Dulceata de prune, nu lipseste in nici o toamna din camara mea. Pe langa faptul ca este delicioasa, apreciez calitatile ei usor laxative. Nici anul acesta nu am renuntat la miraculosul ,,gelfix extra,, Pentru ca s-a nimerit a fi o zi caniculara ziua in care am preparat dulceata, folosind gelfix, am terminat foarte repede. Am avut 2 soiuri de prune, unele mari si mai acrisoare, iar celalalt mai mic si dulce. Dulceata din anul acesta am aromat-o cu vanilie si scortisoara. Sa va povestesc cum am lucrat.
Timp de preparare: 1 ora si 20 minute
Ingrediente: 3 kg prune curatate de samburi, 3 plicuri gelfix extra 2:l, 2 kg zahar(am folosit mai mult zahar decat scria pe plic pt ca o parte din prune au fost mai acre), 4 vanilii, 3 lingurite scortisoara macinata.
Mod de preparare: 3 kg de prune, fara samburi se taie in 4, se pun intr-o oala mare. Separat intr-un vas (un bol de exemplu) amestecati cele 3 plicuri de gelfix cu 6 linguri de zahar din cele 2 kg, turnati amestecul peste fructele din oala, amestecati bine si puneti oala la foc moderat, amestecand continuu pana la fierbere. Adaugati si restul de zahar, scortisoara macinata si vanilia si amestecati pana cand compozitia ajunge din nou la fierbere. Din acest moment fierbeti dulceata vreo 5 minute, luati oala de pe foc si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate si sterilizate in cuptor. Tineti borcanele cu dulceata la dunst uscat, acoperite cu o patura groasa, pana ziua urmatoare, cand le asezati in camara.
29 comments:
super dulceata, fur un borcanel!
Buna si aromata dulceata.Pup!
Paula: multumesc, poti lua.
DiaMar bucataria galbena: da, da, pup si eu.
Imi place foarte mult, nici la mine nu lipseste niciodata din camara! O saptamana minunata!!
Adela: multumesc de vizita, la fel si tie.
cum doamne iarta sa fie atat de grozava,E facuta cu gel fix plin de e-uri.Mai bine cump. din mag. ca e acelasi lucru.
Nu am incercat niciodata sa fac dulceata insa toata copilaria am mancat dulceata de prune sau compot de prune. Facea mama iarna si clatite cu dulceata. Ar trebui sa incerc si eu sa fac, din pozele dvs nu pare foarte dificil, desi cred ca a cam trecut sezonul lor! Frumos blog si frumoase retete. Am mai tras si eu cu ochiul la cateva mai ales cand raman in pana de idei de gatit!
Ana: spor la cumparat, oricum te vei trezi cu mult mai multe e-uri. Si...da, este delicioasa, n-ai de unde sti daca n-ai mancat. Multumesc de vizita.
Patut Bebe: intr-adevar nu e dificil de loc, iti trebuie putin curaj. Nu e tarziu, mai sunt prune si chiar foarte bune, dulci, dulci. Ma bucur ca te inspira blogul meu, multumesc de cuvintele frumoase, de vizita, te astept oricand.
Arata foarte bine dulceata. As face si eu, dar din pacate la mine la tara nu s-au facut decat foarte putine prune si nu vreau sa iau din comert. In schimb am facut de visine si a iesit super.
wow, chiar as face o asemenea dulceata, nu prea foarte greu de facut....si arata delicios!
cu siguranta delicioasa!
Ce delicioasa arata dulceta doar cand te uiti in poze, mi-ai facut pofta si am sa ma duc sa-mi iau si eu un borcanel de la magazin :)
Mama mea, ce frumoasa culoare are... Am facut si eu gem din prune, dar din cele albe, dar daca as putea, as intinde mina sa-ti sustrag un borcanel... O seara placuta !
Arata super.Si eu am mancat multa dulceata la bunici,da noi ii ziceam magiun.E aceeasi chestie,nu?
Bestial arata! Abia astept sa trec prin camara mamei! :)
Pot sa sper si eu la un borcanel? Sau le-ai amanetat pe toate? Pupici!
Uite acum ma duc la vecina sa-mi dea un borcan, dar imi lipsesc clatitele. :D
Arata exceptional ! Mi-ai facut pofta si in seara asta merg sa imi cumpar si eu un gem, cu toate ca nici nu o sa se apropie de gustul originalului.
Ma gandesc la niste cosulete cu dulceata de prune si nuci...ar merge de minune dulceata ta aromata!!!
Foarte apetisant
Am facut si noi ceva asemanator si chiar ne-a iesit foarte buna.
Dulceata de prune si cea de visine cele mai bune:)
ce pofta nebuna mi se facu de prune !
Un desert demn de mancat oricand. Abia astept sa il testez pe al mamei!
Moldovenii fac cea mai buna dulceata de prune, o spun din propria experienta.
Calitatea acestei delicatese conteaza extrem de mult de timpul de fierbere, asa ca fiti foarte atenti la acest aspect.
Niciodata nu mi-au placut prunele in mod deosebit, insa dulceata de prune este cu totul si cu totul altceva.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita