joi, martie 01, 2012
Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa
La noi in Ardeal, in timpul iernii, dupa ce la tara gospodarii taie porcul, Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa, este un fel de mancare apreciat, satios, des intalnit pe masa ardeleanului.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 500 g carnati de porc afumat (de casa ), 1 ceapa, 100 ml ulei, 2-3 lingurite boia de ardei dulce, 4-5 cartofi, sare, 1 lingura de faina alba, piper macinat.
Mod de preparare: daca doriti sa gatiti dupa reteta mea, incepeti cu fiertul carnatilor. Portionati carnatul, il spalati, apoi fierbeti bucatile de carnati in apa, timp de 30 minute. Apa cu gust de afumatura in care au fiert carnatii o pastrati si o folositi la tocanita.
In cele 30 minute cat fierb carnatii, curatati ceapa si cartofii, ii spalati si puneti deoparte intrun vas.
Intro cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati boiaua, amestecati si imediat puneti carnatii. Peste carnati turnati o parte din apa in care i-ati fiert, fiindca are un gust placut de afumatura. Cartofii spalati si taiati cubulete, bucatele cum doriti, ii adaugati peste carnati si completati cu apa sa fie usor acoperiti. Fierbeti tocana la foc domol, pana sunt fierti cartofii, sarati daca e nevoie, adaugati piper negru macinat dupa gust si dregeti tocanita cu dresatura din faina si apa. Pentru cine e novice in bucatarie, dresatura se obtine amestecand faina cu putina apa sa nu se faca cocolase. Compozitia obtinuta de consistenta unei smantani totusi fluida, se toarna in cratita peste cartofi si carnati, se amesteca usor, se da un clocot la foc mic, apoi se stinge focul.
Acest fel de mancare se mananca cu mamaliga calda si cu gogonele murate, castraveti murati, varza murata sau moare de varza (zeama de varza acra).
Carnatul ala afumat imbogateste cartoful de minune!Pupici!
RăspundețiȘtergereIoi, deja mã doare burta de poftã! cârnat afumat si gogonele...ahh:((
RăspundețiȘtergereNumai bun pentru carnivorii mei.Pupici!
RăspundețiȘtergereo tocanita foarte buna....chiar ma intrebam ce-i cu tine, nu ai mai scris in ultimul timp...o seara placuta!
RăspundețiȘtergereHmmm o bunatate ! O primavara insorita!
RăspundețiȘtergereIn Ardeal se face cea mai buna mancare, delicios arata tocanita!
RăspundețiȘtergereTeoBucatar@: asa zic si eu, te pupic.
RăspundețiȘtergereRamona Alina@: combinatia asta e pe placul meu, ceilalti au vrut varza acra langa tocanita. Multumesc de vizita, te mai poftesc.
RăspundețiȘtergereDiaMar-bucataria galbena@: ce simpatica! Merge si pt carnivori, daca dau cartofii la o parte. Te pupic, numai bine.
RăspundețiȘtergerediana@: iti multumesc de aprecieri, de vizita. Sti tu problemele mele cu buni, care ma tin pe loc uneori. Te pup cu drag.
RăspundețiȘtergeresimpla, dar buna!
RăspundețiȘtergereservice auto oradea@: multumesc mult de aprecieri, multumesc de vizita.
RăspundețiȘtergereAdela@: multumesc frumos de urare, la fel sa-ti fie si tie. Te pupic.
RăspundețiȘtergerealinutzika@: multumesc frumos, multi pupici.
RăspundețiȘtergereTare gustoasa! Imi plac asa de mult carnatii de casa afumati!
RăspundețiȘtergereMaria Elena mai ai carnati de casa? Eu am cartofi si gata tocanita!
RăspundețiȘtergereSanatate multa tie, lui buni si Nelu!
Pupici!
Cesti cu carnati serviti impreuna cu cartofii chiar ma duc cu gandul la retele traditionale romanesti, proababil ca de cand sunt mic am mancat acest fel de mancare.
RăspundețiȘtergereHmm arata delicios, nu imi aminteste decat de mancarea pe care o mancam acum cativa anii la bunica.
RăspundețiȘtergereFoarte tare reteta, multumesc pentru publicarea acestei postari.
arata bine! si imi ploua in gura. Nu stiam insa ca se poate manca si cu cu mamaliga. Dar pare gustooos! am sa incerc!
RăspundețiȘtergereMaxim imi place ! Eu le mai pun si mazare alor mei.. tare le place combinatia (alui mare mai ales ;)!
RăspundețiȘtergerewow....acompaniata de mamaliguta si muraturi este un deliciu.
RăspundețiȘtergerePup si seara frumoasadraga mea!
Danutza@: multumesc frumos de vizita.
RăspundețiȘtergereMari@: scumpa, hai ca mai punem de-o tocana. Multumesc de urari, la fel si tie, te pup.
RăspundețiȘtergereSebastian@: ma bucur ca imaginile reteti iti trezesc amintiri.
RăspundețiȘtergereKizi@: multumesc pt aprecieri, e de bine daca te duce cu gandul la copilarie, sunt cele mai frumoase amintiri.
RăspundețiȘtergereRoxana@: e o combinatie perfecta tocanita asta cu mamaliguta. Multumesc de vizita.
RăspundețiȘtergereAntonina@: ma bucur de vizita, sa sti ca e o sugestie mazarea. Niciodata nu am adaugat mazare la aceasta tocanita, insa timpul nu e pierdut.
RăspundețiȘtergereMedi@: multam fain de tot: vizita, aprecieri, pupici. Te pupam si noi.
RăspundețiȘtergereMmmm,ce bunatate gustoasa si satioasa ai facut!!imi place,si eu fac foarte des chiar daca nu mai am carnatii mei;
RăspundețiȘtergerepupici!
Lulu@: multumesc de vizita si aprecieri, te pupic si eu.
RăspundețiȘtergereEste exact ca cea facuta de bunica :D yamm
RăspundețiȘtergeremerge foarte bine si cu carne afumata...o delicatete:D
RăspundețiȘtergereMi se face foame :D
RăspundețiȘtergereBijuterii de argint: sper ca iti place, multumesc de vizita.
RăspundețiȘtergereAparate aer conditionat: asa este, merge bine cu carne afumata.
RăspundețiȘtergereSupraveghere video: ce sa zic, pune de-o tocana, multumesc mult de vizita.
RăspundețiȘtergerese pare ca esti o impatimita a gatitului...like;)
RăspundețiȘtergereDeci stiu ce sa fac maine :D
RăspundețiȘtergeremi-ai lasat gura apa....pt k provizile de carne de porc sau terminat:D
RăspundețiȘtergere:D ma duc sa fac si eu repede :D :D
RăspundețiȘtergereperfecta pt perioada Craciunului;)) sa fie carnatii proaspeti:D
RăspundețiȘtergerehhhmm..o adevarata minunatie..:D
RăspundețiȘtergere