luni, iulie 05, 2010

Oua umplute ciupercute, sugestii de aranjare a oualor umplute


Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
6-7 oua, 1 cutie pate ficat de pasare, 2 lingurite unt, 1 ceapa mica razuita pe razatoarea cu gauri mici(sau 1/2 daca e mai mare), 3 crengute patrunjel verde tocat marunt, 1/2 lingurita piper macinat, sare.
Pt maioneza: cateva galbenusuri din ouale fierte, 2 galbenusuri crude, 2 lingurite mustar, ulei. La maioneza deja preparata eu mai folosesc 2 linguri smantana sau iaurt danone, pe care le adaug inainte de a pune maioneza pe platou.
Mod de preparare: Se fierb ouale tare, se decojesc, se taie in jumatate pe lungime si scoatem galbenusurile. Intre timp pregatim maioneza: zdrobim bine 2 sau 3 galbenusuri fierte cu alte 2 crude, adaugam mustarul, omogenizam bine, apoi adaugam cate putin ulei si amestecam continuu(eu folosesc robotul) pana se obtine o maioneza consistenta. Daca va place cu multa maioneza, atunci veti prepara mai multa. Cand ati terminat de preparat maioneza, adaugati smantana sau iaurtul si omogenizati.
Mai avem de pregatit umplutura astfel: restul galbenusurilor se zdrobesc bine cu furculita, le amestecati cu pateul, untul, ceapa razuita, piperul, sare dupa gust si verdeata tocata fin. Cu aceasta compozitie umplem jumatatile de oua, le asezam cu umplutura in jos pe un platou, in mijloc turnam maioneza si ornam dupa imaginatie.
Am postat 3 platouri pregatite in ocazii diferite.
Pentru realizarea platoului cu ciupercute, procedati in felul urmator: umpleti jumatatile de oua cu umplutura preparata, asezati ouale cu umplutura in jos, pe jumatatile  de ou asezati palarii din rosii mai mici, proaspete,  pe care le infigeti in ou cu 2 bucati de scobitoare, apoi ornati palarioara ciupercutelor cu putina maioneza.

Compot proaspat de rabarbura


Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
10-12 tije de rabarbura, 800 ml apa, 3-4 linguri zahar, menta uscata, 1 vanilie

Mod de preparare: Curatam tijele de rabarbura, le taiem bucatele, le clatim cu apa. Separat intrun cratit punem la fiert 800 ml apa, adaugam zaharul, vanilia, cand clocoteste apa, adaugam tijele de rabarbura taiate bucatele, lasam sa dea in clocot 2-3 minute. Se lasa compotul la racit se pune in pahare si se presara menta proaspata sau uscata deasupra, se serveste rece.

Paine de casa


Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
800 g faina alba, 600 ml apa calduta, 2 pliculete de drojdie uscata(sau 1 cub mic de drojdie proaspata), sare, 2 lingurite zahar, 3 linguri ulei masline.

Mod de preparare: Faina cernuta se amesteca cu drojdia. Intrun vas de plastic turnam o parte din apa, incet adaugam faina cu drojdia, amestecam bine, adaugam zaharul si apoi toata apa. Se amesteca bine si se framanta cu mixerul folosind paletele pt aluat, potrivim de sare, adaugam uleiul. Framantam cam 10 minute, lasam aluatul acoperit cu un prosop de bucatarie intrun loc ferit de curenti cam 30 de minute la crescut(eu cam atat l-am lasat). Intre timp incingeti cuptorul. Cu mainile date prin faina sau ulei, se imparte aluatul in 2 parti si il asezam in 2 tavi de cozonac in care am pus hartie de copt(puteti sa le ungeti cu grasime si sa le tapetati cu faina in lipsa hartiei de copt). Lasam aluatul in tavi vreo 10 minute sa creasca putin, apoi il punem la copt in cuptor, timp de 40-45 minute, pana trece testul cu scobitoarea(sa nu se lipesca de scobitoare). Se scoate painea din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, se scoate din tavi, se pune pe un prosop curat de bucatarie si se tine invelita pana se raceste bine, cand putem sa o punem in punga de nylon.
duminică, iulie 04, 2010

Pilaf de orez cu ciuperci

Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete, 50 ml ulei, 1 cana de orez (cam 200-250 g), 4-5 morcovi noi, 2 radacini patrunjel, 2 cepe verzi, 1 rosie, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura marar verde, 1 ardei gras verde, 2 catei de usturoi, vegeta, 2 lingurite boia, piper.
Mod de preparare: am inceput cu orezul pe care l-am spalat, l-am pus la fiert la foc mic timp de 20 minute, dupa care l-am clatit cu apa rece, l-am strecurat.
In timp ce fierbe orezul, intrun cratit punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt, ardeiul taiat felii, se calesc pana devin sticloase, presaram boiaua si imediat ciupercile (curatate, spalate, taiate bucati), dupa care morcovii si radacinile de patrunjel taiate bucatele sau razuite (eu le-am razuit pe razatoarea cu gauri mari), rosia taiata marunt, fierbem la foc potrivit, amestecand mereu. Nu e necesar sa adaugati apa pt ca ciupecile si rosia lasa apa. Cand zarzavatul si ciupercile sunt fierte, adaugam vegeta pt gust, piper si sare daca mai e nevoie, apoi amestecam cu orezul deja fiert, lasam sa dea usor in clocot, razuim usturoiul sau il zdrobim in presa de usturoi, stingem focul. Se serveste cu salata de cruditati. Eu am preferat simplu, iar restul familiei a servit cu carnati de pasare.

Cartofi noi la cuptor cu cas de oaie

Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 4 cartofi, sare, 3 linguri ulei, o bucata generoasa de cas de oaie.

Mod de preparare: Cartofii curatati, spalati, se taie felii, se sareaza se aseaza intrun vas rezistent pt cuptor,  tapetat cu hartie de copt, adaugam uleiul, miscam usor cartofii sa se unga cu ulei, acoperim tava cu staniol si se da la cuptorul deja incins pentru de 30 minute. Scoatem tava si razuim cas de oaie. Servim ca atare, sau ca garnitura langa preparate cu carne. Timpul necesar pregatirii, si prepararii cartofilor, va rapeste cam 40 minute.

Friptura asortata (pasare, porc)

Timp de preparare: 1h si 30 minute.
Ingrediente: 2 pulpe intregi, mari de gaina, 400-500 g costita de porc proaspata, vegeta, sare, piper, boia, coteva rosioare (eu am avut la rezerva din congelator, am folosit 7 rosioare), cativa catei de usturoi, frunze de patrunjel verde.
Mod de preparare: pt ca cele 2 pulpe erau cam mari le-am portionat, obtinand 2 pulpe superioare si 2 inferioare. Costita am taiat-o bucati de-a lungul osului. Am asezat carnea spalata intro tava cu hartie de copt, am condimentat-o, am adaugat rosioarele, verdeata, am acoperit tava cu staniol si am dat-o la cuptor vreme de 1 h si vreo 30 minute. Inainte de a fi gata cu 10 minute, se scoate folia sa se rumeneasca fripturica. Am servit alaturi de cartofi noi la cuptor (peste care am razuit cas de oaie deosebit de gustos) si salata de cruditati (rosii, ceapa, castraveti).

Sarmalute din carne de pui in foi de vita-de-vie

La prepararea sarmalutelor cu foi de vita de vie, am folosit frunze de la congelator. Daca aveti frunze proaspete, nu uitati sa le opariti in apa clocotita.
Timp de preparare: 2 h 20 minute
Ingrediente: 600 g carne tocata de pasare, 1 ou, 1 ceapa verde, 3 linguri orez, 1 cartof, vegeta, boia, piper, sare, frunze de vita, 2 foi dafin, telina verde, patrunjel verde, 1 rosie mare, 1 cana bulion, cimbru, marar (eu am avut doar uscat, desi era mai bun proaspat), frunze de vita-de-vie, 2-3 fire cabanos (ceva afumat, pot fi si costite).
Mod de preparare: Intrun vas, punem carnea cu oul, vegeta, piper, putina sare. Adaugam ceapa curatata, spalata, taiata marunt, cartoful razuit (pe razatoarea mare), orezul spalat si scurs de apa. Amestecam totul bine, apoi cu lingura luam din compozitia obtinuta, asezam pe cate o frunza, rulam formand sarmale. Am preparat cam 24, 25 de sarmalute. Pe fundul unei oale punem cateva frunze de vita-de-vie, apoi asezam circular sarmalele, cabanosul taiat bucati, frunzele de dafin, telina, patrunjelul, adaugam bulionul, completam cu apa sa fie acoperite sarmalutele si fierbem la foc domol cam 2 ore. Se servesc calde cu smantana si ardei iute.

sâmbătă, iulie 03, 2010

Pui la rotisor


Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pui(al meu a cantarit 1 kg si vreo 300 g. vegeta, piper macinat, boia.

Mod de preparare: Se curata bine de cotoare, se spala, se condimenteaza cu: vegeta, piper, boia, se aseaza in protapul rotisorului si se da la ,,incins,, la cuptorul preincalzit. Se tine la cuptor cam 1 ora. Din cand in cand se intoarce, sa se friga pe ambele parti, ba chiar l-am mai intepat cate-un pic cu furculita ca prea se dadea mare si a inceput sa se umfle pielea pe el. Acesta a fost testul pt rotisorul aragazului nou, a fost trecut cu brio, numai ca nu am pozat puiul in farfurie pe langa garnitura. L-am servit cu mujdei de usturoi amestecat cu iaurt, cartofi pai si salata verde.

Frunze de vita de vie congelate

Mie imi plac tare mult sarmalutele in foi de vita de vie, de aceea in fiecare an congelez frunzulite pt sarmale, se pastreaza foarte bine in acest mod.
Timp de preparare:
20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
90 frunze de vita de vie, apa, pungi plastic.

