luni, noiembrie 02, 2009

Ardei iute pt iarna







Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 kg de ardei iute, cam 1/2 l otet.
Mod de preparare:
Spalam ardeii, ii curatam de codite, ii taiem rondele, ii asezam in borcane(mie mi-au iesit 5 borcane). Umplem borcanele cu otet si le capacim. Le punem in camara. Se pastreaza foarte bine toata iarna.

Prajitura cu visine




Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
6 oua,
6 linguri de zahar,
6 linguri de faina,
1/2 praf de copt,
2 vanilii,
o cutie de margarina plina cu visine curatate de samburi (eu am folosit visine congelate).
Mod de preparare:
Pregatim un pandispan din: 6 albuse batute spuma, la care adaugam praful de copt si continuam sa batem, apoi adaugam zaharul in ploaie impreuna cu vanilia si batem mai departe spuma pana la topirea zaharului. Adaugam apoi galbenusele, amestecam pana la incorporarea acestora, iar la sfarsit adugam in ploaie cele 6 linguri de faina si amestecam cu grija pana se incorporeaza si faina. Turnam blatul intro tava (eu folosesc tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt (sau unsa cu grasime solida si tapetata cu faina). Punem in blat visinele pe care le lasam inainte sa se dezghete putin si dam tava la copt in cuptotul incalzit dinainte la foc potrivit. Dupa copt, scoatem prajitura pe o planseta, o lasam sa se raceasca si cand o servim, o pudram bine cu zahar farin amestecat cu vanilie, se taie bucatele si se aseaza pe farfurie.

Macrou file cu sos racoros

Timp de preparare: 25 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 punga de macrou file, 2-3 oua, faina, pesmet, ulei. Pt sosul rece: 1 cutie mare danone, 4-5 fire de patrunjel verde, 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: Macroul file decongelat se sareaza, pipereaza, apoi se da prin faina, oul batut spuma si la urma prin pesmet, dupa care se prajeste in ulei. Se scoate pe un servetel absorbant pt a indeparta surplusul de grasime. Intre timp, la iaurt adaugam usturoiul dat prin presa de usturoi si patrunjelul tocat marunt. Se serveste pestele alaturi de acest sos racoros.

Piept de pui cu orez

Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 piept de pui mare, 1 cana de orez(cam 250 g), rosii, patrunjel verde, ulei pt prajit pieptul de pui.
Mod de preparare: Pieptul de pui se pregateste pt prajit (se portioneaza, se bate cu ciocanul de carne, se cresteaza pe margine sa nu se stranga la prajit, se sareaza si pipereaza. Il prajim in ulei, la foc potrivit pe ambele parti. Intre timp intro craticioara punem orezul curatat si spalat la fiert la foc mic (la o cana de orez punem 3 cani de apa, potrivim de sare) Dupa ce s-a fiert orezul, clatim cu apa rece, scurgem da apa si cu strecuratoarea de ceai, formam movilite de orez pe care le asezam pe farfurie langa pieptul de pui prajit si presaram patrunjel tocat marunt, ornam cu rosie.

Lichiu cu varza

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
Ingrediente:
Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata, 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat.
Pt umplutura: 1 kg de varza proaspata, care se caleste putin in ulei, se condimenteaza cu piper, sau ardei iute. Vara, eu pun si cate o rosie bine coapta, peste varza. Varza nu se caleste mult, deoarece, ea va sta si in cuptor cu aluatul. Atentie, pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.
Mod de preparare: Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde. Se lasa aluatul un pic mai moale, cand este aproape framantat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea acestuia. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Intro tava mare de aragaz, bine unsa cu untura si tapetata cu faina, am asezat aluatul, apoi am pus un strat gros de varza (dar la copt, parca se topeste varza), iar peste varza am intins din nou aluat, am intepat in cateva locuri cu furculita, apoi am dat tava la cuptorul incalzit dinainte. Se coace la foc normal, pana aluatul devine auriu. Dupa ce am scos tava din cuptor, am uns lichiul cu o bucata de slanina (se poate si cu ulei), am acoperit tava cu un servet si am lasat-o sa se raceasca putin, portionam lichiul si il asezam pe farfurie.