sâmbătă, august 03, 2024

Răsturnată cu caise




Ușor de realizat și delicioasa!

Aveți nevoie de:







-12 sau 13 caise
-o cescuta de zahar(cam 100 g)
-1 plic zahar vanilinat
-30/40 g unt
-5 oua
-5 linguri zahăr
-1 lingura ulei
-6 linguri faină
-un praf de sare
-o jumătate linguriță praf de 
copt
Aveți nevoie de o forma rotunda cu diametrul de 25 cm.

Mod de preparare:

așezați în forma jumătăți de caise, din loc în loc puneți bucățele de unt la temperatura camerei. Presărați zaharul +zaharul vanilinat. Puneți deoparte. Între timp bateți spumă ouale(eu le bat împreună cu ajutorul robotului, puteți sa separați albușul de gălbenuș), împreună cu praful de sare, adăugați zahărul, mixați pana la topirea acestuia, adăugați uleiul, mixați pt incorporarea acestuia, la final adăugați faina amestecată cu praful de copt. Turnați compoziția în forma cu caise, dați la cuptor la 180° cam 40/45'. Testați cu scobitoarea, când iese curata și prăjitura e frumos rumenita, scoateți o din cuptor, o lăsați puțin sa se răcească. Desprindeti cu un cuțit marginea prăjiturii, apoi răsturnați pe un platou corespunzător ca mărime. Dacă doriți puteți pudra cu zahar pudră!

miercuri, aprilie 03, 2024

Pastă de fasole boabe cu leurdă

Am găsit în piață leurdă și am preparat această pastă, gustoasă și sănătoasă. Mai jos găsiți ingredientele:
Ingrediente:
- fasole albă din conservă/o cutie scursa de zeamă 
- o mână de leurdă bine spălată 
- o ceapă albă caramelizată în 2 linguri de ulei de măsline
- sare
-piper măcinat
- încă 2 linguri de ulei de măsline
- câteva crenguțe de pătrunjel verde
- 1 lingură de muștar cu hrean
Mod de preparare:
într-un bol încăpător, puneți boabele de fasole albă scurse de zeamă, peste, adăugați leurda tăiată grosier, sare, piper, ceapa caramelizată, cele 2 linguri de ulei, muștarul și cu un blender vertical blenduiți toate ingredientele până obțineți o pastă gustoasă și aspectuoasă. 

Ciorbă /zamă de urzici


Acest fel principal, este foarte simplu de preparat si plin de vitamine. Urzicile sunt bogate în nutrienti, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitaminele B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu; mai contine aminoacizi esentiali, deci foarte hrănitoare. Am găsit în piață urzici și tare voiam o ciorbă. Asa cum am precizat, este o rețetă simplă și foarte rapidă.
Ingrediente:
 - urzici
- o mână de cozi de ceapa verde și o jumătate de ceapă albă 
- 3 linguri ulei
- 1 morcov
- o rădăcină pătrunjel 
- 4 căței de usturoi
- câteva crenguțe pătrunjel verde
- câteva crenguțe leuștean
- zeamă de varză cam 500 ml
- sare
- piper măcinat
- lapte din fulgi de ovaz/ optional
Mod de preparare:
Am avut o grămăjoara de urzici pe care le am curățat de tulpinile groase, le am spălat bine, le am pus deoparte. Am pus o oala cu 1litru și jumătate apa la fiert, între timp am călit ceapa verde/ alba în ulei, am adăugat morcovul și pătrunjelul taiate mărunt, am călit totul impreuna, apoi am adăugat in oală. Am fiert zarzavatul pana s a înmuiat apoi am adăugat urzicile, am continuat fierberea pana acestea s au gătit. Am înacrit ciorba cu zeamă de varză, mie mi a trebuit cam 0,5 l , am mai fiert ciorba cam 5 minute, am potrivit gustul de sare, am pus puțin piper măcinat, iar pt puțină culoare am adăugat lapte de ovaz făcut de mine din fulgi de ovaz și apă, la blender. Puteți adăuga orice lapte vegetal aveți la indemana( soia, migdale, nu e obligatoriu, puteti lasă ciorba simplă). E tare bună cu mămăliga și ceapa verde.
sâmbătă, martie 16, 2024

