Supă cremă de dovlecei
Gomboți cu prune 3/galuste cu prune
Tocăniță de ciuperci /champignion
O tocăniță de ciuperci de post, care e ușor de gătit, e sățioasă și gustoasă. Am folosit ciuperci champignion.
Reteta:
-1 kg ciuperci champignion, puteți folosi și pleurotus, mie mi a fost poftă de champignion
-1 ceapa albă mare
-1 ardei gras galben
-100 ml ulei
- 2 lingurite boia de ardei dulce
-2 lingurițe pasta de ardei făcută în casa de mine
-1 legătură pătrunjel verde
-după gustul fiecăruia sare și piper macinat
-3 căței de usturoi
-3 linguri de faina albă.
Mod de preparare:
Pt început spălăm bine ciupercile, le tăiem în jumătăți sau sferturi, dacă sunt mai mari. Pregătiți ceapa și ardeiul.
Într-o cratiță încingeți uleiul, adăugați ceapa tăiată mărunt, ardeiul gras tăiat cubulețe mici, căliți le, adăugați 2 crenguțe de pătrunjel verde. Când legumele sunt aurii, adăugați boiaua și pasta de ardei(dacă nu aveți, puneți mai multa boia), adăugați ciupercile scurse de apa. Căliți la foc mic amestecând des. Ciupercile lasă apa, căliți totul vreo 5 minute, apoi adăugați apă sa fie acoperite ciupercile. Fierbeți tocanita vreo 15 /20 minute, potriviți gustul de sare. Dregeti sau îngroșati tocănița cu 3 linguri faină alba amestecate cu putina apa rece, ca să obțineti o compoziție de consistenta unei smantani mai groase. Turnați aceasta compoziție în tocăniță, amestecați, fierbeți tocănița la foc mic cam 5 minute. Adăugați usturoiul tăiat mărunt, piper măcinat, opriți focul. Presărați pătrunjel verde tăiat mărunt. Am servit fierbinte cu mămăliguță și salată de castraveți.
Dulceață de portocale
Placintele cu carne
* 450/500 g faina de grau* 1 lingurita sare* 100 g unt moale* 300 g smantana fermentata cu grasime 30%* 2 oua
Mod de lucru aluatIntrun vas mare amestecati untul, smantana, si cele doua oua. Se adauga sarea. Se omogenizeaza. Se adauga faina pe rând. In functie de tipul fainii (eu folosesc Boromir) si marimea oualor, e posibil sa aveti nevoie de 450 gr sau chiar 500 gr). Se framanta bine aluatul pana devine omogen si fin. Aluatul se tine la rece cateva ore sau pana a doua zi. Eu am pregatit si aluatul si umplutura seara. Atentie sa nu puneti umplutura calda in aluat ca se va innmuia. Aluatul se imparte in 2 parti. Lucrati o parte, iar cealalta o tineti la rece. Intindeti aluatul in strat subtire pe blatul infainat si decupati discuri. Eu am folosit o farfurioara de cafea cu diametrul de 10/12 cm. Am asezat farfurioara pe aluat si am decupat in jurul ei, folosind un cutit. In mijlocul fiecarui disc de aluat, puneti cam 1 lingura umplutura si impaturati in jumătate, formand placintele, apoi sigilati cu o furculița. Asazati placintelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se continua astfel pana la epuizarea aluatului, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit, la 180/200 grade C, cam 30 minute, pana placintelele au o culoare aurie, depinde de cuptor.
Umplutura de carne
* aprox. 750/800 g carne tocata de porc
* 2 cepe potrivite
* 25 ml ulei de floarea soarelui
* 2 linguri gris
* boia
* sare
* piper (aceste 3 ingrediente dupa gustul fiecaruia).
Pentru uns placintelele 2 oua batute.
Mod de preparare umplutura: Intr-o tigaie puneti uleiul si rumeniti ceapa. Se adauga carnea tocata si se rumeneste bine, adaugati grisul si se continua gatirea pana cand scade lichidul lasat de carne. Se potriveste gustul de sare si piper, adaugati boiaua, mai rumeniti un minut, luati de pe foc si lasati la racit. Am specificat mai sus ca eu am pregatit si aluatul si umplutura seara. Aluatul se lucreaza f usor, placintelele sunt tare gustoase si satioase, au un gust placut de unt. Le am apreciat gustul si modul usor de preparare. Cred ca voi folosi acest tip de aluat si la niste placintele cu branza sarata.
Multumesc Laura !
Gomboți cu prune 2
Plăcintă cu urdă ( lichiu)
Compoziție aluat plăcintă cu urdă:
Sirop de soc
Pt Siropul de soc avem nevoie de:
-flori de soc proaspete (eu am folosit cam 42 de flori sanatoase si mari cat o palmă)
-2 kg zahăr
-4 plicuri zahăr vanilinat
-5 lămâi , zeamă și coajă
-2 litri apă
-opțional 1 lingură salicilat pt conserve dacă vreți sa țineți sucul pt iarnă.
Mod de preparare: întrun vas încăpător (am folosit un vas cu capacitate de 4 litri fiindca trebuie să încapă florile si lămâile) punem apa, zahărul și zahărul vanilinat pe foc și amestecăm să se topească zaharul, dar nu trebuie să fiarbă, să fie ușor călduț încât să permită topirea mai rapidă a cristalelor de zahăr. Adăugăm florile în siropul călduț, zeama de lămâie dar și cojile lămâilor stoarse. Acoperim vasul și când conținutul s a răcit punem vasul în frigider cam 5 zile, timp în care florile de soc si lămâile își vor lăsa aromele. Dupa 5 zile strecurați siropul în sticle de sticlă. Țineți la rece și consumați cu apă minerală sau plată cu cuburi de gheață. Daca vreți sa păstrați siropul pt iarnă adăugați o lingură de salicilat și sigilați sticla cu un dop bun.
Prajitura ou ochi
Maioneză de post
Ciorba de spanac cu fasole boabe
Consistenta si usor de preparat este aceasta Ciorba de spanac cu fasole boabe
Pentru preparare aveti nevoie de:
1/2 kg (o jumatate kilogram) spanac
o ceapa alba
o mana de foi de ceapa verde
3 linguri ulei
3 lingurite boia dulce afumata( puteti pune si obisnuita sau daca va place boia iute)
1 conserva de fasole alba
4 sau 5 catei de usturoi
3 ml lapte de soia
sare
otet
o lingurita piper macinat
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert 3 litri apa. Pana fierbe apa intro tigaie incingeti uleiul adaugati ceapa alba si cozile de ceapa tocate marunt, caliti le, adaugati boiaua, amestecati si turnati in oala de ciorba. Spalati spanacul taiati l sau rupeti l si adaugati l in apa care fierbe. Cand spanacul este fiert, adaugati conserva de fasole, lasati ciorba sa dea in cateva clocote. Potriviti gustul de sare, inacriti cu otet dupa gust, adaugati piperul macinat, dupa ce da in clocot puteti stinge focul. La final adaugati cateii de usturoi zdrobiti si laptele de soia, amestecati bine in ciorba si e gata de servit! Mie imi place cu ardei iute murat .
Chec cu nuca de cocos
200 g faina alba de grau
200 g de fulgi de nuca de cocos
160 sau 170 g zahar
200 g nutella
1 plic praf de copt
3 plicuri zahar vanilinat
un pumn de stafide oparite in putin lapte (le scurgeti de lapte inainte de a le adauga in chec)
4 oua
200 ml lapte
100 ml ulei
Mod de preparare: mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilinat pana la topirea acestuia, adaugam praful de copt, il incorporam in compozitie. Urmatorul ingredient va fi uleiul, omogenizam/mixam, adugam faina cernuta, omogenizam/mixam. Adaugam fulgii de cocos si stafidele. Mixam compozitia, in final adaugam laptele si mixam din nou pana obtinem un aluat omogen. Transferam compozitia intro tava de chec de 26 cm unsa cu ulei si tapetata cu faina. Deasupra adaugam cu lingura nutella din loc in loc. Cu o furculita amestecam usor prin compozitie sa incorporam nutella. Coacem checul la 180* timp de 35 /40 de minute (pana trece testul cu scobitoarea). Dupa ce se raceste putin in forma il scoatem cu grija sa nu se rupa si il lasam sa se raceasca bine. Este foarte gustos, usor crocant in exterior.
Pilaf de orez cu zuchini
Pilaful de orez cu zuchini este o mancare de post. In prepararea acestui fel de mancare aveti nevoie de:
o cana de orez
o ceapa mare
1 rosie
1un ardei gras
3 linguri de ulei
un dovlecel zuchini
1 legatura patrunjel verde
sare, piper macinat
3 lingurite de boia dulce
cam 2 cani de apa
Mod de preparare: intrun vas (cratita) incingeti uleiul, adaugati ceapa. Caliti usor, adaugati rosia si ardeiul taiate cubulete mici. Caliti zarzavatul, adaugati boiaua, orezul spalat si scurs de apa, apoi imediat stingeti cu 2 cani de apa. Cand incepe sa fiarba totul, adaugati dovlecelul curatat si taiat cubulete. Micsorati focul la minim, puneti un capac si fierbeti pilaful la foc domol. Potriviti gustul de sare si de piper iar la final dupa ce pilaful este fiert, stingeti focul presarati patrunjel verde tocat marunt. Este un fel principal de post iar cei ce nu tin post din diverse motive il pot servi cu snitel, carnat, chiftele; in plus se prepara relativ rapid, se poate consuma si rece.
Supă cu ciuperci champignion
Testare Fairy Extra +
Dragii mei, m am înscris la o campanie de testare pentru detergentul de vase Fairy Extra + Gamă nouă in Romania. Acest detergent este cu 50% mai rapid în eliminarea grasimilor dificile. Eu personal sunt foarte mulțumită, l am testat, aflati parerea mea din filmuleț. Noua gama are 3 variante: cu aroma de fructe de pădure (culoarea rosie), miros de liliac(culoarea mov), aroma de citrice(culoarea galbenă). Mulțumesc @BuzzStoreRomânia, @fairy_romania #buzzfairy, #BuzzFairyExtra, #ad
Chec cu banane, prajituri
Pentru preparare aveti nevoie de: banane coapte, eu am avut 3 bucati (cam 350 g pireu de banane), 250/260 grame făină albă de grâu, 100 grame zahar, 2 ouă, 1 praf de copt (1o g), un praf de sare, 100 g unt, 2 sau 3 plicuri de zahăr vanilinat, sau esență de vanilie, ciocolată , 50 g nucă. Ciocolata am avut neagra si ciocolata cam 100 g împreună.
Mod de preparare: bananele decojite le pasati cu furculița și faceti un pireu, adaugati untul moale la temperatura camerei si omogenizati compoziția. Ouăle amestecate bine cu zaharul, vanilia și praful de copt le adaugati la pireul de banane și unt. Omogenizati totul, iar apoi adaugati faina cernută, ciocolata ruptă în bucățele si nuca (rupeți si nuca daca miezul este mai mare). Turnati compoziția omogenizată într-o tava de cozonac/chec unsă bine cu ulei. Coaceți checul la temperatura de 160° timp de 1 h. Lăsați checul sa se răcească in tavă, apoi tăiați felii de groasimea unui deget. Este foarte gustos. Sursa: internet, Jamilla.