joi, decembrie 02, 2010

Ficat de vita cu ceapa


Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: 250 g ficat de vita, 5 cepe, cateva rosii(eu am folosit 6-7 rosii congelate, nu prea mari), 150 ml ulei, piper, ½ lingurita cimbru uscat, 100 ml apa, 1 ardei gras taiat bucatele mici, 2 catei de usturoi, cateva fire de patrunjel verde.
Mod de preparare: intro cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa curatata, spalata, taiata pestisori, se caleste la foc mic 2 minute, adaugam ficatul spalat, taiat bucatele, lasam la foc mic, amestecam usor, adagam 100 ml apa. Dupa vreo 10 minute adaugam rosiile, ardeiul, piperul si cimbrul, fierbem aprox 15 minute la foc domol, avand sa nu se prinda de cratita. Stingem focul, adaugam 2 catei de usturoi zdrobiti, potrivim de sare si presaram patrunjel verde tocat marunt. Se serveste cu muratura si mamaliguta calda.
Punem ceapa la calit
Taiem ficatul bucatele
Ficatul taiat se adauga peste ceapa
Este gata!

Presaram patrunjel verde tocat.

sâmbătă, noiembrie 20, 2010

Supa de ciuperci


Timp de preparare:
50 minute
Ingrediente: 1 ceapa, 4 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 radacina telina mica, 5-6 ciuperci mari, 1 ardei gras, 2 linguri de orez, 2 cartofi, 2-3 catei de usturoi, 1-2 linguri ulei de floarea-soarelui, sare, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: se pun la fiert 2,5 litri apa. Pana fierbe apa, pregatim zarzavatul(curatam apoi spalam morcovii, ceapa, patrunjelul, telina, ciupercile). Taiem cubulete morcovii, patrunjelul, telina, cartofii ii punem la fiert, se adauga ceapa taiata marunt, ciupercile taiate bucatele, ardeiul gras curatat si taiat cubulete. Se adauga orezul spalat, cateii de usturoi maruntiti. Cand zarzavatul si orezul sunt fierte, se potriveste supa de sare, se da un clocot, se stinge focul, se adauga 1-2 linguri ulei, se presara patrunjelul verde taiat marunt. Aceasta supa este o supa usoara de post, dar daca nu postiti, se poate servi cu smantana. Este foarte gustoasa si hranitoare.


joi, noiembrie 18, 2010

Dovleac fiert







Suntem in postul Craciunului, iar dovleacul este un aliment hranitor si
gustos, care acum se gaseste pe tarabele taranilor, la un pret accesibil. Nu cred ca este
tratat chimic, fiind o planta mai putin pretentioasa, care nu cere prea
multa atentie si munca.

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa)


Ingrediente: dovleac, apa


Mod de preparare:



Dovleacul se spala, se curata de samburi, se pune la fiert in
apa rece, se fierbe cam 25-30 minute, la foc domol. Se stie ca dovleacul
are o sumedenie de calitati, el fiind o bogata sursa de antioxidanti si
beta-caroten. Pulpa de dovleac este bogata in vitaminele E, C,
provitamina A, saruri minerale. Puteti consuma dovleacul fiert, copt, in
placinte, sau in diferite combinatii la salate de rosii, castraveti, la
supe. La tara femeile il folosesc la prepararea cozonacului pt a-i da o
culoare galbena, aurie, in special la cozonacul de post unde nu se
folosesc oua. Eu am preferat sa-l mananc asa fiert, mi-a fost dor de
dovleacul bunicii, care il pregatea fiert sau copt.




Fiert, a fost tare gustos.




.....dar si copt a fost la fel de gustos!























duminică, octombrie 31, 2010

Un an de site ,,Dulcesarat,,

     Ma uit inapoi si nu-mi vine sa cred. Acum un an, se lansa pe gustos.ro un concurs la care puteai sa participi doar daca aveai un blog culinar, inscriind in concurs o reteta de pe propriul blog. Voiam neaparat sa particip la respectivul concurs, insa nu aveam blog, deci am trecut la ,,fabricarea,, unuia si..... uite asa, a aparut ,,Dulcesarat,,.  Multumesc gustos.ro, desi la acel concurs nu am castigat nimic, insa m-am ales cu blogul. Datorita acestei intamplari am pasit cu timiditate in blogosfera romaneasca.
     Multumesc vizitatorilor blogului, celor care au trecut pe aici si au lasat comentariile lor ca marturie a vizitei pe care mi-au facut-o.
joi, octombrie 28, 2010

Wafe cu fructe proaspete




Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente: 6 bucati de wafe din comert, 2 banane, 1 mar mare, 4 biscuiti, toping de caise, sau orice alt fruct, bombonele de ciocolata pt decor.
Mod de preparare: 2 banane curatate se razuiesc pe razatoarea mare, adaugam 1 mar mare curatat si razuit pe razatoarea mica si 4 biscuiti razuiti tot pe razatoarea cu gauri mici. Se amesteca totul bine, apoi ungem bucatile de wafe. Deasupra presaram bombonele pt  ornat si mai adaugam toping de fructe (eu am avut de caise preparat de mine), gasiti reteta aici.

Pregatim ingredientele.
Razuim fructele.
Razuim si biscuitii.
Amestecam fructele cu biscuitii.
Intindem amestecul peste wafe.
Asezam wafele pe un platou.
Le ornam cu toping de fructe, eu am avut de caise.



duminică, octombrie 24, 2010

Prajitura cu prune si scortisoara, gustul si aroma perfecta!


Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente
 Pt blat: 100 g margarina Unirea, 1 cana zahar (cam 220g), 3 oua, 1 cutie si jumatate de iaurt danone mic(cam 200 g), 300 g faina alba, 1 vanilie, 1 praf de copt.
Pt umplutura: 500 g prune, 2 linguri zahar, 1 plic vanilie, 3 lingurite praf  de scortisoara.
Pt pudrat: zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
Mod de preparare: intrun vas de plastic, mixam margarina cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam apoi ouale, continuam sa mixam ingredientele. Se adauga iaurtul, omogenizam, la sfarsit adaugam faina cernuta si praful de copt, mixam pana la incorporarea  acestora. Turnam compozitia intro tava tapetata cu hartie de copt. Adaugam in blat prunele spalate, curatate de samburi, taiate bucatele si amestecate cu 2 linguri de zahar si 3 lingurite cu varf de scortisoara. Intoducem tava in cuptorul preincalzit si coacem 20-30 minute. Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca, se serveste pudrata cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Dimensiunea tavii este: 36 cm x 25 cm.
Pregatim ingredientele.
Se mixeaza zaharul+1 plic zahar pudra+margarina, peste care adaugam ouale.
Prajitura este coapta.
Lasam prajitura sa se raceasca, taiem marginile, pudram prajitura.

Se poate servi!
 Pofta buna!
 
sâmbătă, octombrie 23, 2010

Costite afumate cu varza calita si cartofi aurii


Timp de preparare: 2 ore (complexitate medie)  
Ingrediente: Costita de porc afumata, varza, ulei, ceapa, boia, piper macinat, cimbru uscat, marar uscat, cartofi, sare, marar proaspat, ardei iute, 1 ardei gras.  
Mod de preparare: Incepem cu costita: se spala se cresteaza pe langa os, se aseaza intro tava pt cuptor, se piperaza, se adauga boia, vegeta, apa, ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor cam 1 ora si jumatate, sa intre usor furculita in ea. Cand este gata, scoateti folia si mai lasati asa vreo 10 minute sa faca o crusta.
Cartofii: 6 cartofi se curata, se spala, se taie in 8, se aseaza intro tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, se stropesc cu ulei, se sareaza, adaugam un ardei gras taiat in 3, se dau la cuptor cam 50-60 minute. De vreo 2 ori, ii intoarceti usor, sa se rumeneasca.
Stropim cartofii cu ulei, ii saram, ii dam la cuptor pt 50-60 minute.
Cartofii sunt gata.
Varza calita: eu am avut o varzuca de vreun kg, pe care am taiat-o fideluta. Intro cratita, punem 100 ml ulei la incins, adaugam o ceapa taiata marunt, putina boia, apoi punem varza taiata si frecata cu putina sare. Calim varza la foc mic, sa nu se arda, se adauga cimbru si marar uscat, cateva feliute de ardei iute, piper macinat. Noua ne place varza calita, picanta. Cand este gata si varza, serviti costita alaturi de varza si cartofi.
Varza condimentata, e gata imediat.
Pofta buna!



marți, octombrie 19, 2010

Premiu special de la Decorix

In luna septembrie am participat pe Decorix.ro la concursul lunii septembrie cu reteta ,,Zacusca de vinete cu gogosari copti ca pe Tarnave,, (aici puteti gasi reteta) si am fost foarte fericita sa fiu rasplatita cu un premiu special-pentru revenirea la traditie, prin reteta mea.  Multumesc mult organizatorilor, sponsorilor si doamnelor din juriu care m-au sustinut, dar si celor care m-au votat. Premiul meu a fost un aparat de scos samburii din visine si cirese:

Am primit un catalog de prezentare si un pliant.
Aparatul de scos samburii pt visine si cirese.



sâmbătă, octombrie 09, 2010

Chisatura ardeleneasca sau pasta de slanina, ceapa si patrunjel



Timp de preparare:
10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
150-200 g slanina afumata, mai moale, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa, sare.

Chisatura, imi aduce aminte de copilarie, de vacantele de vara petrecute la bunica dinspre mama, intrun sat de pe valea Tarnavei Mari, aproape de Blaj, mica Roma a Ardealului. Pe vremea aceea chisatura se facea din osanza, care era pastrata tot timpul anului pt a imbunatati gustul ciorbelor. Osanza se presara cu sare, se rula si se cosea, arata asa ca un sul de parizer, dar era alba. Din bucata aceea de osanza, se taiau felii mai groase  si se facea chisatura pt ciorbe, sau se intindea pe paine. Veti zice, cum sa mananci asa ceva? Eu zic si acum ca era mult mai sanatoasa, decat mezelul cu o sumedenie de E-uri. Dar sa va spun cum se face chisatura:
Mod de preparare: pe un dog de lemn, sau carpator, se marunteste patrunjelul, slanina, se amesteca bine, se adauga ceapa taiata marunt, se sareaza si gata! Se mananca asa cum vedeti intinsa pe paine cu rosii de gradina.

Avem nevoie de slanina afumata mai moale, patrunjel verde si ceapa.
Maruntim patrunjelul, slanina, ceapa.
Amestecam totul bine.
Se serveste cu paine si rosii.