Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente:
2 kg prune brune, zahar(4 linguri la borcanul de 800 g), apa, vanilie, cuisoare macinate.
Mod de preparare: Prunele se spala se aseaza in borcane de 800 g. Ca sa stim cu aproximatie cata apa folosim pt un borcan de compot, procedam asa: turnam apa intrun borcan cu prune, golim apa intro cratita si masuram cantitatea respectiva. Pt fiecare borcan de compot folosim 4 linguri de zahar. Punem toata cantitatea de apa si zahar la foc, adaugam un varf de cutit cu cuisoare macinate, cateva vanilii (3-4 plicuri), amestecam pana la topirea completa a zaharului (nu fierbem siropul, doar il incalzim putin), apoi strecuram siropul in fiecare borcan peste prune. Capsam borcanele, apoi le asezam intro tava in care punem apa si le dam la cuptorul incins cam 30 minute, stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca, apoi le asezam in camara.