marți, decembrie 28, 2010

Covrigei


Timp de preparare: aprox 2 ore si 30 minute.
Ingrediente pt aluat: 1 kg faina alba de grau, 3 oua (un ou in aluat, celelalte 2 pt uns covrigeii), 1 pachet margarina, 250 g untura de porc, 1 lingurita de drojdie proaspata, sare dupa gust, 1 cutie smantana mica (170 g cu 20% grasime), 2-3 lingurite chimion..
Pentru uns covrigeii: 2 oua, cascaval uscat si razuit.
Mod de preparare: se incalzesc smantana, sarea, drojdia. Se amesteca bine cu mana faina,oul, untura si margarina, apoi adaugam smantana, sarea si drojdia incalzite, se omogenizeaza toata compozitia, se framanta bine si se lasa la dospit 1/2 ora. Aluatul dospit se imparte in 2 sau 3 bucati ( impartim aluatul sa lucram mai usor). Se intinde fiecare bucata cu sucitorul pe o planseta pudrata cu faina, deasupra presaram chimion pe care il presam usor cu sucitorul in aluat. Eu am intins aluatul pe masa de bucatarie pe o hartie de copt pudrata cu faina. Cu forma decupam covrigei pe care ii dam prin ouale batute, apoi prin cascaval razuit, asezam covrigeii cu partea unsa si pudrata cu cascaval in sus, intro tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumenesc usor. Am copt 6 tavi, aprox 120 de covrigei. Cascavalul pe care il folositi e bine sa fie uscat. In caz contrar acesta se va cocolosi cand il razuiti si va trebui sa il amestecati cu putina faina sa il puteti pune pe covrigei. Eu am framantat cu mixerul, folosind dispozitivele pt framantat.


 
Aluatul dospit deja(nu trebuie sa creasca f. mult)

O bucata de aluat

Pe alutul intins presaram chimen, decupam cu forma covrigeii.

Imagine cu grosimea covrigeilor

Covrigeii se dau prin ou, prin cascaval si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.


luni, decembrie 27, 2010

Tort cu crema ganache



Timp de preparare: aprox 1 ora si 20 minute.
Ingrediente:
Pt blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt dr oetker, 1 plic zahar vanilat dr. oetker.
Pt crema la blat: am preparat o crema ganache din 400 ml frisca lichida ,,El Maestro,,  300 g ciocolata menaj.( era bine daca foloseam 400 g ciocolata).
Pt crema din care am facut rochita papusii: 200 ml smantana pt frisca ,,La Dorna,,  1/2 de sfecla rosie fiarta si zdrobita cu blenderul, 1 lingura zahar pudra, 2 vanilii.  
Pt insiropat blaturile: 200 ml sirop de zahar ars.
Pt decor: frisca alba, bombonele argintii, cateva cereale Viva.
Mod de preparare: 
Pasul 1: incepem cu preparatul cremei ganache. Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida si omogenizam. Frisca nu se fierbe, se aduce pana in punctul de fierbere. Se da la rece pentru 1 ora, (timp in care preparam si coacem blaturile) apoi mixam compozitia. Se obtine o frisca ciocolatoasa.
Pasul 2: pana tinem la rece crema ganache, trecem la prepararea blaturilor. Pt rochita papusii avem nevoie de 2 blaturi rotunde de dimensiuni diferite. Eu am folosit 2 craticioare cu diametru diferit(16 cm si 18 cm). Se prepara o compozitie din ingredientele pt blat astfel: se bat spuma cele sase albusuri, se adauga praful de copt (eu intotdeauna adaug praful de copt la albusurile batute spuma), se bate spuma in continuare, se adauga zaharul si zaharul vanilat in ploaie, se bate spuma pana la topirea zaharului, apoi adaugam galbenusurile, se amesteca compozitia cu grija, iar la sfarsit punem faina cernuta. Incorporam cu grija faina, amestecand usor, apoi repartizam compozitia in cele 2 craticioare tapetate cu hartie de copt, si coacem blaturile in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cam 25  minute. Dupa ce s-au racit blaturile, se taie fiecare pe jumatate, orizontal obtinand 4 blaturi, se insiropeaza fiecare parte, se unge cu crema, asezandu-se unul peste celalalt, formand rochita papusii.
Pasul 3: preparam crema pt exteriorul tortului din smantana la care adaugam 1/2 de sfecla zdrobita cu blenderul (sfecla mea a fost putin mai mare decat un ou), 1 lingura de zahar pudra si 2 vanilii.
Papusa pe care am folosit-o a fost fara picioare(i-am scos picioarele), am implantat-o in tort, apoi am decorat rochita.  
Pasul 4: imbracam rochita in frisca colorata si decoram cu frisca batuta alba, bombonele si cereale Viva. Bluzita papusii este din bomboane sugus, pe care le-am intins cu sucitorul le-am mulat pe papusa, apoi am ornat bluzita cu perlute- bombonele. Este prima oara cand pregatesc un tort Barbie, sper alta data sa iasa mai bine, papusa s-a adancit prea mult in blat, dar nici talentul meu fotografic nu e prea dezvoltat. In realitate tortul a fost mai dragut.
O felie din tort

luni, decembrie 20, 2010

Un nou premiu la concursul de retete cu ceapa

In luna decembrie 2010 am participat la un concurs cu retete ce contin ceapa. Pt cei interesati, gasiti aici  reteta cu care am participat. Am avut bucuria sa primesc un premiu, ce consta intro carte de retete. Multumesc mult sustinatorilor mei care m-ai votat si organizatoarei concursului Lop Fras pt initiativa si premiile frumoase puse in joc.
Dedicatia  organizatoarei, careia ii multumesc mult.