Pateu vegetal de ciuperci și seminte


Celor interesați, aduc o reteta de pateu vegetal, se face repede și destul de gustos. 
Pateu vegetal de ciuperci și seminte 
⬇️
Ingrediente
-o cutie de ciuperci scurse de apa
-cam 100 g semințe floarea soarelui prajite, decojite, sau le prajiti voi, puteti pune si neprajite
-3 linguri de ulei de măsline
-3 căței mari de usturoi
-sare
-piper
- puțin cimbru
-1 linguriță scuturata de boia dulce
-o ceapa alba. 
Mod de preparare:
Am călit ceapa puțin în ulei, am pus toate ingredientele intr un vas de plastic și am blendat pana am obținut un pateu fin
Daca doriti, puteti folosi ciuperci proaspete pe care le fierbeti. Am testat și cu nuci caju, acela mi a plăcut mai mult.






vineri, februarie 23, 2024

Ciorba de ardei umplut 2



Atât de buna!!! Vrei și tu sa încerci?

Ingrediente:

-750/800 g carne tocata de porc

-100 g orez bine spălat și scurs de apă

-sare și piper

-6 ardei grași mari(eu asa am găsit la piață) spălați și curățați de sâmburi (sau 10/12 ardei mai mici spălați și curățați de sâmburi

-2 oua

-4 morcovi medii

-2 rădăcini patrunjel

-o legătură pătrunjel verde

-2 cepe albe

-2 linguri orez spalat

- 200 ml bulion sau 3 roșii decojite 

- 2 lingurițe boia dulce

-4 litri apă

Mod de preparare:

Începeți cu pregătirea arderilor, pe care ii spălați, ii curățați de sâmburi și ii umpleți cu compoziția de carne preparată astfel: într-un bol amestecați carnea cu orezul, cu sare, piper, boia, o ceapa tăiată mărunt, cele 2 oua, 2 sau 3 linguri apa rece în timp ce omogenizati aceasta compoziție. (Apa rece face compoziția pufoasă. Acest truc îl folosesc și la sarmale). Între timp puneți apă la fiert (cei 4 litri) într-o oala de vreo 6 litri, pt ca acolo se va adăuga zarzavatul, ardeii umpluti și bulionul. Urmează sa umpleți frumos ardeii dar lăsați cam o jumate de deget liber ca să permită orezului din ardei sa se umfle la fierbere. Când apa fierbe, adăugați zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe(o ceapa, morcovii, pătrunjelul) După vreo 10 minute puneți în oala de ciorbă și ardeii umpluti cu compoziția preparată ca mai sus), adăugați și cele 2 linguri de orez și fierbeți ciorba la foc potrivit spre domol cam 50 /60 minute. Spre sfârșit adăugați bulionul. Dacă folosiți roșii le adăugați cu vreo 20 de minute înainte de scurgerea timpului de preparare a ciorbei. Roșiile trebuie sa fie curățate de coaja și acest lucru e ușor de realizat. Crestati coaja  roșiei în 4 și o scufundați în apa clocotită, unde o țineți un minut, coaja se desface repede, scoateti roșia din apa, îndepărtați coaja cu grija după ce o lăsați puțin sa se răcorească, apoi o tocați mărunt și o adăugați în ciorbă. Asa procedați și cu celelalte roșii. Când ciorba este gata (după ce s a scurs timpul preparării, potriviți gustul de sare, stingeți focul și adăugați o legătură de pătrunjel verde tocat. Puteți servi ciorba cu smântână.

luni, februarie 05, 2024

Chifle din linte rosie


 Am experimentat acest gen de chifle care mie îmi plac. Se știe ca bobul de linte nu contine gluten, așadar aceste chifle sunt potrivite pt persoanele cu sensibilitate la gluten, în plus, nu e mare scofala sa le prepari. Mai jos voi scrie ingredientele necesare și modul de preparare.

Ingrediente:

-300 g linte rosie hidratata de seara pana dimineața

-40 g tarate de psylium

-100 ml apă caldă

- 6 sau 7 g praf de copt

- sare celtica, sau sare neiodata după gust

- 2 linguri ulei de masline

- seminte dupa preferinta( am adaugat de susan alb si negrilica).

Mod de preparare:

Lintea hidratata în apa rece de seara pana dimineața se spala bine în multe ape, pana nu mai face spuma. După spălare, se scurge de apa, se pune intr un blender impreuna cu celelalte ingrediente, adăugați cele 100 ml apă caldă și blendati totul bine. Cu mâinile umezite în apa, modelați bile din compoziție pe care le așezați intr o tava tapetata cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190° cam 35'/ 40' cu încălzire superioara/ inferioara, cam asa a durat la mine.


 

sâmbătă, februarie 03, 2024

Chiftele la airfryer Myria


Foarte util acest aparat airfryer al meu, myria. Azi am experimentat chiftele. Rețeta obișnuită de chiftele, au ieșit tare gustoase. Ce am facut?  Simplu, trebuia sa fiu atenta sa le întorc pe cealaltă parte la jumătatea timpului setat. Pe grătarul aparatului, am pus hârtie de copt pe care am pensulat o cu puțin ulei, apoi am așezat chiftelele pe care le am modelat cu mâinile înmuiate intr un amestec de apa cu ulei. Am setat aparatul pt reteta vita, la 200° , iar pt timp am setat 20' . După 10' le am întors și am continuat gătirea. La sfârșitul programului setat, aparatul anunță printr un sunet ca și a terminat treaba. Atât de simplu!
duminică, noiembrie 26, 2023

Sarmale de post cu soia granule in varză murată



Ingrediente:

- 100 g soia granule hidratate 20', apoi scurse de apå
-1 cartof dulce mărime medie
-1 rădăcină morcov
-1 rădăcină pătrunjel
-100 ml ulei de măsline 
- 3 cepe albe mari
- țelină radacina/o bucățică
-1 ceșcuță orez
- boia dulce și boia iute după preferință 
- piper măcinat
- sare
-1 ceșcuțå drojdie inactivă 
-1 ceșcuță fulgi de ovăz 
-1 ceșcuță nucă măcinată
- 200 ml bulion
- crenguțe de mărar proaspăt
- optional cimbru uscat/eu am folosit, mie îmi place tare gustul de cimbru
- ardei capia congelat
- varză murata
- un sfert de varză proaspătă rămasă în frigider, pe care nu am vrut sa o arunc
-zeamă de varză, pe care întotdeauna o clocotesc și o pun peste sarmale când le pun la fiert.
Dacă varza e suficient de acra, atunci puneți apa clocotită peste sarmale și le puneți la fiert.

Mod de preparare:

ceapa tăiată mărunt se călește în ulei. Intre timp zarzavatul l am mărunțit cu tocatorul electric. Peste ceapa călită am adăugat ardeiul congelat, boia, piper, apoi imediat orezul spălat și scurs de apa, am pus și 100 ml apă și am ținut compoziția pe foc pana s a evaporat apa. Am lăsat compoziția sa se răcorească, apoi am adăugat zarzavatul tocat și fulgii de soia scurși de apa. Tot acum am adăugat toate celelalte ingrediente, respectiv nuca măcinată, drojdia inactivă, fulgii de ovaz, cimbrul, sare după gust. Am omogenizat compoziția și am format sarmalele. Varza rămasă și cea proaspătă am tăiat o fideluță și am așezat o între stratul de sarmale, am adăugat așa cum am menționat mai sus zeama de varză, apoi bulionul, crenguțele de mărar și  am pus sarmalele la fiert, aproximativ 45 minute.

sâmbătă, octombrie 28, 2023

Pireu de mazare


Cantitățile le alegeți după numărul de porții de care aveți nevoie.


Ingrediente și mod de preparare:

-mazăre congelată

-apă pt fiert mazărea 

-sare 

-unt sau ulei de masline

-pătrunjel verde

Într o oala puneți apa la fiert. Cand fierbe adăugați puțină sare, mazărea asa congelata și fierbeți. La mine a fiert repede, cam 15'. După fierbere, strecurați apa, adăugați puțin unt și blenduiti compoziția. Potriviți gustul de sare, la servire puteți presară pătrunjel verde. Eu am pus la fiert 2 căni de mazăre, pt 2 porții, am pus o lingura de unt.  Am servit cu chifteluțe.

miercuri, august 30, 2023

Ciorbă de ardei umpluți /2

Atât de buna!!! Vrei și tu sa încerci?

