duminică, februarie 20, 2011

Chiftelute cu susan



De multa vreme voiam sa gatesc chiftelute cu susan, mie imi plac foarte mult.
Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc tocata, 1 ceapa, 2 cartofi, 1-2 oua (eu am avut 1 ou intreg si 1 albus), 7-8 catei de usturoi, patrunjel verde, sare, piper macinat, boia, susan, 1 felie de paine inmuiata si bine stoarsa, ulei pt prajit.
Mod de preparare: amestecam bine carnea cu oul, sarea, piperul, boiaua, adaugam ceapa razuita, cartofii (curatati, spalati, dati prin razatoarea cu gauri mici si storsi), painea (inmuiata in apa rece si stoarsa), usturoiul zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul verde tocat marunt. Din amestecul obtinut formam in palmele umezite cu apa, bile mai mari ca o nuca, le tavalim prin susan si le prajim in ulei incins pana se rumenesc. Se scot pe un servetel de hartie sa se absoarba grasimea, se aseaza pe platou, se servesc calde sau reci cu mustar, rosii, ardei sau alaturi de alte aperitive.
Pregatim ingredientele.
Compozitia de chiftele.
Se prajesc in ulei incins, la foc potrivit.

Sarmalute cu ciuperci in varza murata

Timp de preparare: 3 h.
Ingrediente: 600-700 g ciuperci, 250 g orez, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe, boia, piper, 1 ou, 1 cartof mare, 100 ml ulei, varza murata, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita cimbru uscat, cateva boabe de piper, 1 cub maggie.
Mod de preparare: curatam zarzavatul, il spalam, spalam ciupercile, razuim tot zarzavatul. Intro tigaie, mare, sau intro cratita incapatoare punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam orezul cu boiaua, restul zarzavatului,  lasam la foc mic pana scade apa din ciuperci. Stingem focul, lasam compozitia sa se raceasca, timp in care pregatim varza: desprindem frunzele, le desaram daca e cazul, taiem partea groasa de nervura. Compozitia racita, se amesteca bine cu un ou, se potriveste de sare, apoi luam cate o frunza de varza, asezam o lingura de compozitie pe frunza de varza si formam sarmalute, exact asa ca la sarmalele cu carne. Sarmalutele formate (au iesit 24 de sarmalute), se aseaza intro oala: la inceput, tapetam oala cu un strat de varza taiata fideluta, asezam un rand de sarmale, apoi iar un strat de varza fideluta, iar sarmale pana terminam, punem frunzele de dafin, boabele de piper, adaugam apa sa acopere putin stratul de sarmale si lasam sa fiarba vreo 2 ore pana fierbe varza. Se servesc cu smantana si mamaliguta calda.
Observatie: puteti sa folositi 350- 400 g orez.
Pregatim ingredientele.
Zarzavatul razuit.
Ciupercile razuite.
Calim ciupercile si restul zarzavaturilor.

Foarte gustoase cu smantana!


