Timp de preparare: 3 ore.
Ingrediente:
-1 kg de fasole boabe-alba
-3 kg gogosari
-1,5 kg ceapa alba
- 600 ml ulei
-1/2 litru bulion
- piper boabe
- foi de dafin
-sare.
Mod de preparare: incepeti cu fasolea, pe care o spalati si o puneti la fiert. Intre timp, curatati ceapa, spalati-o, macinati-o cu masina de carne, puneti-o intr-o oala la calit in 600 ml ulei de floarea-soarelui timp de 30 minute. Urmeaza gogosarii, pe care ii spalati, ii curatati de seminte, ii macinati cu masina de carne si ii adaugati peste ceapa. Caliti zarzavatul pana se inmoaie, amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca de oala. Adaugati bulionul, piperul si dafinul, fierbeti compozitia la foc domol pana scade si se ingroasa. Fasolea fiarta, se strecoara de apa si se adauga peste celelalte ingrediente. Lasati zacusca la foc domol 10 minute, amestecand usor sa nu se zdrobeasca prea tare fasolea, potriviti gustul de sare. Este gata cand uleiul se ridica deasupra. Turnati zacusca in borcane curate, sterilizate, cu capac filetat. Puneti borcanele la dunst uscat sub o patura groasa pana ziua urmatoare, cand le asezati intr-o tava de cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie si apa, apoi puneti tava in cuptorul preincalzit 30-40 minute. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc, apoi le depozitai in camara.
Mod de preparare: incepeti cu fasolea, pe care o spalati si o puneti la fiert. Intre timp, curatati ceapa, spalati-o, macinati-o cu masina de carne, puneti-o intr-o oala la calit in 600 ml ulei de floarea-soarelui timp de 30 minute. Urmeaza gogosarii, pe care ii spalati, ii curatati de seminte, ii macinati cu masina de carne si ii adaugati peste ceapa. Caliti zarzavatul pana se inmoaie, amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca de oala. Adaugati bulionul, piperul si dafinul, fierbeti compozitia la foc domol pana scade si se ingroasa. Fasolea fiarta, se strecoara de apa si se adauga peste celelalte ingrediente. Lasati zacusca la foc domol 10 minute, amestecand usor sa nu se zdrobeasca prea tare fasolea, potriviti gustul de sare. Este gata cand uleiul se ridica deasupra. Turnati zacusca in borcane curate, sterilizate, cu capac filetat. Puneti borcanele la dunst uscat sub o patura groasa pana ziua urmatoare, cand le asezati intr-o tava de cuptor, in care ati pus un prosop de bucatarie si apa, apoi puneti tava in cuptorul preincalzit 30-40 minute. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc, apoi le depozitai in camara.
58 comments:
Ce bunatate ai facut tu aici! Vreau si eu macar sa gust!
De ani de zile nu am mancat o zacusca cu fasole, dar stiu cat este de buna.Bravo!!!
Imi place zacusca de fasole! Mi se pare mai satioasa decat cea de ciuperci sau vinete! :)
Primul sosit,primul servit!!!
am tot auzit pe la fete de aceasta zacusca;pe la noi nu se face asa ceva,de aceea 1,2borcane sa vina la mine ca mi-e pofta!!!
Pup si o zi buna!!
Da, zacusca de fasole e foarte buna dar cea facuta acasa!
Zacusca cu fasole este preferata mea, vreau si eu un borcanel :)
Imi aduce aminte de copilaria mea , bunicamea imi dadea sa mananc zacusa cu vinete si cu fasole mama ce buna era facuta ca la mama acasa !
delicioasa, dar eu sincer sunt cam satula de ea :), am mancat prea mult timp zacusca...
E foarte buna, la fel si aia fara fasole.
Sunt vegi si din cand in cand imi mai fac zacusca cu fasole, e chiar buna si dintre preferatele mele.
Multumim pentru reteta, e timpu sa mai facem si noi ca a trecut ceva vreme de cand nu am mai gustat asa delicatese
Delicioasa reteta, mi-am facut si eu o zacusca asemanatoare acum o saptamana
N-am mincat niciodata, dar arata minunat, parca-mi vine sa intind mina sa iau o feliuta si sa o savurez... Week-end placut !
N-am incercat-o insa combinatia imi suna tare bine si cred ca si gustul e cel putin la fel de bun..
Poate fi servita si cu o afumatura langa..ba chiar e mult mai buna astfel.
Cred ca o sa-i dau reteta nevestii ca prea arata bine. :D
Arata super bine, fasolea fiind si foarte bogata in proteine numai bine dupa un antrenament de la sala:)
N-am mancat niciodata cu fasole insa trebuie sa recunosc ca arata tare bine :D
Nici eu nu am mancat niciodata dar cu siguranta daca este vorba de fasole imi place.
Pup si toate cele bune!
Faci o treaba buna cu blog-ul asta, foarte inspirat sa pui retete care sunt folosite in sezonul rece....eu am mancat zacusca cu linte...cred ca este asemanatoare.
Este nemaipomenita zacusca din fasole, singurul inconvenient e ca nu tine! Am facut si acum 2 ani, si anul trecut, dar din pacate dupa 2 luni era deja acrisoara! Nimanui, din toti cei care au facut si pe care ii cunosc, nu i-a tinut aceasta zacusca.Aveti vreun sfat ? a fost fiarta la bain marie dupa ce a fost pusa in borcane, si inca fiarta f bine.A fost tinuta la loc racoros, unele persoane chiar si la beci, deci conditzii optime.efectiv ni tine !
Interesanta reteta, dar chiar nu am mancat niciodata zacusca cu fasole.
Mari: te poftesc la masa.
Rocsy: multumesc, e intr*adevar tare buna.
Roxana: ai dreptate, e mult mai satioasa decat variantele cu ciuperci si vinete.
Lulu: daca esti printre primii sositi, ia cate borcane doresti. Pup.
Ionut Dacul: eu nu am mancat, decat de casa, nu pot face nici un fel de comparatie. Multumesc mult de vizita.
Paula Gafitescu: ia cate vrei. Multumesc de vizita, te poftesc mereu.
Pop Ionut: zacusca este buna, indiferent ca e cu vinete, fasole sau ciuperci, iar ca la mama acasa, sau la bunica, nimic nu e mai bun pe lume.
oanalore: sunt celelalte variante cu vinete sau ciuperci, pt diversificare. Multumesc mult de vizita, esti binevenita oricand.
Gabi: asa este, toate sunt bune, la fel zic si eu.
Alice: ma bucur ca iti place.
Bogdanel: iti apreciez decizia, felicitari.
Matei: felicitari, spor in ale bucataritului.
Daniela: multumesc pt aprecieri.
Laurentiu: este buna cu adevarat.
Ioana: merge perfect cu afumatura.
dragos carneci: pai chiar asa, pune-o la treaba, merita. Multumesc de vizita.
Sandu: multumesc de aprecieri.
Review Televizoare: multumesc de aprecieri, merita sa incerci, e tare buna.
Medi: multumesc de vizita, aprecieri, pup.
apartamente de vanzare herastrau: multumesc tare mult de aprecieri. Nu am facut zacusca cu linte, dar cred ca e buna. E o idee de luat in seama.
Anonim: nu am nici un secret, doar ca asa cum am mai mentionat pe blog, la unele retete pentru conserve, foarte importanta este etapa de sterilizare a borcanelor goale, dupa spalare, pe care eu o fac in cuptorul aragazului, apoi o alta sterilizare a borcanelor cu zacusca dupa dunstul uscat in cuptor, asa cum am scris in reteta. Imi pare rau, ca nu se pastreaza, eu asa procedez, nu am avut niciodata probleme. Iti multumesc pentru vizita si m-as bucura sa stiu ca ti-am fost de folos.
AlaGras: e tare gustoasa, poate vreodata ai ocazia sa gusti, sau de ce nu, sa prepari chiar tu. Multumesc de vizita.
sincer nu am mancat niciodata, dar as incerca ..
deci daca are cineva de vanzare sa imi dea si mie un semn ca as fi interesat
Trebuie să-i arăt reţeta mamei!
Inainte sa gust, am fost reticent. Dar dupa ce mananci prima felie, nu te mai saturi. Felicitari pentru reteta!
Reteta este impecabila! Sper sa mananc mai des o astfel de delicatesa
O reteta cat se poate de sanatoasa si delicioasa. Multumesc am sa o incerc si eu
Am pregatit si noi aproximativ 30 de borcanase pentru la iarna. Foarte buna reteta.
ce bine arata....noroc ca am pus si noi :)
Cu o fasolica cu ciolan, merge besial! Faci o treaba buna, bravo!
Asa pofta mi-ati facut :x
Arata ca un vis frumos ...
Zacuscaaaaaaaaaaaaaaa :)) Chiar ieri am fost la mama acasa si am mancat zacusca :D Este delicioasa, cine nu a incercat recomand cu mare caldura ! Va doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !
Indiferent de anotimp, o zacusca cu fasole este gustarea ideala.
Peste cateva luni, facem iar zacusca, abia astept.
Iti recomand pasii din reteta mea si vei avea reusita.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita