Prajitura Noire, este o aparitie placuta pe multe bloguri culinare romanesti. Peste tot, prajitura este apetisanta, culinaresele destoinice. Reteta, eu am vazut-o prima data pe Bucataras, postata de doamna Licuta Marin, careia ii multumesc ca ne-a facut-o cunoscuta. Este un desert fin, delicios, care se prepara destul de repede. Eu am facut usoare modificari, adaugand in compozitie zahar vanilat si menta uscata. De ce menta? Ador combinatia ciocolata + menta, este racoritoare, aromata. Sa va spun reteta:
Timp de preparare: aprox 40 de minute.
Ingrediente: 150 gr unt, 160 gr biscuiti de cacao, 200 gr ciocolata amaruie, 2 linguri coniac, 250 frisca nebatuta(30-35% grasime), 15 gr gelatina, 1 lingurita menta uscata, 2 vanilii.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Pentru ornat: 50 gr ciocolata amaruie, 50 ml lapte, 1/2 ciocolata tot amaruie razuita.
Mod de preparare: topiti
75 gr unt la temperatura mica. Zdrobiti biscuitii intrun robot de
bucatarie. Amestecati cu untul. Tapetati o tava de chec cu folie de plastic si adaugati amestecul de biscuiti, apasand cu
dosul unei linguri. Raciti compozitia la frigider.
Topiti 200 gr ciocolata amaruie intr-un castron deasupra unui vas cu apa
care fierbe, raciti usor apoi adaugati coniacul, frisca nebatuta, 2 vanilii si 1 lingurita menta uscata sfaramata bine. Va rezulta o
compozitie lichida in care veti adauga 75 gr unt, apoi omogenizati cu mixerul.(Eu nu am gasit frisca la magazinul de unde ma aprovizionez si am folosit frisca pt cafea. Parca ar fi trebuit sa mai adaug putin zahar, desi am omis acest amanunt, frisca folosita de mine fiind neindulcita. Dupa parerea mea ar fi fost suficient 1 lingura de zahar pudra. Daca aveti frisca vegetala, aceea este dulce si nu mai e necesar adaos de zahar).Puneti gelatina la inmuiat in 150 ml apa si dupa 10-15 minute o puneti pe foc la baie de abur pana se topeste bine, dar fara sa fiarba apoi o adaugati in compozitia de ciocolata.
Compozitia nou rezultata o puneti in tava peste biscuiti si o lasati la frigider pana a doua zi cand o rasturnati pe un platou, scoateti usor folia si o ornati cu sos de ciocalata(topiti 50 g ciocolata+ 50 ml lapte, tot pe baie de aburi) si deasupra presarati ciocolata razuita.
Asezati compozitia de biscuiti +unt intro tava de chec tapetata cu folie. |
Turnati amestecul peste compozitia de biscuiti +unt, dati la rece. |
Indepartati folia si intoarceti prajitura pe un platou. |
Decorati cu sos de ciocolata si ciocolata razuita. |
19 comments:
Arata divin! Pupicei si o seara placuta!
arata bine,sunt convinsa ca e delicioasa si nici nu trebuie sa deschid cuptorul pentru a o pregati...concluzia este ca e o prajitura perfecta!
Ce fain arata! Si cred ca-i tare buna...
Multumesc Adela, te pup si eu.
Da Sarah, asa este, multumesc de vizita.
Cristina, ce mult ma bucur ca ma vizitezi! Multumesc de aprecieri, da, e foarte buna!
arata grozav! e un dulce de facut neaparat!
O minunatie !!!
Zau ca trebuie incercata reteta , mai ales ca nu trebuie folosit cuptorul.....
Te tzuc cu drag !
Arata foarte bine ! vad ca te-a molipsit si pe tine prajitura asta hi,hi, o am si eu in plan...dar nu stiu cand voi reusi sa-l si pun in aplicare, pana atunci...servesc o feliuta de la tine. Pupici.
pansy@: multumesc frumos
Sidy, soro, ai dreptate, te pup si eu.
Hihihi, Lia, asa este. Prajitura a facut ocolul blogurilor, asta e un lucru fain, uite asa, se nasc o gramada de retete inrudite cu Noire, fiecare gospodina isi foloseste imaginatia si mai adauga cate ceva. Abia astept sa o faci, vreau pareri.
Cat de bine arata, tb sa fie tare gustoasa! Notat reteta, pus pe lista. Merci, pupici
Liana10@: da a fost bunaaaaaaa!!!!! Si eu te pup.
Foarte bine arata ma gandesc ca si gustul e pe masura.De abia astept sa o incerc.
Da, a fost foarte buna Electronice Online. Astept impresii daca o incerci.
Am mancat la un preten si ee incredibil de buna:)
Foarte bine a iesit!!!Ma bucur mult ca ati incercat reteta!Cu aroma mentolata cred ca e divina!Pup si noapte buna va doresc!
Licuta Marin@: multumesc de reteta in primul rand, multumesc de aprecieri si vizita. Pup si eu.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita