marți, mai 04, 2010

Rulada din carne de porc cu arome de primavara


Timp de preparare: 1 ora si 40 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 1 kg carne tocata de porc, 2 lingurite boia, piper macinat, 3 lingurite vegeta, sare, 2 felii de paine, 1 cartof de marimea unui mar, 1 legatura usturoi verde(eu am pus si 3 catei), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde tocat, 3 linguri faina, 3 oua.
Mod de preparare: Inmuiem painea, o stoarcem bine, o punem intrun castron. Cartoful curatat, spalat, se razuieste pe razatoare cu gauri mici, se adauga peste paine, adaugam carnea, verdeata spalata si taiata marunt, boiaua, piperul, vegeta, ouale, faina si amestecam cu forta pana se obtine o pasta omogena. Potrivim de sare daca mai e nevoie. In cazul in care se adauga sare se mai framanta pasta de rulada. Intro tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt, rasturnam compozitia si o indesam bine in tava. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem la foc potrivit cam 1 ora si 15-20 minute. Se afce testul cu scobitoarea care trebuie sa fie curata daca rulada este coapta. Se lasa la racit, se pune apoi la rece, se feliaza si se aseaza pe platou pe pat de salata sau dupa imaginatie, se serveste langa alte aperitive.




miercuri, aprilie 28, 2010

Oua umplute-aricei

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 4 oua fierte tari, 1 cutie mica de pate de ficat de pasare, 1 ceapa mica, sare, piper, cateva fire de patrunjel verde.
Pt maioneza: galbenusurile fierte, 1 galbenus crud, 1 lingura samnatana(sau 1 lingura danone natur), ulei.
Pt decor: frunze de salata verde, crengute de marar tare.
Mod de preparare: Pt ca nu a trecut criza, doar Pastele si au ramas oua rosii, am aplicat legea lui Lovisier ,,nimic nu se pierde ci totul se transforma. Asadar, m-am gandit sa prepar din ouale ramase oua umplute-aricei. M-am inspirat dintro revista, insa... nefiind specialista in arta fotografica, a iesit ce vedeti. Deci: am curatat ouale, le-am taiat in jumatate, de-a lungul, am scos galbenusurile pe care le-am zdrobit, le-am amestecat cu galbenusul crud, mustarul si am picurat ulei putin cate putin pana am preparat maioneza. Am amestecat maioneza cu 1 lingura smantana, am asezat-o pe o farfurie in asteptarea oualor. Din pateul de ficat, ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, sare, piper, verdeata tocata bine si 2 lingurite maioneza, am preparat pasta de umplut. Am umplut ouale pe care le-am decorat cu bucati de frunze de ceapa, cu coaja de ridichie rosie(in loc de ochi) si frunza mica de ceapa (in loc de nas). Am asezat ouale pe frunze de salata(o varianta), sau pe pat de maioneza si am decorat cu marar verde. Aceasta-mi este ,,opera de arta culinara!,,
luni, aprilie 19, 2010

Carne de porc si cus-cus

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
Ingrediente: 700 g carne porc, 1 ceapa mare, 2 lingurite boia, 50 ml ulei palmier(se poate orice ulei), 2 catei usturoi, piper, 2 lingurite vegeta, sare, patrunjel verde tocat. 200 g cus-cus(o jumate de punga). Se obtin 3 portii de mancare.
Mod de preparare: Eu obisnuiesc de fiecare data cand gatesc carne sa o oparesc. Deci: am oparit carnea, am spalat-o bine. Intrun cratit, am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa taiata marunt, am calit-o pana a devenit sticloasa, am adaugat boiaua, carnea, vegeta, piper. Se lasa putin la foc mic, amestecand mereu, apoi adaugam putina apa. Se fierbe la foc domol, mai completam cu f. putina apa, potrivim de sare, daca mai e nevoie. Cand este fiarta carnea, trebuie sa ramana doar putin sos. Stingem focul si presaram verdeata tocata. Separat fierbem cus-cusul respectand instructiunile de pe ambalaj. Cu o strecuratoare mica(pt ceai) se ia cus-cus, se lasa la scurs, se aseaza pe farfurie, iar langa aceasta forma de cus-cus adaugam cateva linguri de tocanita. Se serveste cu salata de cruditati(eu am preparat din: salata verde, ceapa verde, castrevete proaspat, putin ulei, sare si otet). A iesit cam ce se vede.