miercuri, februarie 16, 2011

Icre de crap

Icrele se pot prepara in diferite moduri: ba frecate cu zeama de lamaie si adaos de ulei, ba cu gris fiert si adaos de ulei, ba cu franzela inmuiata in apa, sau adaugand la prepararea lor un ou intreg. Veti vedea ca folosind oul, ele devin spumoase si foarte gustoase. Eu am avut icre de crap sarate din comert.
Timp de preparare: 15 minute
 Ingrediente: 100 g icre de crap, 1 ou, 400 ml ulei,  2 linguri zeama de lamaie, 1 ceapa, 200 ml apa, 3 linguri gris.
Mod de preparare: incepem cu prepararea grisului. Intro craticioara, punem la foc 200 ml apa rece amestecata cu 3 linguri de gris, preparam un gris mai tare, pe care il lasam sa se raceasca. Punem icrele intrun vas de plastic, adaugam 2 linguri zeama de lamaie, amestecam energic cu furculita pana ce incorporam zeama de lamaie. Folosim in continuare  mixerul, adaugam cate putin ulei si mixam asa ca la maioneza. Dupa ce am adaugat 100 ml ulei (atentie putin cate putin nu dintro data), adaugam oul intreg, continuam sa mixam compozitia pana ce aceasta devine usor spumoasa datorita oului. Adaugam grisul racit, putin cate putin, mixam in timp ce adaugam restul de ulei in suvite subtiri pana la epuizarea acestuia. Se adauga  ceapa curatata, spalata si razuita pe razatoarea cu gauri mici. Incorporam ceapa in compozitie. Icrele se servesc intinse pe paine, sau in combinatii cu diferite legume (felii de gogosari umplute cu icre, felii de ardei gras umplute cu icre, rosii umplute cu icre), sau lamai umplute cu icre.
Icre de crap.
Frecam icrele cu zeama de lamaie.
Salata de icre inainte de a adauga ceapa.
Adaugam ceapa razuita.
Ungem felii de franzela cu icre si decoram cu felioare de lamaie si patrunjel verde.
Floricele din paine unse cu icre.
luni, februarie 14, 2011

Tort cu inimioare glazurate cu ciocolata


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente: pt blat: 5 albusuri, 5 linguri de zahar, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 5 linguri faina, 2 linguri de stafide inmuiate in 2 linguri esenta de rom.
Crema: 1 plic de crema cu gust de  ciocolata la  rece, 250  ml lapte rece, 3 linguri zahar pudra, 1 vanilie.
Pt insiropat blatul: 1 cana pt ceai cu cafea foarte tare si f. dulce (aproximativ 250 ml cafea).
Pt decor: cateva wafe din comert, bombonele gumate, 2 cuburi mari de ciocolata menaj la care am adaugat 2 linguri de apa, 1 lingura zahar pudra, o bucatica de unt cat o nuca, 3 picaturi de otet, frunze de menta uscate.
Mod de preparare:
Pt acest tort am folosit doar albusuri, pe care le-am strans intro cutiuta de plastic si le-am pastrat congelate. Albusurile au provenit de la ouale la care am folosit doar galbenusurile. Asadar, pregatim un pandispan din 5 albusuri batute spuma cu 5 linguri de zahar, 1 vanilie, 5 linguri de faina alba cernuta si 1/2 plic praf de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit vreo 15-20 minute. Blatul racit se insiropeaza cu 1 cana cafea. Pregatim crema respectand indicatiile de pe plic, ungem tortul apoi il ornam cu inimioare decupate din wafe si trase in glazura de ciocolata. Deasupra tortului presaram menta uscata bine maruntita.

Pregatim ingredientele.
Asezam blatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Decupam cateva inimioare din wafe.
Insiropam blatul cu cafea.
Preparam o crema la rece.

Ungem blatul cu crema.
Decoram cu wafe glazurate cu ciocolata si bombonele gumate.

luni, februarie 07, 2011

Varza murata calita cu oua ochiuri

  Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 1 capatana de varza murata, 3 lingurite piper macinat, bucatele de slanina afumata, 100 ml ulei, 1 ceapa, boia, 2 frunze de dafin, oua pt ochiuri.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la prajit, adaugam ceapa taiata marunt, calim 1 minut sa devina sticloasa, adaugam 2-3 lingurite de boia, adaugam varza taiata fideluta, adaugam bucati de slanina afumata, 150 ml. apa si lasam varza sa fiarba la foc mic vreo 2 ore(ca si sarmalele). Daca e nevoie se mai aduga apa si se fierbe pana se inmoaie varza. Se serveste cu oua ochiuri moi si piperate.
Varza murata
Taiem varza fideluta
Calim ceapa