Ingrediente:


-750/800 g carne tocata de porc
-100 g orez bine spălat și scurs de apă
-sare și piper
-6 ardei grași mari(eu asa am găsit la piață) spălați și curățați de sâmburi (sau 10/12 ardei mai mici spălați și curățați de sâmburi
-2 oua
-4 morcovi medii
-2 rădăcini patrunjel
-o legătură pătrunjel verde
-2 cepe albe
-2 linguri orez spalat
- 200 ml bulion sau 3 roșii decojite
- 2 lingurițe boia dulce
-4 litri apă

 
Mod de preparare:


Începeți cu pregătirea arderilor, pe care ii spălați, ii curățați de sâmburi și ii umpleți cu compoziția de carne preparată astfel: într-un bol amestecați carnea cu orezul, cu sare, piper, boia, o ceapa tăiată mărunt, cele 2 oua, 2 sau 3 linguri apa rece în timp ce omogenizati aceasta compoziție. (Apa rece face compoziția pufoasă. Acest truc îl folosesc și la sarmale). Între timp puneți apă la fiert (cei 4 litri) într-o oala de vreo 6 litri, pt ca acolo se va adăuga zarzavatul, ardeii umpluti și bulionul. Urmează sa umpleți frumos ardeii dar lăsați cam o jumate de deget liber ca să permită orezului din ardei sa se umfle la fierbere. Când apa fierbe, adăugați zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe(o ceapa, morcovii, pătrunjelul) După vreo 10 minute puneți în oala de ciorbă și ardeii umpluti cu compoziția preparată ca mai sus), adăugați și cele 2 linguri de orez și fierbeți ciorba la foc potrivit spre domol cam 50 /60 minute. Spre sfârșit adăugați bulionul. Dacă folosiți roșii le adăugați cu vreo 20 de minute înainte de scurgerea timpului de preparare a ciorbei. Roșiile trebuie sa fie curățate de coaja și acest lucru e ușor de realizat. Crestati coaja  roșiei în 4 și o scufundați în apa clocotită, unde o țineți un minut, coaja se desface repede, scoateti roșia din apa, îndepărtați coaja cu grija după ce o lăsați puțin sa se răcorească, apoi o tocați mărunt și o adăugați în ciorbă. Asa procedați și cu celelalte roșii. Când ciorba este gata (după ce s a scurs timpul preparării, potriviți gustul de sare, stingeți focul și adăugați o legătură de pătrunjel verde tocat. Puteți servi ciorba cu smântână. 

marți, martie 28, 2023

Pasta de fasole roșie cu porumb


PASTA DE FASOLE ROȘIE CU PORUMB!!!

În post, mie mi plac pateurile vegetale/pastele tartinabile făcute de mine din ingrediente pe care le agreez. Le consum la dejun sau cină. Azi vin cu o astfel de rețetă. Am folosit în prepararea ei câteva ingrediente ușor de procurat. Am avut nevoie de:
-1 cutie fasole roșie scursa de zeamă
-3 linguri de porumb din conservă scurse de zeamă
-2 fire de ceapă verde tăiate mărunt (sau 1 ceapa uscata medie, pe care o tăiați marunt) 
-1 fir usturoi verde tăiat marunt(sau 3 căței de usturoi mărunțit putin)
-1 linguriță piper măcinat 
-1 lingură muștar iute (am avut eu)
-100 ml ulei floarea soarelui
-3 fire de pătrunjel verde maruntit
-sare după gust
-opțional câțiva sâmburi de nucă ce vor fi zdrobiți peste felia unsă. 
Toate ingredientele le am pus într-un vas din plastic (era bine dacă alegeam unul puțin mai încăpător), am folosit blenderul vertical și am zdrobit totul foarte bine, obținând o pastă consistentă și gustoasă. Opțional puteți adăuga putina zeama de lămâie. Cam asta a fost, rămâne sa încercați și voi și sa mi spuneți dacă v a plăcut. 😃

duminică, martie 19, 2023

Orez cu năut și broccoli

Vă recomand această mâncare de post, gustoasă și sățioasă. Nu vă ia prea mult timp pt preparare, sper să vă placă și să o faceți și voi. 