Mod de preparare: Frunzele se spala si se oparesc in apa clocotita cam 1-2 minute, se scot la scurs intro sita, se lasa la racit, apoi se pun in pungi de plastic si se congeleaza. Eu pun cam 30 de frunzisoare intro punga, fiecate adapteaza la nevoile familiei. Se folosesc la sarmalute.
miercuri, iunie 30, 2010

Tort ,,Mamaruta neagra cu buline galbene,,


Acest tortulet a fost unul de incercare. Precizez din capul locului ca nu am cantarit ingredientele, dar nu poti da gres in niciun fel, totul se poate drege. Este un desert delicios si nu solicita utilizarea aragazului, decat pt prepararea gelatinei, se poate face in zilele calduroase de vara.

Timp de preparare: 30 minute 

Ingrediente: biscuiti petit beurre, o bucatica unt topit, sirop pt insiropat biscuitii(apa+zahar+vanilie+esenta rom), 1 lingura cacao, ½ plic gelatina  rosie, bombonele pt buline, nuca de cocos colorata.

 

Mod de preparare: Se zdrobesc biscuitii, se inmoaie cu siropul si untul topit, adaugam cacao(daca ati obtinut o compozitie prea uscata mai adaugati sirop si putin unt, in cazul in care compozitia obtinuta este prea moale, dregeti prin adaugare de cativa biscuiti zbrobiti). Dam compozitiei forma unei mamarute, o asezam pe farfurie sau pe ce ati hotarat sa asezati tortuletul si lasam la rece pana preparam gelatina rosie, asa cum scrie pe pliculet. Turnam gelatina pe mamaruta, aplicam bulinute galbene, ochisori din margelute comestibile, iar in jurul ei presaram nuca de cocos colorata.

luni, iunie 28, 2010

Tort Mamaruta




       Acest tortulet, l-am pregatit pt nepotelul nostru, Raducu.
Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Ingrediente: blatul: 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri faina cernuta, ½ praf de copt, 1 vanilie, 2 lingurite de cacao cernuta, un praf de sare.
Sirop pt insiropat: 200 ml apa, 3 linguri zahar, 1 esenta rom.  
Crema: 1 plic budinca de cacao, 400 ml lapte, 4-5 linguri zahar, 2 vanilii, 100 g unt.  
Decor: glazura de ciocolata- 2 cuburi mari ciocolata menaj, 4 linguri de apa, 2 bucatele margarina de marimea nucilor.
Decor aripi: 400 ml frisca lichida, colorant alimentar rosu, 1 pliculet intarirtor frisca, 3 vanilii.  
Decor ochi, buline aripi: bombonele rosii si maro, iar imprejurul mamarutei nuca de cocos colorata.
Mod de preparare:  
Pasul 1: este bine sa se inceapa cu preparatul budincii sa se racerasca pana se coace blatul. Amestecam praful de budinca cu 100 ml lapte rece, amestecam bine sa nu se faca cocoloase. Restul de lapte(300 ml) se pune la fiert cu zaharul si vanilia, cand fierbe adaugam praful de budinca dizolvat, fierbem la foc incet, amestecand continuu sa nu se prinda. Cand budinca s-a ingrosat foarte bine, stingem focul si lasam la racit. Tot acum preparam si siropul, sa aibe timp sa se raceasca: Fierbem apa cu zaharul pana se topeste zaharul, luam de pe foc, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca.
Pasul 2: preparam blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Intrun bol batem spuma tare albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul amestecat cu praful de copr si vanilia, continuam baterea pana la topirea cristalele de zahar, adaugam galbenusurile si la urma faina, omogenizam bine. Scoateti din compozitia de blat 3 linguri compozitie si le amestecati cu 2 lingurite de cacao. Asezam compozitia de blat intro tava rotunda, unsa si tapetata deja, adaugam si compozitia cu cacao in centru, cu o furculita miscam blatul cu cacao in toate directiile, sa obtinem un blat marmorat(nu e obligatoriu, se poate face blatul si simplu). Dam tava la copt, intrun cuptor preincalzit deja. Lasam la copt 20-25 minute, asta depinde de cuptor, la mine cam acesta e timpul de coacere. Scoatem blatul, dupa racire ii dam forma unui ou, decupand putin din el, apoi il taiem in 2 bucati.  
Pasul 3: amestecam budinca racita cu untul si e gata crema.
Pasul 4: asezam blatul pe platou, insiropam blatul, il umplem la mijloc cu creama.  
Pasul 5: preparam glazura de ciocolata din cele 2 cuburi mari de ciocolata, apa, margarina si imbracam imediat tortul cu aceasta glazura.  
Pasul 6: batem frisca cu vanilia, intaritorul si colorantul, apoi o asezam pe tort acolo unde ar trebui sa fie aripile. Suntem atenti ca partea din care am taiat putin din blat, sa fie capul mamarutei, acesta ramane doar glazurat cu ciocolata. Avem grija la repartizarea stratului de frisca sa nu punem in zona capului si sa lasam un spatiu intre cele 2 aripi. Punem ochisori din bombonele si bulinute pe aripi, iar in jurul mamarutei presarati nuca de cocos colorata.