duminică, februarie 06, 2011

Tocana porcului

De cativa ani buni nu am ma taiat porc, insa in amintirea vremurilor frumoase (cand eram multi in familie, pe cand existau bunici -adica parintii mei, iar copiii nostri erau mai mici), am cumparat carne si am facut tocana porcului asa cum o pregatea mama. Intotdeauna la tocana porcului nu lipsea  mamaliga si varza murata sau zeama de varza. Anul acesta zeama de varza a fost foarte gustoasa si frumos colorata pt ca in butoiasul cu varza am pus si o varzuca rosie.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1 kg si jumatate pulpa de porc, sare, apa(100 ml), piper macinat, cimbru uscat, usturoi
Mod de preparare: Carnea se spala, se taie bucatele, se pune la prajit cu 100 ml apa, se presara cu sare grunjoasa, se amesteca nereu in cratita sa nu se lipeasca. Se gateste la foc domol. Este gata cand furculita intra cu usurinta in bucatelele de carne. Daca ati ales carne mai slaba, puteti adauga putina untura de porc sau ulei in timpul prepararii. Se aseaza bucati de carne in farfurii si se presara cu piper macinat, usturoi taiat marunt si cimbru uscat (optional), se mananca cu mamaliga si zeama de varza.


duminică, ianuarie 30, 2011

Maine, 31 ianuarie-ultima zi de vot la prima etapa a concursului de pe Gustos!

Maine, 31 ianuarie 2011 ora 23,59, se incheie prima etapa de votare la concursul organizat de saitul Gustos.ro
Cine vrea sa imi voteze retetele o poate face deci pana maine, la ora 23,59

Daca vrei sa ma votezi si nu sti, gasesti explicatii AICI
marți, ianuarie 11, 2011

