Acest tort l-am facut zilele trecute, de ziua mea. Nu prea sunt specialista in torturi, insa pot spune ca a fost un tort racoros si aromat.
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente
Blatul: 5 oua, 150 g zahar, cateva picaturi de extract de migdale, 125 g faina alba, 2 linguri rase de faina de porumb, 30 g unt topit
Pentru sirop: 4 linguri zahar, 6 linguri apa, 2 vanilii
Pentru umplutura: dulceata de visine, 2 linguri zahar pudra, 200 ml frisca lichida La Dorna
Pentru decor: 2 plicuri praf de frisca, 300 ml lapte, 3-4 napolitane cu crema de lamaie zdrobite sau fulgi de cereale, 300 g capsuni, zahar pudra pentru cernut peste capsuni.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Bateti ouale, zaharul si extractul de migdale, pana cand compozitia se ingroasa.
Mod de preparare:
Cerneti ambele tipuri de faina peste compozitie, apoi amestecati usor.
Adaugati untul topit la marginea compozitiei. Amestecati foarte putin.
Puneti compozitia de blat in forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Coaceti blatul in centrul cuptorului pentru 20-25 de minute. Scoateti blatul lasati-l sa se raceasca in tava pentru 10 minute, apoi puneti-l pe un platou pentru a se raci complet. Taiati blatul in 2.
Pentru sirop: Turnati 6 linguri de apa intr-o craticioara, apoi adaugati zaharul, vanilia. Incalziti la foc mic pana cand zaharul se dizolva. Aduceti la fierbere si lasati un minut apoi indepartati de pe foc. Lasati siropul sa se raceasca pentru 10 minute. Folosind o pensula, insiropati suprafata blaturilor si lasati sa se aseze.
Pentru umplutura: Ungeti prima bucata de blat cu dulceata de visine. Bateti frisca impreuna cu zaharul pudra pana se intareste, apoi adaugati-o peste dulceata de visine. Asezati al doilea blat pe care il decorati cu frisca si capsuni pudrati cu zahar.
Pentru decor: bateti praful de frisca impreuna cu laptele pana se intareste, apoi intindeti-o peste intreaga suprafata a tortului. Presarati napolitanele sfaramate sau fulgii de cereale pe marginile tortului.
Aranjati capsunii deasupra si presarati zahar pudra inainte de a servi.
21 comments:
arata tare delicios! cred ca afost pe masura! LA MULTI ANI! multa sanatate si fericire! o zi frumoasa sa aveti!
Lenuta, felicitari! Arata senzational tortul tau!!
Te pup, inca o data iti urez un sincer "La multi ani!"
Adela, Alexandrina, mii de multumiri.
Ce vine arata! Si eu vreau!
un tort bun,frumos si elegant!Cu intarziere,dar iti urez din tot sufletul multi ani sanatosi si sa ti se implieasca dorintele!
articole copii@: multumesc frumos.
pansy@: ce urare frumoasa, nu e tarziu niciodata, te pup.
Inca o reteta notata! La prima aniversare il fac, dar nu promit...
seifuri@: multumesc de vizita, tortul a fost minunat.
Minunat arata tortul.
La multi ani draga mea Lenutica!
Medi, iti multumesc foarte mult, te pupic.
LA MULTI ANI!!! si din partea mea!
Un tort minunat, un blog plin de bunatati care imi fac cu ochiul! Cu siguranta mai revin: cu toate activitatile profesionale, care imi ocupa buna parte din timp, nu uit ca sunt si mama si sotie! :)
Mie mi se pare ca arata foarte frumos. Daca am timp cred ca il fac si eu pentru sambata ca tot e ziua mamei mele. Multumesc pt reteta.
Carmen, ardeleanca scumpa, iti multumesc tare mult de urare, te astept cu drag oricand doresti.
Stoica, multumesc mult pt aprecieri, ii doresc mamei o viata frumoasa, sa-ti traiasca1
Arata delicios. Imi ploua in gura
Astazi un alt tort trebuia sa ai postat de ziua frumosului tau nume>(numai jumatate din el)
LA MULTI ANI, MARIA ELENA!
ACEASTA SFANTA SARBATOARE SA-TI ADUCA MULTA SANATATE SI NUMAI BUCURII!
LA MULTI ANI DE SFINTII CONSTANTIN SI ELENA!
Mari scumpa, iti multumesc mult pt ca mereu te gandesti la mine, multumesc pt telefon. Ai dreptate, ar fi trebuit azi un tort proaspat, dar nu am facut.
Imi plac torturile:X:X.Numa nu prea ma atrag capsunii si de aceea le-am inlocuit cu cirese.
Mie imi plac foarte mult capsunii si vad ca arata tare bine :X trebuie sa incerc si eu
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita