marți, ianuarie 04, 2011

Salam de biscuiti

 Aceasta prajitura imi aminteste de copilarie si de sarbatorile din perioada aceea, in care mama nefiind specialista in patiserie, avea grija sa nu ne lipsesca acest fel de prajitura, alaturi de pufosii si nelipsitii cozonaci, care ei ii reuseau 100%.

Timp de preparare: 40 minute.
Ingrediente: 500 g biscuiti 2 oua, 1 cana zahar(200-250 g), 1 pachet margarina, 1 cana cu lapte, 2 linguri cacao cernuta, 1 flacon esenta rom, 2 vanilii.
Mod de preparare: mixam ouale cu zaharul, vanilia, cacaua, adaugam laptele, amestecam bine.  Intro cratita topim margarina, adaugam compozitia mixata de oua, zahar, cacao, lapte, lasam sa se ingroasa amestecand continuu sa nu se lipeasca de cratita, apoi adaugam biscuitii zdrobiti si esenta de rom. Omogenizam bine, lasam putin sa se raceasca si rulam compozitia intro foaie de celofan umezita. Legam la capete apoi dam prajitura la rece Cine doreste poate sa puna in salamul de biscuiti nuca prajita. Din cantitatile cuprinse in reteta am obtinut 2 rudite de salam de biscuiti.
Zdrobim biscuitii.
Topim margarina.
Mixam ouale, zaharul, vanilia, cacaua, laptele.
Dupa ce s-a ingrosat compozitia mixata adaugam biscuitii zdrobiti.

Rulam compozitia in folie de celofan sau de plastic, legam capetele.

luni, ianuarie 03, 2011

Prajitura cu crema caramel si alune

Timp de preparare: 1 h si 15 minute.
Ingrediente:
Pt blat: blatul acestei prajituri nu trebuie copt, se prepara din biscuiti. Avem nevoie de: 200 g unt( 1 pachet), 4 linguri zahar pudra, 200 g alune prajite si nesarate(eu am folosit 100 g nuca prajita), 500 g biscuiti simpli, 1 cana si jumatate lapte rece, 3 linguri cacao.
Pt crema caramel: 200 g zahar, 3 oua, 200 ml lapte dulce, 3 linguri faina cernuta, 200 g margarina.
Pt. glazura: 200 g ciocolata, 2 linguri apa, 50 g unt.
Pt decor: 100 g alune prajite si nesarate.
Mod de preparare: zdrobim biscuitii marunt cu un sucitor, dupa care ii amestecam cu cacaua, zaharul pudra, alunele sau nucile zdrobite cu sucitorul. Incalzim laptele cu untul si turnam peste biscuiti. Amestecam bine si asezam comozitia intro tava mai mica, netezind, fara sa apasam prea tare.
Caramelizam zaharul intro craticioara, la foc mic. Separat amestecam ouale, faina si laptele si il turnam peste zaharul caramelizat, lasand sa fiarba pana se ingroasa ca o crema.  Lasam sa se raceasca apoi amestecam cu margarina pana se obtine o compozitie cremoasa.
Turnam crema caramel peste blatul de biscuiti apoi nivelam frumos. Intro craticioara topim ciocolata razauita impreuna cu apa si margarina, o lasam putin sa se raceasca si apoi o turnam peste crema caramel si o nivelam. Deasupra decoram cu alune zdrobite.
Inainte de a fi portionata e bine sa tineti putin prajitura la rece sau chiar in congelator, asa se va putea taia mai bine. Atentie insa nu uitati prajitura la congelat! De data aceasta am doar aceste poze, am uitat sa pozez prajitura asezata pe platou, dar sper sa revin cu o alta ocazie cu poze.
Biscuitii si nuca zdrobite.
Adaugam zaharul si cacaua.
Incalzim laptele cu untul.
Amestecam biscuitii, zaharul cacaua cu laptele si untul topit.
Crema caramel se lasa la racit apoi se amesteca cu margarina.

Asezam crema peste blatul de biscuiti.
Dupa ce punem glazura si o nivelam, decoram cu alune zdrobite.
miercuri, decembrie 29, 2010

Meniu de Revelion 2011


Pntru doamnele care imi viziteaza blogul si sunt mai putin inspirate in pregatirea mesei de Revelion, le sugerez sa aleaga din retetele mele ceea ce li se pare potrivit  pentru noaptea speciala dintre ani.
Cititi retetele dand  clik pe titlul fiecarei retete.
Urez tuturor vizitatorilor mei un An Nou, fericit, cu sanatate  si belsug, cu bucurii si tihna!


 Oua umplute


Triunghiuri cu branza sau sunca



Salata de boeuf



  Rulada colorata cu spanac

Rulouri din piept de pui cu cascaval



Costita de porc la cuptor


Tort cu crema de ciocolata si mandarine


Ciorba de burta


Dati click pe titlul fiecarei retete.

Tort cu crema de ciocolata si mandarine



Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 
Pt blat: 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri faina, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 1 vanilie
Pt crema: 1 plic crema pentru prajituri cu gust de ciocolata+250 ml lapte rece+ 4 linguri zahar pudra, 250 ml frisca lichida ,,el maestro,, + 1 plic vanilie + 1 plic intaritor de frisca (sau orice alt fel de frisca lichida).
Pt insiropat: 200 ml apa in care am topit 4 linguri de zahar + 1/2 sticluta esenta migdale.
Pt decor: 3 mandarine, ciocolata menaj(cam 2 cuburi mari).
Mod de preparare: batem ouale spuma cu mixerul, adaugam praful de copt, vanilia si apoi zaharul in ploaie, se bate spuma pana se topeste zaharul, adaugam galbenusurile, amestecam usor, adaugam faina cernuta, incorporam usor faina, amestecand bland sa nu se lase spuma. Turnam compozitia obtinuta intro forma de tarta unsa si tapetata cu diametrul de 27 cm. Coacem blatul la foc potrivit in cuptorul preincalzit cam 15-20 minute. Pana se coace blatul pregatim pe aragaz un sirop din 200 ml apa si 4 linguri de zahar, pe care il racim si la care adaugam 1/2 flacon esenta de migdale. Asezam blatul pe un platou, il insiropam apoi imbracam blatul cu o crema preparata dintrun plic de crema cu gust de ciocolata care se bate spuma cu 4 linguri de zahar si 250 ml lapte rece. Peste aceasta crema intindem un strat de frisca obtinut prin mixarea cantitatii de 250 ml frisca ,,el maestro,, la care adaugam o vanilie si un plic inataritor de frisca dr oetker. Deasupra razuim cu cutitul ciocolata menaj pe care am tinut-o in congelator 30 minute si ornam cu jumatati de felii de mandarine.


Figurine de Craciun


De multa vreme ma obsedau stelutele Laurei Laurentiu si pentru ca voiam de Craciun sa fac niste figurine, am incercat reteta ei.  Am pregatit aceste figurine, foarte aromate si crocante, care mie personal  mi-au placut in mod special. Draga Laura multumesc mult pt reteta. Gasiti reteta si aici.
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 150 de grame de untura de porc alba, nesarata
200 de grame de zahar
1 lamaie
1 albus
330-350 g faina (in functie de marimea lamaiei, eu am avut o lamaie mare)
 2 plicuri de zahar vanilat,
Pt ornat: ciocolata  alba si ciocolata neagra, perlute de zahar argintii, nuca de cocos colorata.
Mod de preparare: untura, zaharul si vanila se bat spuma, adaugam apoi albusul, iar dupa omogenizarea acestuia,  adaugam zeama si coaja de lamaie, mixand bine. Adaugam faina si amestecam pana la obtinerea unui aluat mai moale. Aluatul se pune intrun bol si se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care, se aprinde cuptorul, la 180 de grade Celsius.
Pe o hartie de copt presarata cu faina, se intinde aluatul in grosime de aproximativ 3 milimetri, decupandu-se cu diferite forme pentru prajituri. Figurinele se transfera cu ajutorul unui cutit in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptor aproximativ 10 minute sau mai putin, in asa fel sa ramana albe(eu le-am cam inegrit). Pentru ornat se topeste separat ciocolata cu 1-2 linguri de apa, se trec figurinele prin ciocolata, apoi prin nuca de cocos si se aseaza pe un platou sa se usuce. La braduti si stelute am mai pus cate o perluta argintie.
Adaugam albusul si mixam bine.
Se adauga zeama de lamaie dupa care mixam din nou.
Gata framantat de mixer.

Punem aluatul la rece.

Intindem aluatul pe foaie de copt, apoi decupam figurine.
Gata de copt, asezate in tava.
Alte figurine.
Gata coptul!
marți, decembrie 28, 2010

Covrigei


Timp de preparare: aprox 2 ore si 30 minute.
Ingrediente pt aluat: 1 kg faina alba de grau, 3 oua (un ou in aluat, celelalte 2 pt uns covrigeii), 1 pachet margarina, 250 g untura de porc, 1 lingurita de drojdie proaspata, sare dupa gust, 1 cutie smantana mica (170 g cu 20% grasime), 2-3 lingurite chimion..
Pentru uns covrigeii: 2 oua, cascaval uscat si razuit.
Mod de preparare: se incalzesc smantana, sarea, drojdia. Se amesteca bine cu mana faina,oul, untura si margarina, apoi adaugam smantana, sarea si drojdia incalzite, se omogenizeaza toata compozitia, se framanta bine si se lasa la dospit 1/2 ora. Aluatul dospit se imparte in 2 sau 3 bucati ( impartim aluatul sa lucram mai usor). Se intinde fiecare bucata cu sucitorul pe o planseta pudrata cu faina, deasupra presaram chimion pe care il presam usor cu sucitorul in aluat. Eu am intins aluatul pe masa de bucatarie pe o hartie de copt pudrata cu faina. Cu forma decupam covrigei pe care ii dam prin ouale batute, apoi prin cascaval razuit, asezam covrigeii cu partea unsa si pudrata cu cascaval in sus, intro tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumenesc usor. Am copt 6 tavi, aprox 120 de covrigei. Cascavalul pe care il folositi e bine sa fie uscat. In caz contrar acesta se va cocolosi cand il razuiti si va trebui sa il amestecati cu putina faina sa il puteti pune pe covrigei. Eu am framantat cu mixerul, folosind dispozitivele pt framantat.


 
Aluatul dospit deja(nu trebuie sa creasca f. mult)

O bucata de aluat

Pe alutul intins presaram chimen, decupam cu forma covrigeii.

Imagine cu grosimea covrigeilor

Covrigeii se dau prin ou, prin cascaval si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.


luni, decembrie 27, 2010

Tort cu crema ganache



Timp de preparare: aprox 1 ora si 20 minute.
Ingrediente:
Pt blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 1 plic zahar vanilat dr. oetker.
Pt crema la blat: am preparat o crema ganache din 400 ml frisca lichida ,,El Maestro,,  300 g ciocolata menaj.( era bine daca foloseam 400 g ciocolata).
Pt crema din care am facut rochita papusii: 200 ml smantana pt frisca ,,La Dorna,,  1/2 de sfecla rosie fiarta si zdrobita cu blenderul, 1 lingura zahar pudra, 2 vanilii.  
Pt insiropat blaturile: 200 ml sirop de zahar ars.
Pt decor: frisca alba, bombonele argintii, cateva cereale Viva.
Mod de preparare: 
Pasul 1: incepem cu preparatul cremei ganache. Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida si omogenizam. Frisca nu se fierbe, se aduce pana in punctul de fierbere. Se da la rece pentru 1 ora, (timp in care preparam si coacem blaturile) apoi mixam compozitia. Se obtine o frisca ciocolatoasa.
Pasul 2: pana tinem la rece crema ganache, trecem la prepararea blaturilor. Pt rochita papusii avem nevoie de 2 blaturi rotunde de dimensiuni diferite. Eu am folosit 2 craticioare cu diametru diferit(16 cm si 18 cm). Se prepara o compozitie din ingredientele pt blat astfel: se bat spuma cele sase albusuri, se adauga praful de copt (eu intotdeauna adaug praful de copt la albusurile batute spuma), se bate spuma in continuare, se adauga zaharul si zaharul vanilat in ploaie, se bate spuma pana la topirea zaharului, apoi adaugam galbenusurile, se amesteca compozitia cu grija, iar la sfarsit punem faina cernuta. Incorporam cu grija faina, amestecand usor, apoi repartizam compozitia in cele 2 craticioare tapetate cu hartie de copt, si coacem blaturile in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cam 25  minute. Dupa ce s-au racit blaturile, se taie fiecare pe jumatate, orizontal obtinand 4 blaturi, se insiropeaza fiecare parte, se unge cu crema, asezandu-se unul peste celalalt, formand rochita papusii.
Pasul 3: preparam crema pt exteriorul tortului din smantana la care adaugam 1/2 de sfecla zdrobita cu blenderul (sfecla mea a fost putin mai mare decat un ou), 1 lingura de zahar pudra si 2 vanilii.
Papusa pe care am folosit-o a fost fara picioare(i-am scos picioarele), am implantat-o in tort, apoi am decorat rochita.  
Pasul 4: imbracam rochita in frisca colorata si decoram cu frisca batuta alba, bombonele si cereale Viva. Bluzita papusii este din bomboane sugus, pe care le-am intins cu sucitorul le-am mulat pe papusa, apoi am ornat bluzita cu perlute- bombonele. Este prima oara cand pregatesc un tort Barbie, sper alta data sa iasa mai bine, papusa s-a adancit prea mult in blat, dar nici talentul meu fotografic nu e prea dezvoltat. In realitate tortul a fost mai dragut.
O felie din tort

luni, decembrie 20, 2010

Un nou premiu la concursul de retete cu ceapa

In luna decembrie 2010 am participat la un concurs cu retete ce contin ceapa. Pt cei interesati, gasiti aici  reteta cu care am participat. Am avut bucuria sa primesc un premiu, ce consta intro carte de retete. Multumesc mult sustinatorilor mei care m-ai votat si organizatoarei concursului Lop Fras pt initiativa si premiile frumoase puse in joc.
Dedicatia  organizatoarei, careia ii multumesc mult.

vineri, decembrie 17, 2010

Mozaic de buzunar

Sunt tare bucuroasa ca 2 retete de-ale mele au aparut in ,,Mozaic de buzunar,, un supliment al publicatiilor Flacara. Retetele sunt: Salata de boeuf, gasiti reteta AICI si a doua reteta este Tocanita de ceapa, iar reteta o gasiti AICI. Vreau sa multumesc sitului ,,gustos.ro,, datorita caruia au fost publicate aceste retete, echipei gustos.