Rabarbura este o planta ce se gaseste mai des in Ardeal, din care gospodinele prepara compot sau dulceata. Rubarba, rabarbura sau reventul este cunoscuta pentru calitatile sale nutritive, fiind bogata in vitaminele A, B, C, minerale: fier, calciu, potasiu, seleniu si fosfor, are un gust acrisor, racoritor in stare naturala. Vreau sa va fac cunoscuta reteta mea de dulceata din rabarbar apreciata de familia mea. In zona in care locuiesc eu, denumirea populara a plantei este rabarbar.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 1 kg tulpini de rabarbar, 500 g zahar, 100 ml apa, 150 g miez de nuca rupt mai mare, 2 frunze uscate de menta, 2 vanilii. Daca nu aveti menta, puteti renunta, nu e obligatoriu, insa, menta da o aroma deosebita dulcetii.
Mod de preparare: tijele de rabarbar se spala, se curata de pielita, se taie in cubulete de 1,5 cm. si se lasa deoparte intrun vas. Intr-o cratita se pune 100 ml apa, se adauga zaharul si se fierbe un sirop la foc domol. Cand siropul se ingroasa si devine de consistenta dorita, se adauga cubuletele de rabarbar si nucile zdrobite, cele 2 vanilii si menta sfaramitata intre degete. Se fierbe dulceata la foc domol pana se inmoaie rubarba, dupa care se toarna in borcane cu capac filetat, bine spalate si sterilizate in cuptor. Borcanele cu dulceata se pun la dunst uscat invelite intr-o paturica pana se racesc, dupa care se pot depozita in camara. Este o dulceata delicioasa, apreciata mai mult peste granitele tarii, in Germania si in Anglia se stie, printul Charles o prefera.
27 comments:
Am venit sa ma servesti cu o dulceata,primul venit,primul servit!!!
pupici!!
Lulu: draga mea, ai dreptate, deci bine-ai venit! Te pupic si eu, dar si pe scumpa de Eva.
ce buna trebuie sa fie!
Nu am mancat niciodata rubarba,dar dulceata imi place cum arata,cred ca este buna.
N-am facut niciodata, dar cred ca-i demential nu? Combinatia mi se pare delectabila, si fix cum zici, n-as renunta la menta! O voi incerca! pupici
E prima data cand aud de Rabarbura!
Dar cum am niste prieteni in Ardeal, sper sa ii conving sa imi trimita si mie astfel de dulceata. Cred ca e senzationala! :)
Cred ca este o bunatate,nu m-am gandit nici o data la o asa combinatie!
O zi minunata!
Mi-a iesit cea mai buna dulceata care am facut-o in viata mea:D
Niciodata nu am gustat ceva facut cu rubarba.
Dar dulceata asta facuta de tine si imbunatatita cu atatea delicii , trebuie sa fie exceptionala !!!
Sper ca peste doua saptamani sa gust si eu din ea sa vad ce buna poate fi.....
Te tzuc, duminica relaxanta !
nu am auzit pana acum de rubarbura dar presupum ca in combinatie cu menta iese ceva bun :)
alinutzika: e delicioasa!
DiaMar-bucataria galbena: este foarte gustoasa.
Antonina: e un deliciu, crede-ma!
Roxana: e grozava.
Janet: e tare gustoasa, nuca si menta o fac si mai buna.
Sidy, cu regret, am facut doar 4 borcane, avem doar o tufa de rabarbar, deja e gata, dar poate la anul reusesc sa fac mai multa. Te pup si eu, abia astept sa ne reintalnim.
Servicii de contabilitate: ai dreptate.
Nu am mancat niciodata...
Ce aroma,ce savoare!
Exact asa ceva face si bunica...ii iese de minune!
Sa mi trimiti si mie un borcan te rog:D;))
nici nu stiam ca exista rubarba la noi in Romania, am gasit-o prin cateva retete
Nuci si menta..nu am incercat niciodata combinatia..
hmmm...e prima oara cand aud de dulceata asta
Nu stiam de existenta acestei plante, foarte interesant articolul
chiar nu am mancat niciodata astfel de dulceata dar nici nu am vazut in comert
Eu am mancat dulceata de rubarba la Silvia, dar fara nuci si menta. Cred ca a ta e si mai buna.
Trimiteți un comentariu
multumesc pentru vizita