sâmbătă, septembrie 14, 2024

Pireu de mere, conserve

 PIREU DE MERE 👇

Ingrediente:

-mere

-apa

Mod de preparare:

nu am scris cantități.Eu am avut o cantitate necantarita. Am spălat merele, le am tăiată în sferturi, am scos sâmburii. Dacă doriți le puteți tăia în mai mult de 4 bucati. Le am pus la fiert cu putina apa și le am fiert cam 30/ 40'. După ce s au înmuiat, le am blenduit cu un blender vertical. După blenduit pireul avea consistența dorită, însă l am mai fiert cam 10' sa fie fierbinte în momentul în care l am turnat în borcane. Între timp am spălat borcanele și le am sterilizat în cuptor la 180° cam 30'. Am turnat pireul în borcane cu capace, le am căpăcit și apoi le am dunstulit în cuptor vreo 30'. Am așezat borcanele în tava cuptorului pe care am căptușit o cu un șervet de bucătărie din pânză, am pus apa calda în tava și le am dat la cuptor, asa cum am precizat la 180° timp de 30'. Precizez ca nu am folosit zahar și niciun fel de îndulcitor si nici conservant.



joi, august 29, 2024

Broccoli cu iaurt, aperitiv



Un aperitiv simplu, răcoros, rapid, sănătos, gustos!
Broccoli cu iaurt👇
Ingrediente:
-câteva buchetele de broccoli fierte
- 2 linguri de iaurt de capra ( puteti folosi iaurt grecesc, sau orice iaurt cremos
- 1 lingura ulei masline, sau de care va place
- sare
- piper
- 1 cățel de usturoi răzuit
- dacă agreați gustul, câteva fire de pătrunjel verde tocat mărunt
Mod de preparare:
Puneți la fiert în apa cu sare buchetelele de broccoli. După fierbere scurgeți apa, pasati broccoli, adăugați iaurtul, uleiul, sare, piper, usturoi răzuit, amestecați și gata!
Un aperitiv simplu, răcoros, rapid, sănătos, gustos!
sâmbătă, august 03, 2024

Răsturnată cu caise




Ușor de realizat și delicioasa!

Aveți nevoie de:







-12 sau 13 caise
-o cescuta de zahar(cam 100 g)
-1 plic zahar vanilinat
-30/40 g unt
-5 oua
-5 linguri zahăr
-1 lingura ulei
-6 linguri faină
-un praf de sare
-o jumătate linguriță praf de 
copt
Aveți nevoie de o forma rotunda cu diametrul de 25 cm.

Mod de preparare:

așezați în forma jumătăți de caise, din loc în loc puneți bucățele de unt la temperatura camerei. Presărați zaharul +zaharul vanilinat. Puneți deoparte. Între timp bateți spumă ouale(eu le bat împreună cu ajutorul robotului, puteți sa separați albușul de gălbenuș), împreună cu praful de sare, adăugați zahărul, mixați pana la topirea acestuia, adăugați uleiul, mixați pt incorporarea acestuia, la final adăugați faina amestecată cu praful de copt. Turnați compoziția în forma cu caise, dați la cuptor la 180° cam 40/45'. Testați cu scobitoarea, când iese curata și prăjitura e frumos rumenita, scoateți o din cuptor, o lăsați puțin sa se răcească. Desprindeti cu un cuțit marginea prăjiturii, apoi răsturnați pe un platou corespunzător ca mărime. Dacă doriți puteți pudra cu zahar pudră!

miercuri, aprilie 03, 2024

Pastă de fasole boabe cu leurdă

Am găsit în piață leurdă și am preparat această pastă, gustoasă și sănătoasă. Mai jos găsiți ingredientele:
Ingrediente:
- fasole albă din conservă/o cutie scursa de zeamă 
- o mână de leurdă bine spălată 
- o ceapă albă caramelizată în 2 linguri de ulei de măsline
- sare
-piper măcinat
- încă 2 linguri de ulei de măsline
- câteva crenguțe de pătrunjel verde
- 1 lingură de muștar cu hrean
Mod de preparare:
într-un bol încăpător, puneți boabele de fasole albă scurse de zeamă, peste, adăugați leurda tăiată grosier, sare, piper, ceapa caramelizată, cele 2 linguri de ulei, muștarul și cu un blender vertical blenduiți toate ingredientele până obțineți o pastă gustoasă și aspectuoasă. 

Ciorbă /zamă de urzici


Acest fel principal, este foarte simplu de preparat si plin de vitamine. Urzicile sunt bogate în nutrienti, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitaminele B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu; mai contine aminoacizi esentiali, deci foarte hrănitoare. Am găsit în piață urzici și tare voiam o ciorbă. Asa cum am precizat, este o rețetă simplă și foarte rapidă.
Ingrediente:
 - urzici
- o mână de cozi de ceapa verde și o jumătate de ceapă albă 
- 3 linguri ulei
- 1 morcov
- o rădăcină pătrunjel 
- 4 căței de usturoi
- câteva crenguțe pătrunjel verde
- câteva crenguțe leuștean
- zeamă de varză cam 500 ml
- sare
- piper măcinat
- lapte din fulgi de ovaz/ optional
Mod de preparare:
Am avut o grămăjoara de urzici pe care le am curățat de tulpinile groase, le am spălat bine, le am pus deoparte. Am pus o oala cu 1litru și jumătate apa la fiert, între timp am călit ceapa verde/ alba în ulei, am adăugat morcovul și pătrunjelul taiate mărunt, am călit totul impreuna, apoi am adăugat in oală. Am fiert zarzavatul pana s a înmuiat apoi am adăugat urzicile, am continuat fierberea pana acestea s au gătit. Am înacrit ciorba cu zeamă de varză, mie mi a trebuit cam 0,5 l , am mai fiert ciorba cam 5 minute, am potrivit gustul de sare, am pus puțin piper măcinat, iar pt puțină culoare am adăugat lapte de ovaz făcut de mine din fulgi de ovaz și apă, la blender. Puteți adăuga orice lapte vegetal aveți la indemana( soia, migdale, nu e obligatoriu, puteti lasă ciorba simplă). E tare bună cu mămăliga și ceapa verde.