 1 punga ciocanele, 1 ceapa, 1 cescuta ulei, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta cu gust de gaina, 2 catei usturoi, sare, patrunjel verde.
Pt slobozeala: in Ardeal diresatura pt tocanita se mai numeste si slobozeala, probabil in alte zone ale tarii cuvantul este neintalnit, de aceea ma simt datoare cu aceasta precizare.
Deci, avem nevoie de: 2 linguri faina, 1/2 cana lapte proaspat.
Mod de preparare: Intotdeuna eu oparesc carnea, dupa care o spal bine si o prepar. Intrun craticior punem uleiul la prajit, adaugam ceapa taiata marunt, calim pana devine sticloasa, adaugam boiaua apoi carnea, prajim usor la foc mic 2 minute si adaugam apa sa acopere carnea. In timpul fierberii adaugam vegeta, potrivim de sare. Cand e fiarta carnea, facem o slobozeala din faina si lapte rece, de consistenta unei smantani, pe care o adaugam la tocanita si lasam sa dea cateva clocote, adaugam usturoiul zbrobit si patrunjelul verde tocat, amestecam usor si stingem focul. Se serveste cu muratura si mamaliguta.
5 comments:
ce este o "slobozeala"?
Draga anonim, la noi in Ardeal, dar cred ca si in alta parte tocanita se ingroasa cu slobozela, care se face din 2 sau 3 linguri de faina alba care se omogenizeaza cu apa sau lapte rece(la reteta de fata eu prepar cu lapte rece) pana la consistenta unei smantani curgatoare. Sper sa-ti fie folositoare explicatia. Toate cele bune.
si eu sunt din ardeal, folosirea cuvantului "slobozeala" nu e chiar cea mai buna optiune, cuvantul are sensuri violente si erotice la peste 90% din populatia romaniei, va rog nu mai folositi astfel de arhaisme pe viitor(regionalism nu il consider) si in al doilea rand, un limbaj regional sau arhaic denota/cauzeaza neintelegeri si conflicte, oricum va respect pentru initiativa d-voastra de a realiza un blog culinar
interesanta reteta! -alina,tg jiu
Draga anonim 2, imi pare rau sa te contrazic si sa-ti spun ca bunica si batranele noastre din Ardeal ingrosau mancarea cu slobozeala, care conform DEX, are urmatoarea conotatie:
slobozeálă s.f. (reg.) 1. făină de grâu muiată și subțiată cu apă sau cu lapte ori amestecată cu smântână, cu care se drege sau se îngroașă sosul sau ciorba.
Asa ca te rog, pana una alta invata lb romana. Puteam foarte bine sa nu accept comentariul tau, acesta fiind un blog personal, dar ma gandeam ca poate te ajuta sa-ti corectezi limbajul. Multumesc de vizita.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita