luni, mai 11, 2020

Lichiu cu varză 2

                   
   
Aveți nevoie de: 500 grame făină albă de grâu, 1 pliculeț de drojdie uscată, 350 ml apă, 1 linguriță sare, 2 lingurițe zahăr 1 sau 2 linguri ulei de floarea soarelui. Dacă va place uleiul de măsline, puteți folosi acest tip de ulei, tot 2 linguri, un ou bătut cu 2 linguri de apa rece pt uns lichiul.                     

Pentru umplutură: varza 1,5 kg, 1 ceapă mare, sare, ulei, piper, ardei iute după gust(dacă nu va place picant renunțați) 2 sau3 crenguțe de marar.                                           

Mod de preparare: eu am început prin a  căli verza. Într o cratiță puneți la încins cam 100 ml ulei, adăugați ceapa tăiată mărunt. Căliți ceapa pana devine sticloasă, adăugați varza tăiată fideluță și frecată în prealabil cu putina sare, adaugati piper cam 2 lingurițe, ardei iute după gust, crenguțele de mărar. Lăsați varza la călit, amestecând mereu sa nu se ardă. Potriviți gustul de sare. Varza nu trebuie sa fie foarte moale fiindcă în lichiu ea se mai coace. După călire lăsați varza să se răcească. Între timp pregătiți aluatul. Eu îl frământ cu robotul, așa că pun în vasul robotului mai întâi apa, apoi faina cernută peste care adaug drojdia, sarea, zahărul, uleiul. Drojdia uscată nu da greș niciodată, cel puțin nu mi s a întâmplat sa nu și facă datoria. Dacă nu aveți drojdie uscată folosiți 25 grame drojdie proaspătă. În acest caz într o ceșcuță amestecați drojdia cu câteva cristale de zahăr și 2 linguri de apă călduță apoi presărați 2 lingurițe de făină albă și lăsați la cald pana face bulbuci, semn că drojdia este bună. Deci să revenim, apa pe care o folosiți trebuie sa fie călduță. La robot folosiți cârligul pt aluat, frământați ingredientele cam 5 pana la 7 minute. Presărați peste aluatul frământat putina făină, acoperiți l cu o folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 20/30 minute. După dospire, împărțiți aluatul în 2 părți. În tava unsă și tapetată cu făină, sau cu hârtie de copt, așezați prima foaie de aluat întinsă cu făcălețul peste care puneți varza călită. Nivelați frumos varza, apoi așezați a doua foaie din aluat. Lipiți bine foile apăsând pe margine aluatul din tavă, înțepați cu furculița din loc în loc. Lăsați tava la dospit încă vreo 10 minute, ungeți lichiul cu ou (1 ou bătut și amestecat cu 2 linguri de apă rece) după care puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180° cam 30/40 minute, depinde de cuptor. După ce scoateți lichiul din cuptor ungeți l cu o bucățică de slănină sau cu puțin ulei, apoi acoperiți l cu un prosop de bucătărie pana se răcorește. Dimensiunea tavii: 22x34 cm. putea sa fie putin mai mare, asta am avut o la indemana.
                                    

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita