duminică, decembrie 18, 2011

Reteta de carnati de porc



In ultima vreme, de cand tata nu mai e printre noi, nu am mai taiat porc. In fiecare an insa, cumparam carne proaspata de porc din macelarie si preparam acasa carnatii pt sarbatori. Evident, nu pot compara gustul carnatilor din carne de porc crescut in ograda cu cel pe care l-am preparat noi cu materie prima din macelarie. Carnea porcului de casa are cu totul alt gust, este mult mai buna. Pt cei interesati, am sa scriu reteta.
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc proaspata, 0,5 kg grasime(slanina proaspata), 100 ml apa, 20 g sare, 1/2 lingurita piper macinat, 4-5 catei de usturoi, 1 lingurita boia, membrana de porc din comert gata curatata. Usturoiul se face mujdei si daca vreti sa fie mai fin, mixati-l cu mixerul vertical. Sigur ca puteti pregati carnati dintro cantitate de carne mai mare si raportati restul ingredientelor la cantitatea de carne pe care o aveti la dispozitie.
Mod de preparare: toate ingredientele se amesteca, se framanta bine, apoi cu ajutorul carnatarului, se umplu matele cu compozitia obtinuta. Se lasa carnatii la scurs pe o bara de lemn curata 24 de ore, apoi se afuma. Noi i-am tinut putin la fum pt ca nu ne plac tare afumati. Dupa afumare, se portioneaza in bucati, sau ii rulati colacei, dupa necesitatile familiei, ii puneti in pungi de plastic si ii pastrati in congelator. Noi am preparat carnati din 6 kg de carne, la care am adaugat restul ingredientelor corespunzatoare acestei cantitati de carne. Au iesit deliciosi, i-am si testat cu pireu de cartofi si moare(zeama) de varza.




19 comments:

DiaMar bucataria galbena spunea...

Ce pofta mi-ai facut cu ei.Pupici!

TeoBucatar spunea...

Wow,vad ca i-ati si testat!Cred ca sunt buni tare!

Iulian spunea...

Pozele m-au omorat...ma duc sa imi cumpar si eu...ca nu mai pot...arata demential!

VeryCreative spunea...

Ce ma bucur ca vin sarbatorile, dar sunt sigur ca nu sunt singurul gurmand care se va bucura de carnaciorii si sarmalutele traditionale:)
Ar trebui puse pozele pe alb/negru..nu asa colorate ca o mai intra vreun vizitator prea pofticios si sa nu i se intample ceva rau

P.S. Mi-a iesit pieptul de pui la gratar cu ceapa rumena dar am afumat toata bucataria..caci am tigaie din aia de fonta...sau cum s-o numi

Papusa M spunea...

Este o delicatesa care pe mine cel putin ma omoara la propriu, dar tot nu ma pot opri sa gust macar o bucatica sau poate mai mult :)

TeoBucatar spunea...

Sa va aduca mosul tot ceea ce va doriti!Sa fiti sanatosi si fericiti!
La multi ani!

Alexandrina spunea...

Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!

maria mihalache spunea...

Craciun fericit alaturi de cei dragi!

maria elena spunea...

DiaMar-bucataria galbena@: sa intyeleg ca ti-au placut. Multumesc mult.

maria elena spunea...

TeoBucatar@:sunt cum nu se poate de gustosi, asa cum ii faceau parintii din porc crescut de ei.

maria elena spunea...

Iulian@: ma bucur daca iti plac cum arata, multumesc de vizita.

maria elena spunea...

VeryCreative@: multumesc de vizita si aprecieri. Imi pare rau ca ti-ai afumat bucataria, insa ma bucur ca ti-a iesit pieptul de pui.

maria elena spunea...

Papusa M@: multumesc mult pt aprecieri si vizita.

maria elena spunea...

TeoBucatar@: multumesc mult pt urarile frumoase. La multi multi ani si pt voi din partea mea.

maria elena spunea...

Alexandrina@: iti multumesc mult de tot, te pup. Iti doresc tot ce e mai frumos pe aceasta lume!

maria elena spunea...

Medi scumpa mea, iti multumesc pt urare, te pup.

Casti de copiat spunea...

Ce bine arata,deja imi lasa apa in gura.Stiu ca a trecut perioada sarbatorilor,insa oricand te uiti la o astfel de poza nu are cum sa nu iti placa ce vezi.

maria elena spunea...

Casti de copiat@: am facut o cantitate mai mare, sunt depozitati in congelator si avem o perioada. Multumesc de aprecieri, de vizita, poate gasesti si alte retete interesante. Numai bine!

Antonio spunea...

Sunt niste carnati marca metro, sunt piperati,afumati si foarte bine condimentati,pot spune ca ii iubesc, nu ai o idee pentru asa ceva

Trimiteți un comentariu

multumesc pentru vizita