vineri, iulie 30, 2010

Dulceata de caise reteta clasica



Timp de preparare: 2 ore.
Ingrediente: 3 kg caise fara samburi, 2, 400 kg zahar (cam 0,800 g zahar pt un kg de fructe), 2 pliculete sare de lamaie Dr. Oetker, 1 pliculet conservant Dr. Oetker.
Mod de preparare: caisele sanatoase, se spala, se scot samburii se pun intro oala corespunzatoare ca marime, adaugam zaharul si lasam la rece(in frigider) peste noapte. Punem caisele la foc, adaugam sarea de lamaie, amestecam in dulceata sa nu se lipeasca de oala, fierbem 30 minute, spumuim(indepartam spuma care se formeaza). Luam oala de pe foc, scurgem siropul care s-a format intro alta oala si il fierbem aproximativ 30 minute, dupa care amestecam cu fructele, adaugam conservantul si lasam dulceata sa clocoteasca 2-3 minute (am procedat in acest mod sa nu se zdrobeasca prea tare caisele), dupa care se toarna in borcane cu capace filetate, spalate si sterilizate ( sterilizarea se face in cuptorul aragazului aprins, pana se usuca borcanele). Punem borcanele la dunst uscat (acoperite cu o patura groasa) pana a doua zi cand se racesc si le depozitam in camara.

Go to ImageShack® to Create your own Slideshow
marți, iulie 27, 2010

Rulouri din piept de pui cu cascaval






 Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 2 piepti de pui, 2 oua, aprox. 250 g cascaval, sare, piper, faina, pesmet, ulei. 
Mod de preparare: bucatile de piept se desprind de pe os.  Dintrun piept  rezulta 4 rulouri. Batem toate bucatile de carne cu ciocanul de carne, le saram, le piperam. Cascavalul se taie bastonase. Pe fiecare bucata de carne, asezam cateva bastonase de cascaval, rulam bucata de carne. Cand toate rulourile sunt pregatite astfel, se invelesc in folie de impachetat si se lasa la frigider cam 30 minute. Se desfac rulourile din folie, se dau prin faina, ou batut cu putina sare, apoi se tavalesc prin pesmet si se frig pe toate partile in ulei incins.
Se consuma calde sau reci. 

duminică, iulie 25, 2010

Dulceata de strugurei, rabarbura si visine




Timp de preparare: aprox. 1 ora
 Ingrediente: 1 kg strugurei (pe care i-am pastrat in congelator sa pot face combinatia cu visine si rabarbura), 1/2 kg tulpini sau bete(cum vreti sa le spuneti) de rabarbura, 1/2 kg visine, 1 kg si 500 g zahar, 2 plicuri gel fix 1:1, 1 plic gel fix 2:1 (acestea le-am avut in camara, insa puteti folosi gel fix de un singur fel). Precizez ca pt siguranta am adaugat in plus un plic de gel fix, in loc de 2 am folosit 3 plicuri la 2 kg de fructe. 
Mod de preparare: eu am inceput cu spalatul si sterilizatul borcanelor (mi-au trebuit 7 borcane cu capac filetat). Sa pot face combinatii de fructe carora le-a trecut vremea si fructe care se gasesc, congelez fructele al caror sezon de recoltare a trecut. Deci, scoatem da la congelat strugureii, spalam si curatm visinile de codite si samburi, tijele de rabarbura se curata de pielite, se spala si se taie bucatele, le punem pe toate intrun cratit incapator, amestecam plicurile de gel fix cu putin zahar, respectand proportiile recomandate la instructiuni, adaugam amestecul peste fructe si le punem la fiert dupa indicatiile de pe plic. Dupa expirarea timpului de fierbere, adaugam restul de zahar si continuam fierberea dulcetii exact dupa instructiuni. Dulceata gata preparata se toarna in borcanele spalate si sterilizate, se capacesc, se intorc cu gura in jos 5 minute, apoi le dam la dunst uscat pana ziua urmatoare(se tin acoperite cu o patura groasa), cand se pot aseza in camara.
Sfat: vreau sa vin cu o completare, noua ne plac dulceturile ,,putin mai acrisoare,, deci cine se hotaraste sa incerce reteta, ii recomand sa puna mai mult zahar, cam 500 g in plus.