Interviul meu pe Gustos.ro, la Parada Blogurilor 2011

Portalul gastronomic Gustos.ro, revine la inceput de an nou 2011, cu Festivalul Blogurilor Gustoase, editia a-III-a. Am avut fericita ocazie de a fi invitata de echipa gustos sa particip la Parada Blogurilor, alaturi de alte saituri din blogosfera culinara romaneasca si sa acord un interviu. Cei ce vor sa-l lectureze o pot face in randurile urmatoare:
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Multumesc pentru invitatia de a participa la Parada Blogurilor Gustoase, pt mine este o onoare, mai cu seama ca datorez aparitia blogului meu in blogosfera culinara romaneasca saitului Gustos.ro. Dar sa raspund la intrebare: la sfarsitul anului 2009, pe saitul Gustos, se lansa ,,Festivalul Blogurilor Gustoase,, editia a-II-a, la care te puteai inscrie doar daca aveai un blog culinar. Pentru ca voiam sa ma inscriu insa nu aveam blog, am creat "Dulcesarat ". Vreau sa va felicit pentru cea de-a III-a editie a Festivalului Blogurilor Gustoase.
Ai vreun bucatar favorit?
Jamie Oliver, Martha Stewart, Xabier Gutierrez, Ana Olson.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Gatesc in general dupa retetele mamei, specifice zonei Ardealului in care m-am nascut si imi traiesc viata alaturi de familia mea, insa surse de inspiratie imi sunt desigur cartile de bucate pe care le am, reviste dar si bucatariile virtuale.
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Nu prea am avut esecuri, prin clasa a cincea, a sasea, intro perioada cand mama a avut probleme de sanatate si a fost in spital, tata m-a pus sa fac un pilaf de orez. Inca nu eram atrasa de gatit pe aceea vreme si am pus orezul la fiert fara sa il curat de impuritati(in acea perioada toata lumea folosea un singur tip de orez). Cand a intrat tata in bucatarie nu m-a certat, dar ca sa invat minte, a zis ca vom manca orezul asa cum l-am pus la fiert, nespalat, necuratat. Parca vad si acum, cum pluteau cojile de orez pe deasupra apei. In general daca nu sunt sigura pe reteta nu incerc. La prajituri spre exemplu, nu incerc reteta daca nu am dimensiunile tavii. Acest detaliu mi se pare important.
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Un restaurant, cu siguranta as vrea sa fie in Ardealul pe care eu il iubesc asa mult, pe valea Tarnavei Mici, stilul sa fie traditional ardelenesc, iar specialitatea bucatarului sa fie ciorba cu afumatura si tarhon.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Nu ma pot lauda cu retete sofisticate, in general imi plac retetele traditionale si simple.
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simple si de efect).
Incepatorilor as recomanda retete usoare, simple cum ar fi:  Tocanita de ceapa sau Ficatei de pasare.
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Imi place tare mult Ciorba de salata cu leustean, pe care o gatesc ori de cate ori vrem ceva usor, dupa sarbatori, dupa preparatele grele cu multe calorii.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
O reteta mostenita, da: o reteta pe care o facea bunica mea, se numeste ,,Zama de intins,, nu o am postata pe blog, este o tocanita din carne si carnati afumati de porc, dreasa cu faina si bulion, care se mananca cu mamaliga, dar pe care niciodata n-am s-o pot prepara precum bunica. Se numeste ,,zama,, dar e o tocanita cu un sos mai subtire, de unde si denumirea.
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Pentru o masa cu prietenii recomand aperitive, care se pregatesc inainte, sa pot sta si eu la taclale, fara sa ma implic prea mult pe moment.
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea? 
Ce as salva in capsula timpului, desigur: Sarmale, Rulouri din piept de pui cu cascaval, Ciorba de salata, Fasolea frecata, Piftii.
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
As alege tot Romania, nu m-as desparti de Romania nici intrun fel.
Care sunt restaurantele tale preferate? (tipuri de restaurante, eventual niste recomandari concrete).
Sincera sa fiu, nu prea frecventez restaurantul, desi sunt la o varsta inaintata, aproape de pragul pensionarii, nu ma pot lauda ca am calcat pragul acestora.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
In bucatarie experimentez de cate ori gasesc o reteta ispititoare, pe care vreau sa o si testez. In general sunt atenta la ingredientele de baza, dar mereu adaug altele noi, sau renunt la cate unul care nu e agreat de membrii familiei mele.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cel mai frumos compliment, nu trebuie sa fie verbal, ma bucur atunci cand mi se cere sa suplimentez un fel de mancare sau cand farfuria ramane aproape curata.
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dati tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Ar fi foarte bine sa aleaga cu multa atentie ceea ce vor sa puna pe masa pruncilor lor, sa gateasca in casa inclusiv deserturile, sa-i fereasca de sucurile colorate si de mancarea gen fast-food.
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Da, imi plac toate cele 5 Laure: Laurentiu, Adamache, Sava, Leckereien, Dachman, Retetele lui Radu Popovici, Adi Hadean, Bucatar Maniac, Cu Medi in bucatarie, Cu Sidy in bucatarie, In bucatarie cu tata, Mama lui Alex, Super Nico, Boabe de cafea, lista e foarte lunga, fiecare cu particularitatile sale.



duminică, ianuarie 09, 2011

Sos de hrean

Acest sos cald, se potriveste foarte bine cu carne afumata. Eu l-am preparat pt o friptura la tava din pulpa de porc afumata, insa l-am mancat si cu cremvusti afumati de porc si pasare.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 30 g faina alba, 50 ml ulei (sau 30 g unt), 1/2 l lapte, 100 ml smantana, zeama de lamaie(eu an folosit zeama de la 1/2 lamaie mare, 2 linguri de hrean razuit(sau 1 radacina hrean), sare.
Mod de preparare: intro craticioara punem grasimea la incins, adaugam faina, calim usor pana la culoare aurie, stingem cu laptele rece, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat sosul, stingem focul, dregem cu smantana subtiata cu 1-2 linguri de apa rece, adaugam zeama de lamaie si potrivim de sare. Amestecam totul bine si doar inainte de servire se adauga hreanul razuit pe razuitoarea cu gauri mici. Nu adaugati hreanul decat in momentul servirii, fara sa mai fierbeti sosul, altfel hreanul va da un gust amar sosului.
Pregatim ingredientele.