INGREDIENTE NECESARE:
-1/2 cana(o jumătate) de orez
-1/2 cana năut fiert din conservă, sau dacă doriți puteți fierbe voi năutul după ce l ați hidratat de seara pana dimineața
-1 ceapă albă mare
-3 căței de usturoi
-4 linguri ulei
-2 lingurițe boia dulce 
-1 lingură pastă de ardei capia făcută de mine
-sare și piper după dorință 
-broccoli cam 250 g
-ardei capia) cam o jumătate de ardei) 
-o legătură pătrunjel verde tocat marunt

MOD DE PREPARARE:
Într-un craticior puneți la fiert în apa cu sare orezul spălat. Pana fierbe orezul spălați broccoli, desfaceți l buchetele, puneți l la fiert în apa cu sare. După ce orezul a fiert îl luați de pe foc si într-o alta cratiță puneți uleiul la încins, adăugați ceapa tăiată mărunt și o gătiți pana are un aspect sticlos, moment în care adăugați ardeiul capia tăiat fâșii f subțiri, usturoiul tăiat mărunt. Căliți vreo 2 minute, adăugați boiaua dulce, pasta de ardei, amestecați, apoi puneți orezul scurs de apă, năutul la fel scurs de apă, potriviți gustul de sare și piper, adăugați pătrunjelul tocat mărunt. Amestecați ușor și la final puneți și broccoli fiert și scurs de apă. Amestecați cu grija sa nu se zdrobească buchetelele de broccoli. Cam atât! Un fel principal asa cum spuneam gustos, sățios! 
duminică, martie 12, 2023

Ciuperci cu maioneză din avocado

 


Ciuperci cu maioneză din avocado!

Tare bun, dacă te interesează rețeta, ramai pe pagina și citește ⬇️

Ai nevoie de o cutie mica  de ciuperci, pe care le scurgi de zeama în care au fost conservate, 1 ceapa alba curățată și razuita.

Pentru maioneza de avocado ai nevoie de

-1 avocado foarte bine copt,

 - 100 ml ulei,

-1 lingură muștar, 

-zeamă de lămâie după gust, - sare, 

-piper opțional.

Preparam maioneza:

într-un vas înalt de plastic, puneți pulpa de avocado, peste, adăugați muștarul, zeama de lămâie, uleiul și cu un blender vertical mixați totul bine și în puțin timp veți obține o maioneza cremoasa, gustoasă , frumos colorată în verde. În continuare, peste maioneză adăugați ciupercile  scurse de zeamă și tăiate dacă sunt bucăți mai mari. Adăugați ceapa razuită, potriviți gustul de sare  și gata pt consum.


Ciorbă de mazăre de post


Ciorbă de mazăre, de post

Ingrediente:
-300 g mazăre congelată
-2 morcovi
-1 rădăcină pătrunjel 
-1 țelină mică 
-ardei gras(eu am avut roșu congelat)
-1 ceapa albă
-2 cartofi
-250 ml bulion
-2 linguri gris
-1 legătură pătrunjel verde
-leuștean verde
-sare, oțet după gust
-75 ml ulei
Mod de preparare:
Punem la fiert  3 litri apă. Pana fierbe apa, separat într o tigaie călim după cum urmează: ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina tăiate mărunt, ardeiul. Când apa fierbe, adăugăm zarzavatul călit și fierbem cam 10 minute. Adăugați apoi mazărea congelată. După alte 15 minute, adăugați cartofii tăiați cubulețe. Verificați când sunt fiarte mazărea și cartofii. Dacă acestea sunt fierte puteți adăuga grisul care va îngroșa ciorba. După vreo 7  minute puneți bulionul, potriviți gustul de sare și de acru (cu puțin oțet) Lăsați ciorba să clocotească vreo 3 minute și stingeți focul. Presărați în ciorbă verdeața tăiată mărunt.

Prăjitură cu fulgi de cocos de post


Prăjitură cu fulgi de cocos!

Această prăjitură este de post, se face ușor și e și gustoasă. Mai jos, scriu rețeta 👇
Ingrediente:
-60 g fulgi de cocos
-150 g zahar pudră
-250 g făină albă
-150 ml apă minerală 
-75 ml ulei
-2 plicuri zahar vanilinat
-1 plic praf de copt
-un pumn de merișoare confiate(opțional)
-1 mar necurățat, tăiat bucatele mici ( scoateti sâmburii, mărul tot opțional)
Tava cu dimensiuni: 28 x 22 cm, tapetata cu hârtie de copt. Prajitura se coace la 160° în cuptor electric cu ventilație, pe șina 3, cam 30' sau 40'.

Mod de preparare:

Într-un vas puneți fulgii de cocos la hidratat în cei 150 ml apa minerală. După vreo 5 minute, adăugați uleiul, aromele, faina cernută, praful de copt, omogenizați bine totul. Puneți merisoarele si mărul, amestecați, turnați compoziția în tava în care ați pus hârtie de copt. Dați tava la copt respectând timpul de coacere. Verificați coptul cu scobitoarea. După coacere lăsați prajitura să se răcorească. După răcire porționati și pudrati cu zahăr.



 

Chec de post cu portocale

 




Un desert ușor de preparat și gustos totodată, acest chec. Fiindcă nu de multă vreme am primit un premiu dulce de la Green sugar, am facut acest chec folosind  îndulcitorul pe care l am primit. Pentru ca produsul are o putere dubla de îndulcire, am folosit doar jumătate din cantitatea de zahăr prevăzută în rețetă.

Ingrediente:

-150 ml suc de portocale care dă culoarea plăcută checului

-coaja răzuita de la o portocală, bine spălată înainte de a fi răzuită 

-75 g îndulcitor green sugar premium (în loc de 150 g de zahăr obișnuit) 

-100 ml ulei floarea soarelui

-250 g făină albă

-1 plic praf de copt

-2 pliculețe zahăr vanilinat

-1 pumn de merișoare deshidratate (puteți pune un pumn de nucă tăiată bucatele sau stafide) 

 Mod de preparare:

Într-un vas puneți sucul de portocale, adăugați îndulcitorul, zaharul vanilinat, coaja de portocală răzuită, și cu lingura de lemn sau tel amestecați până se topește îndulcitorul. Adăugați uleiul, apoi faina și praful de copt date prin sită, merisoarele. Omogenizați totul bine sa nu fie cocoloașe, turnați compoziția într-o forma de chec în care ați pus hârtie de copt. Coaceți checul la 160° timp de 45/50' în cuptor electric cu ventilație, pe șina din mijloc. Verificați cu scobitoarea. După coacere lăsați checul să se răcească în formă, apoi scoateți l din tavă și tăiați l felii.





sâmbătă, martie 11, 2023

Maioneză din avocado


 MAIONEZĂ DIN AVOCADO

Pentru maioneza din avocado ai nevoie de

-1 avocado foarte bine copt, - 100 ml ulei,

-1 lingură muștar(am folosit muștar picant) 

-zeamă de lămâie după gust,

-sare,

-piper opțional.

Mod de preparare:

într-un vas înalt de plastic, puneți pulpa de avocado, peste, adăugați muștarul, zeama de lămâie, uleiul și cu un blender vertical mixați totul bine și în puțin timp veți obține o maioneza cremoasa, gustoasă , frumos colorată în verde. De aceasta dată eu am mâncat asa cu pâine prăjită, ceapă și rucola, însă puteți folosi maioneză aceasta de post la ciuperci, năut, etc... 

marți, ianuarie 03, 2023

Rulada Pavlova, prăjituri, desert

Cam toate gospodinele încearcă sa scape de albușurile crude  rămase de la anumite preparate care au nevoie doar de gălbenuș și pe care spre păstrare le congelează. Mi s au strâns și mie și m am gândit sa le folosesc la o ruladă Pavlova, extrem de gustoasă și extrem de ușor de preparat. La umplutură, am ales sa adaug portocale și afine, pt mine aceasta este varianta de iarnă. Cu siguranță dacă alegeți sa o preparați, veți dori să o tot repetați, asa delicioasă este.
Ingrediente blatul de bezea:
-320 g albuș 
-250 g zahar +2 plicuri zahar vanilinat 
-2 linguri zeamă de lămâie sau puteți înlocui cu 2 linguri oțet 
-35 g amidon
-fulgi de nuca de cocos
 Ingrediente pentru umplutură:
-200 ml smântână pt frișcă 30/32%grasime
-250 g mascarpone (1cutie)
-2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie(plicul de 50 g, dacă doriți mai dulce adăugați plicul de 80 g, dar nu mai mult) 
-4 portocale curățate și tăiate bucăți mici
-1 caserola afine proaspete , cam 125 grame
Mod de preparare blat de bezea:
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Când spuma se ține de paletele mixerului, se adaugă zaharul treptat, câte o lingură, pe rand. În final, spuma va face țepi pe paletele mixerului, semn ca este bine bătută. Se adaugă zeama de lămâie și amidonul, se omogenizează ușor cu o spatulă prin mișcări blânde de jos în sus. Compoziția se toarnă în tava mare de la aragaz tapetată cu hârtie de copt (tava mea are dimensiunea 33x43), se nivelează frumos compoziția, se presară fulgi de nuca de cocos și se coace în cuptorul electric la 150°  cu încălzire inferioară /superioară cu ventilație pe  șina 2, timp de 30 minute. Când este copt, blatul are o culoare rozalie. Se lasă blatul la răcit, se răstoarnă cu grijă pe un plan de lucru cu hârtia de copt în sus, se scoate cu grijă hârtia de copt. La rularea blatului, partea pe care ați presărat fulgii de cocos trebuie sa fie jos. 
Umplutura:
Mixați smântâna pt frișcă până se îngroașă, adăugați zahărul pudră apoi mascarpone și mixați pt omogenizare până obțineți o cremă pufoasă. Intindeti crema uniform pe blat, puneți fructele și rulați blatul de pe marginea cea mai lungă cât de strâns puteți, cu ajutorul hârtiei de copt. Țineți rulada la rece 1 sau 2 ore.
Pont: 
La umplutură puteți adopta și un mod mai rapid de preparare: în vasul robotului puneți mai întâi mascarpone, zaharul pudră și cel vanilinat, smântâna și porniți robotul amestecând totul deodată pana obțineți o cremă pufoasă. 

Icre de cod/negro 2000


De când am experimentat aceasta noua metoda de a prepara salata de icre, o folosesc frecvent. Nu folosesc decât pâine, ulei, otet/zeama de lămâie la alegere, ceapa și putina apa minerala pt ca salata de icre sa devina pufoasă. Folosesc un blender vertical și salata se prepară rapid.
Ingrediente:
-1 cutie icre negro 2000, 
-1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie, iar dacă va place gustul mai acrișor, adăugați după gustul dumneavoastră 
-300 ml ulei
-1 felie pâine albă înmuiată în apa rece apoi stoarsă bine
-o ceapă albă tăiată marunt
-2 linguri apa minerala
Mod de preparare: 
Puneți într un bol /vas înalt 3 sferturi din cantitatea de icre, adăugați otetul/zeama de lămâie la alegere, blenduiți compoziția câteva secunde cât să zdrobiți icrele sa iasă gelatina din ele, imediat adăugați pâinea înmuiată și stoarsa, continuați să blenduiți, veți obține o compozitie f consistentă, apoi puteți adaugă câte 50 ml ulei deodată, continuând sa blenduiți. Procedați asa pana la epuizarea cantității de ulei. Adăugați ceapa tăiată mărunt și blenduiți până la mărunțirea și incorporarea ei în compoziție. Acum puteți adaugă și restul de icre pe care le incorporați în salata de icre amestecând cu o lingură de lemn și pentru ca salata sa fie pufoasă adăugați 2 linguri de apa minerală, amestecând în salată pt  omogenizare. Dacă doriți salata mai acrișoară adăugați încă puțin oțet (eu am folosit oțet) sau zeamă de lămâie după cum va place. Poftă bună! 
 

luni, noiembrie 21, 2022

Pateu din năut de post


  
 
Pateul de năut este un preparat care poate fi consumat în perioadele de post. Năutul este sănătos și gustos, conține vitamine și minerale, fibre, controlează apetitul. Când vreți să pregătiți pateu de năut, începeti cu înmuierea năutului în apă rece de seara până dimineața. După înmuiere, spălați năutul în câteva ape, apoi fierbeți cam 2 ore sau cât vă place de fiert. După fierbere se strecoară și se lasă să se răcească.

Aveti nevoie de:

-1 cană de năut fiert

-1 ceapă albă uscată mare

-4 căței de usturoi 

-100 ml ulei floarea-soarelui 

-2 lingurițe de boia dulce 

-sare, piper după gust 

-zeamă de lămâie (eu am folosit de la o jumătate de lămâie 

Mod de preparare:

Într-un bol puneți cantitatea de năut fiert și scurs de apa, ceapa și usturoiul mărunțite, restul ingredientelor și cu un mixer vertical, mixați bine ingredientele pana obțineți o compoziție fină și densă de consistența pateului. Mai potriviți gustul de sare și piper dacă e necesar și pateul este gata. Este foarte gustos, eu îl mănânc cu măsline verzi sau cu roșii. Aceasta este rețeta de pateu din năut, sper sa încercați și sa va placă.