joi, martie 01, 2012

Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa



La noi in Ardeal, in timpul iernii, dupa ce la tara gospodarii taie porcul, Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa, este un fel de mancare apreciat, satios, des intalnit pe masa ardeleanului.
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente: 500 g carnati de porc afumat (de casa ), 1 ceapa, 100 ml ulei,  2-3 lingurite boia de ardei dulce, 4-5 cartofi, sare, 1 lingura de faina alba, piper macinat.
Mod de preparare: daca doriti sa gatiti dupa reteta mea, incepeti cu fiertul carnatilor. Portionati carnatul, il spalati, apoi fierbeti bucatile de carnati in apa, timp de 30 minute. Apa cu gust de afumatura in care au fiert carnatii o pastrati si o folositi la tocanita.
In cele 30 minute cat fierb carnatii, curatati ceapa si cartofii, ii spalati si puneti deoparte intrun vas.
Intro cratita puneti uleiul la incins, adaugati ceapa taiata marunt, caliti pana devine sticloasa, adaugati boiaua, amestecati si imediat puneti carnatii. Peste carnati turnati o parte din apa in care i-ati fiert, fiindca are un gust placut de afumatura. Cartofii spalati si taiati cubulete, bucatele cum doriti, ii adaugati peste carnati si completati cu apa sa fie usor acoperiti. Fierbeti tocana la foc domol, pana sunt fierti cartofii, sarati daca e nevoie, adaugati piper negru macinat dupa gust si dregeti tocanita cu dresatura din faina si apa. Pentru cine e novice in bucatarie, dresatura se obtine amestecand faina cu putina apa sa nu se faca cocolase. Compozitia obtinuta de consistenta unei smantani totusi fluida, se toarna in cratita peste cartofi si carnati, se amesteca usor, se da un clocot la foc mic, apoi se stinge focul.
Acest fel de mancare se mananca cu mamaliga calda si cu gogonele murate, castraveti murati, varza murata sau moare de varza (zeama de varza acra).


42 de comentarii:

  1. Carnatul ala afumat imbogateste cartoful de minune!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioi, deja mã doare burta de poftã! cârnat afumat si gogonele...ahh:((

    RăspundețiȘtergere
  3. o tocanita foarte buna....chiar ma intrebam ce-i cu tine, nu ai mai scris in ultimul timp...o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm o bunatate ! O primavara insorita!

    RăspundețiȘtergere
  5. In Ardeal se face cea mai buna mancare, delicios arata tocanita!

    RăspundețiȘtergere
  6. TeoBucatar@: asa zic si eu, te pupic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ramona Alina@: combinatia asta e pe placul meu, ceilalti au vrut varza acra langa tocanita. Multumesc de vizita, te mai poftesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. DiaMar-bucataria galbena@: ce simpatica! Merge si pt carnivori, daca dau cartofii la o parte. Te pupic, numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  9. diana@: iti multumesc de aprecieri, de vizita. Sti tu problemele mele cu buni, care ma tin pe loc uneori. Te pup cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  10. service auto oradea@: multumesc mult de aprecieri, multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Adela@: multumesc frumos de urare, la fel sa-ti fie si tie. Te pupic.

    RăspundețiȘtergere
  12. alinutzika@: multumesc frumos, multi pupici.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tare gustoasa! Imi plac asa de mult carnatii de casa afumati!

    RăspundețiȘtergere
  14. Maria Elena mai ai carnati de casa? Eu am cartofi si gata tocanita!
    Sanatate multa tie, lui buni si Nelu!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cesti cu carnati serviti impreuna cu cartofii chiar ma duc cu gandul la retele traditionale romanesti, proababil ca de cand sunt mic am mancat acest fel de mancare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hmm arata delicios, nu imi aminteste decat de mancarea pe care o mancam acum cativa anii la bunica.

    Foarte tare reteta, multumesc pentru publicarea acestei postari.

    RăspundețiȘtergere
  17. arata bine! si imi ploua in gura. Nu stiam insa ca se poate manca si cu cu mamaliga. Dar pare gustooos! am sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Maxim imi place ! Eu le mai pun si mazare alor mei.. tare le place combinatia (alui mare mai ales ;)!

    RăspundețiȘtergere
  19. wow....acompaniata de mamaliguta si muraturi este un deliciu.
    Pup si seara frumoasadraga mea!

    RăspundețiȘtergere
  20. Danutza@: multumesc frumos de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  21. Mari@: scumpa, hai ca mai punem de-o tocana. Multumesc de urari, la fel si tie, te pup.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sebastian@: ma bucur ca imaginile reteti iti trezesc amintiri.

    RăspundețiȘtergere
  23. Kizi@: multumesc pt aprecieri, e de bine daca te duce cu gandul la copilarie, sunt cele mai frumoase amintiri.

    RăspundețiȘtergere
  24. Roxana@: e o combinatie perfecta tocanita asta cu mamaliguta. Multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  25. Antonina@: ma bucur de vizita, sa sti ca e o sugestie mazarea. Niciodata nu am adaugat mazare la aceasta tocanita, insa timpul nu e pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  26. Medi@: multam fain de tot: vizita, aprecieri, pupici. Te pupam si noi.

    RăspundețiȘtergere
  27. Mmmm,ce bunatate gustoasa si satioasa ai facut!!imi place,si eu fac foarte des chiar daca nu mai am carnatii mei;
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  28. Lulu@: multumesc de vizita si aprecieri, te pupic si eu.

    RăspundețiȘtergere
  29. Este exact ca cea facuta de bunica :D yamm

    RăspundețiȘtergere
  30. merge foarte bine si cu carne afumata...o delicatete:D

    RăspundețiȘtergere
  31. Bijuterii de argint: sper ca iti place, multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  32. Aparate aer conditionat: asa este, merge bine cu carne afumata.

    RăspundețiȘtergere
  33. Supraveghere video: ce sa zic, pune de-o tocana, multumesc mult de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  34. se pare ca esti o impatimita a gatitului...like;)

    RăspundețiȘtergere
  35. mi-ai lasat gura apa....pt k provizile de carne de porc sau terminat:D

    RăspundețiȘtergere
  36. :D ma duc sa fac si eu repede :D :D

    RăspundețiȘtergere
  37. perfecta pt perioada Craciunului;)) sa fie carnatii proaspeti:D

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita