miercuri, iulie 07, 2010

Dulceata de visine cu gel fix




Timp de preparare: 2 h
Ingrediente: 2 kg visine, 1 kg si 800 g zahar, 2 plicuri gelfix 1:1 (acesta l-am avut in camara), 3 vanilii. Am scos samburii cu presa de usturoi, astfel: asezi visina cu partea de care se prinde codita in sus si strangi manerele presei.
Mod de preparare: visinele spalate, curatate de codite si de samburi, se pun intro oala, se adauga cele 2 plicuri de gel fix amestecate cu 4 linguri de zahar, cand incepe sa fiarba tragem oala deoparte, adaugam restul de zahar, vaniliile pt aroma. Fierbem inca 1 -2 minute din momentul in care incepe sa fiarba dulceata. Se ia de pe foc si se toarna in borcane cu capac filetat, pastram borcanele la dunst uscat (acoperite bine cu o patura) pana a doua zi cand s-au racit si le asezam in camara. Am obtinut 8 borcanele.

Spalam fructele.
Scoatem samburii cu presa de usturoi.
Fara samburi.
Amestecam fructele cu gel fix.
Fierbem dulceata.
Punem dulceata in borcane.
Pofta buna!




Salata cu rosii, cas si mac

 Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 rosii, 1 fir ceapa verde, 75 g cas proaspat de oi, 2 lingurite mac, 1/2 mar acrisor si zemos, 1 lingura ulei masline, 1 lingurita otet de mere, un praf zahar, un praf sare.

Mod de preparare: Taiem rosiile bucatele, casul cubulete, marul curatat si ceapa f subtiri, asezam totul intro farfurie sau bol, adaugam uleiul, sarea, zaharul, otetul, amestecam totul bine si cu grija, presaram 2 lingurite de mac, servim imediat. Ingredientele corespund pt 2 portii.
marți, iulie 06, 2010

Ciorba de loboda rosie si spanac



Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 mana buna de loboda, 2 maini de spanac, 1 morcov, 2-3 fire de cepa verde, 2-3 fire usturoi verde, ½ cescuta de orez (2 linguri), 2 cartofi, 1 legatura leustean verde, 1 lingura ulei de floarea soarelui, sare, otet.

Mod de preparare: Intro oala punem la fiert 3 l apa. Cand apa fierbe, adaugam morcovul si cartoful taiate cubulete, orezul, ceapa si usturouil taiate marunt. Cand orezul este fiert, adaugam loboda si spanacul, spalate si taiate fasii. Lasam sa fiarba 4-5 minute, potrivim de sare, inacrim cu putin otet, stingem focul, adaugam 1 lingura ulei de floarea soarelui, presaram leusteanul taiat marunt. Putem servi cu smantana, mai putem presara leustean si in farfurie.