Este sezonul dulceturilor de tot felul. Zilele astea am preparat dulceata de capsuni, a iesit foarte gustoasa, aromata, racoroasa, datorita mentei uscate pe care am adaugat-o la compozitia de capsuni. De o vreme prepar dulceata cu gel fix, mie personal, imi place mult, iar timpul necesar este mult mai scurt. Cel mai mult mi-a luat spalatul si sterilizatul borcanelor si curatul capsunilor de codite. Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate. Am facut aceste precizari pt gospodinele incepatoare, sper sa le fie de folos. Aceste manevre au durat vreo 30 de minute. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora, fara sa socotim pregatirea borcanelor.
Ingrediente: 3 kg capsuni, 1 kg zahar, 2 vanilii, 2 lingurite menta uscata, 3 pliculete gel fix 3x1. Avantajul folosirii gel fix-ului 3x1 este ca nu aveti nevoie de prea mult zahar. Pt 1 kg de fructe e necesar doar 350 g zahar.
Mod de preparare: capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix, se adauga peste capsuni, tot acum se adauga vanilia si menta uscata maruntita, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert, la foc potrivit, amestecand continuu. Din momentul inceperii fierberii, este necesar sa fierbeti dulceata cam 3 sau 4 minute, amestecand continuu. Precizez ca eu nu am luat spuma, in rest am respectat instructiunile de pe plicul gel fix. Dupa trecerea timpului de fierbere, luati oala de pe foc si cu ajutorul unui polonic, umpleti borcanele, infiletati capacul apoi puneti borcanele cu gura in jos cateva minute. Asezati toate borcanele intro tava, de data aceasta cu capacul in sus, le acoperiti cu o patura groasa, asigurandu-le in acest mod un dunst uscat. Dupa ce se racesc, ziua urmatoare, le luati din tava, le curatati daca este nevoie, in cazul in care ati picat dulceata pe peretii exteriori ai borcanului, le etichetati si le depozitati in camara. Am obtinut 9 borcanele.
Taiati capsunii mai mari. |
Zaharul si gel fixul. |
Amestecati zaharul cu cele 3 plicuri de gel fix. |
Adaugati peste capsuni, nu uitati vanilia si menta. |
Amestecati cu cantitatea de capsuni. |
Dulceata e gata de pus in borcane! |
Intoarceti borcanele cu capacul in jos pt 5 minute. |
Dupa racire la testul degustarii. |
Un deliciu! |
Etichetate pt camara. |
17 comments:
Mersi de sfaturi, nu stiam de GelFix
Dan C: multumesc de vizita. Mie mi se pare o metoda rapida, acum fiecare alege ceea ce crede ca e mai bine.
Nu am incercat pana acum cu Gelfix, dar cred ca este o metoda foarte buna pe caldurile astea. O zi placuta!
Superb arata.
Nely@: da, este foarte rapid, fructele raman bucati, iar culoarea este frumoasa, iar gustul aromat. Daca nu ti-e teama de conservanti poti incerca. Iti multumesc frumos pt vizita.
razvan@: multumesc, nici gustul nu dezamageste, este delicios!
Buna seara! as avea o rugaminte mare la dvs. As dori sa stiu daca imi puteti trimite cartea Mihaelei Bilic "Traiesc,deci ma abtin". V-am gasit pe unul dintre forumurile cu discutii despre aceasta carte. Daca o aveti si poate fi trimisa pe mail, va rog sa mi-o trimiteti la adresa ilincutza21@yahoo.com. Va multumesc anticipat si mult spor la retete delicioase.
Draga ilincutza, regret, dar nu am intrat niciodata in posesia linkului cu acest subiect, desi mi-am dorit cand a aparut topicul pe saitul gustos. Nu te pot ajuta, multumesc de vizita, te astept oricand.
Recent am facut si eu, si in fiecare dimineata mananc, asa de mult imi place!
Ce bun e!
Cred ca e preferatul meu!
seifuri, articole copii: ma bucur ca va place, va multumesc de vizita.
Dulceata de capsuni:X.Merge foarte bine cu niste clatite.Foarte bun.
Ador dulceata de capsuniii:D.
mmm yummy :X:X ce pofta mi s'a facut
Fara gelfix nu rezista?
Am si reteta fara gelfix, dar trebuie mai mult timp. Trebuie mai mult fiert.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita