miercuri, mai 19, 2010

Zama de loboda rosie cu paparaie

Servita cu mamaliga si ceapa
Dupa ce stingem focul adaugam verdeata
Paparaia se taie cubulete
Paparaia prajita deja pe o parte
  Ouale batute cu grisul(compozitia de paparaie, cum zicem noi in Ardeal)
  Loboda rosie Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 maini de loboda rosie, 2 linguri de orez, 3 morcovi, 1 ceapa mica, 1 bucata telina, 1 legatura leustean, 2 oua, 2 liguri de gris, 3 linguri ulei, sare, otet.  
Mod de preparare: Intro oala de 3 litri punem la fiert ceapa, morcovii, telina, curatate si spalate. Intre timp intro farfurie adanca batem bine ouale, adaugam grisul, amestecam bine si punem la prajit aceasta paparaie cu gris intro tigaie in care am incins cele 3 linguri de ulei. Lasam sa se prajeasca paparaia pe o parte, apoi o intoarcem si o prajim si pe cealalta parte. Cand este rumenita, stingem focul, o taiem cubulete si o adaugam in oala peste zarzavat, adaugam orezul spalat, contiunam fierberea. Cand orezul este fiert, adaugam loboda curatata de cotoare si spalata in 3 ape. Daca frunzele de loboda sunt mari, le putem taia sau rupe. Fierbem cam 5-10 minute, pt ca loboda fierbe foarte repede. Potrivim ciorba de otet si sare, stingem focul si presaram verdeata tocata marunt. Se poate servi cu smantana si mamaliga.
sâmbătă, mai 15, 2010

Clatite colorate

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei, cateva picaturi colorant alimentar(am folosit rosu la o parte din aluat si galben la cealalta parte) Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 2 vanilii, 1 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt. Pt prajit: ulei.  
Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei. Impartim aluatul in 2 parti, in 2 vase diferite, intro parte adaugam cateva picaturi colorant rosu alimentar, amestecam bine, dam la rece 1/2 de ora. La fel procedam si cu cealalta parte de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece. Acum e timpul sa coacem clatitele. Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita. Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie. La fel procedam si cu cealalta jumatate de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pt cine este interesat, asa arata clatitele mele colorate.
vineri, mai 14, 2010

Clatite cu urda ca in Ardeal













Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei,
Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 3 vanilii, 2 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt.
Pt prajit: ulei.

Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei, dam la rece 1/2 de ora. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece.
Acum e timpul sa coacem clatitele.
Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita.
Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie.
Am pregatit aceste clatite cu urda asa cum cere traditia in Ardeal de Ispas(Inaltarea Domnului)
Sfat: daca aluatul se ingroasa, mai adaugati putina apa si omogenizati totul foarte bine, lasati aluatul sa stea vreo 5-10 minute apoi coaceti placintele.

duminică, mai 09, 2010

Friptura de miel

Timp de preparare: 1 ora si 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 pulpa de miel, condimente pt miel(mix cumparat), 6 catei usturoi(3 la impanat, 3 la sfarsitul prepararii), ulei de palmier, patrunjel verde.
Mod de preparare: azi am scapat ieftin, am pregatit o friptura de miel. Am curatat bine pulpa de pielite, am spalat-o, am intepat-o din loc in loc cu cutitul si am impanat-o cu usturoi. Dupa ,,toaletare,, am asezat-o in tava, am ,,pudrat-o,, cu condimente pt friptura de miel, am uns-o cu putin ulei de palmier, am mai adaugat si 1 cana de apa si am dat-o la cuptorul preincalzit, unde am lasat-o cam 1 ora si 30 minute, timp in care am tot umezit-o cu zeama din tava si am intors-o si pe partea cealalta. Inainte de servire, am adaugat 3 catei de usturoi taiati marunt si cateva frunze de patrunjel tocate marunt. A iesit asa cum se vede, am servit-o cu cartofi natur si salata de castraveti proaspeti.

Ardeiul iute


Ardeiul iute (Capsicum annuum), des folosit la preparatele picante, isi are originea in America de Sud si Centrala. Se aminteste despre aceasta planta pentru prima data in 1493, o data cu calatoriile lui Columb. Fiindca se cultiva usor, ardeiul iute este raspandit in intreaga lume, mai cu seama in tarile cu clima tropicala, cel mai mare producator fiind India.
Ardeiul, dupa cum stim, creste in tufe care pot ajunge chiar si pana la inaltimea de 1 metru. Iuteala ardeilor, poate varia extrem de mult, chiar daca sunt culesi de pe aceeasi planta si in acelasi timp. Ardeii mici sunt foarte iuti, iar semintele precum si vinisoarele interioare sunt mai iuti decat coaja. Ardeii iuti se pot consuma cruzi sau uscati. Cine nu-si aminteste de rezervele bunicii de ardei iuti, insirati pe ata si pusi la uscat, alaturi de siruri de ardei capia rosu? Ardeii iuti contin capsaicina, care are propietatea de a reduce inflamatiile. Acest condiment trebuie consumat totusi in mod cumpatat, pentru a nu produce iritatii ale stomacului sau ulcer. Ardeii mai contin vitamina C si beta-caroten care intaresc inima, arterele si ajuta la buna functionare a nervilor. Ardeiul iute este bogat in vitaminele A, B1 si B2, C si P. Consumat in doze mici, ajuta la stabilirea unei digestii normale, iar in doze mari are actiune purgativa. Capsaicina din ardeiul iute opreste dezvoltarea celulelor canceroase, previne comotiile si reduce nivelul colesterolului. In medicina chinezeasca se spune ca persoanele ce poftesc la mancaruri condimentate sufera de afectiuni pulmonare. In sezonul rece, cand apar racelile, este recomandat consumul in timpul mesei a unei cantitati mici de ardei iute, care va pune sangele in miscare, va desfunda nasul, usurand respiratia, si va distruge germenii infectiosi. Ardeii iuti se pot folosi pentru orice mancare picanta, inclusiv la carnea conservata sau afumata. Se adauga la sosurile picante si se poate servi impreuna cu ciorba sau alte mancaruri.
Iata cateva retete cu ardei iute:  
Salata de ardei iute
Ingrediente: 1/2 kg ardei iuti, 1 kg ardei grasi, 1 kg gogosari, 1 kg ardei capia, 3 kg ceapa, 2 l otet, 1 kg zahar, sare dupa gust.
Mod de preparare: Se spala bine toate ingredientele, se curata de seminte si se taie fideluta dupa care se pun intr-un vas incapator si se amesteca bine.Se dizolva sarea si zaharul in otet si se toarna peste zarzavatul taiat. Se pun in borcane, se acopera cu otetul din vas si se asaza in camara. Se consuma la ciorbe si mancaruri satioase.  
Shakshuka (reteta traditionala israeliana)
Ingrediente: 1 kg rosii, 4 cepe mari, 6 oua, 1 ardei iute, busuioc, cimbru, piper, chimen.
Mod de preparare: Aceasta este o reteta foarte usoara, chiar si pentru gospodinele incepatoare. Rosiile se dau pe razatoare. Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei pana devine aurie, apoi se adauga sucul de rosii, ardeiul si condimentele. Se acopera si se lasa jumatate de ora sa scada sosul. Se sparg ouale si se adauga in sos ca ouale pt ochiuri. Se mai pune capacul si se mai lasa 5 minute pana se fac ouale, dar sa nu fie tari. Se serveste imediat fierbinte. Optional, in sosul de rosii se mai poate adauga carne tocata, carnaciori sau salam uscat, dupa preferinta.
Salata picanta
Ingrediente: 1/2 conopida taiata in felii mici, 1 lingura sana, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura apa, sare, piper, 1 ardei iute rosu taiat marunt, 1 legatura marar, 1 catel de usturoi zdrobit.
Mod de preparare: Dupa ce ati amestecat toate ingredientele, trebuie sa lasati salata la rece cateva ore inainte de a o servi.
miercuri, mai 05, 2010

Premiul de la Gustos.ro concursul ,,Bucatarul stie tot,, (12-18 aprilie 2010)


Am participat la concursul ,,Bucatarul stie tot,, organizat de saitul Gustos si am castigat in saptamana 12-18 aprilie un premiu, de care sunt tare mandra, o carte de bucate cu ,,1000 retete pentru incepatori si bucatari amatori" de Xabier Gutierrez. Asa cum se cade, vreau sa multumesc organizatorilor- echipei gustos si sponsorului- revista Felicia. Am intrat in posesia premiului inca de ieri, multumesc echipei gustos.ro pt promtitudinea cu care au actionat sa ajunga premiul la mine.
marți, mai 04, 2010

Rulada din carne de porc cu arome de primavara


Timp de preparare: 1 ora si 40 minute (complexitate medie).
Ingrediente: 1 kg carne tocata de porc, 2 lingurite boia, piper macinat, 3 lingurite vegeta, sare, 2 felii de paine, 1 cartof de marimea unui mar, 1 legatura usturoi verde(eu am pus si 3 catei), 1 legatura ceapa verde, 1 legatura patrunjel verde tocat, 3 linguri faina, 3 oua.
Mod de preparare: Inmuiem painea, o stoarcem bine, o punem intrun castron. Cartoful curatat, spalat, se razuieste pe razatoare cu gauri mici, se adauga peste paine, adaugam carnea, verdeata spalata si taiata marunt, boiaua, piperul, vegeta, ouale, faina si amestecam cu forta pana se obtine o pasta omogena. Potrivim de sare daca mai e nevoie. In cazul in care se adauga sare se mai framanta pasta de rulada. Intro tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt, rasturnam compozitia si o indesam bine in tava. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem la foc potrivit cam 1 ora si 15-20 minute. Se afce testul cu scobitoarea care trebuie sa fie curata daca rulada este coapta. Se lasa la racit, se pune apoi la rece, se feliaza si se aseaza pe platou pe pat de salata sau dupa imaginatie, se serveste langa alte aperitive.




miercuri, aprilie 28, 2010

Oua umplute-aricei

Timp de preparare: 40 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 4 oua fierte tari, 1 cutie mica de pate de ficat de pasare, 1 ceapa mica, sare, piper, cateva fire de patrunjel verde.
Pt maioneza: galbenusurile fierte, 1 galbenus crud, 1 lingura samnatana(sau 1 lingura danone natur), ulei.
Pt decor: frunze de salata verde, crengute de marar tare.
Mod de preparare: Pt ca nu a trecut criza, doar Pastele si au ramas oua rosii, am aplicat legea lui Lovisier ,,nimic nu se pierde ci totul se transforma. Asadar, m-am gandit sa prepar din ouale ramase oua umplute-aricei. M-am inspirat dintro revista, insa... nefiind specialista in arta fotografica, a iesit ce vedeti. Deci: am curatat ouale, le-am taiat in jumatate, de-a lungul, am scos galbenusurile pe care le-am zdrobit, le-am amestecat cu galbenusul crud, mustarul si am picurat ulei putin cate putin pana am preparat maioneza. Am amestecat maioneza cu 1 lingura smantana, am asezat-o pe o farfurie in asteptarea oualor. Din pateul de ficat, ceapa razuita pe razatoarea cu gauri mici, sare, piper, verdeata tocata bine si 2 lingurite maioneza, am preparat pasta de umplut. Am umplut ouale pe care le-am decorat cu bucati de frunze de ceapa, cu coaja de ridichie rosie(in loc de ochi) si frunza mica de ceapa (in loc de nas). Am asezat ouale pe frunze de salata(o varianta), sau pe pat de maioneza si am decorat cu marar verde. Aceasta-mi este ,,opera de arta culinara!,,
luni, aprilie 19, 2010

Carne de porc si cus-cus

Timp de preparare: 2 ore (complexitate redusa).
Ingrediente: 700 g carne porc, 1 ceapa mare, 2 lingurite boia, 50 ml ulei palmier(se poate orice ulei), 2 catei usturoi, piper, 2 lingurite vegeta, sare, patrunjel verde tocat. 200 g cus-cus(o jumate de punga). Se obtin 3 portii de mancare.
Mod de preparare: Eu obisnuiesc de fiecare data cand gatesc carne sa o oparesc. Deci: am oparit carnea, am spalat-o bine. Intrun cratit, am pus uleiul la incins, am adaugat ceapa taiata marunt, am calit-o pana a devenit sticloasa, am adaugat boiaua, carnea, vegeta, piper. Se lasa putin la foc mic, amestecand mereu, apoi adaugam putina apa. Se fierbe la foc domol, mai completam cu f. putina apa, potrivim de sare, daca mai e nevoie. Cand este fiarta carnea, trebuie sa ramana doar putin sos. Stingem focul si presaram verdeata tocata. Separat fierbem cus-cusul respectand instructiunile de pe ambalaj. Cu o strecuratoare mica(pt ceai) se ia cus-cus, se lasa la scurs, se aseaza pe farfurie, iar langa aceasta forma de cus-cus adaugam cateva linguri de tocanita. Se serveste cu salata de cruditati(eu am preparat din: salata verde, ceapa verde, castrevete proaspat, putin ulei, sare si otet). A iesit cam ce se vede.

Ciorba de salata cu leustean






Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 5 capatani de salata verde, 100 ml ulei, 2 oua, 300-400 ml lapte, sare, o legatura leustean, 5 catei usturoi, otet dupa gust, optional smantana.
Mod de preparare: Curatam salata si o spalam in 3-4 ape. Intro oala de 3 litri, punem uleiul la incins, adaugam salata taiata bucati si o calim la foc domol pana se inchide la culoare(eu asa am invatat de la mama ca prin calire se pierde din amareala salatei). Adaugam 2,5 litri apa si fierbem salata, potrivim de sare si otet. Cand ciorba e fiarta, stingem focul, adaugam cateii de usturoi zdrobiti cu clestele pt usturoi si dregem ciorba: saparam galbenusurile de albusuri(eu am adaugat albusurile in oala cu ciorba), punem galbenusurile intrun castron, le batem bine cu furculita, adaugam putina apa(cam 25 ml), amestecam, adaugam laptele(care trebuie sa fie rece si daca e de casa sa fie fiert inainte si apoi racit), amestecam iar. Luam ciorba fierbinte din oala si adaugam peste amestecul de galbenusuri cu lapte, amestecam, apoi adaugam in oala cu ciorba(mai adaugam sare daca este nevoie, intrucat am adaugat lapte). Deliciul acestei ciorbe este leusteanul, pe care il adaugam tocat marunt in oala sau in farfurie. Se poate adauga smantana in farfurie si se serveste cu mamaliguta calda.
 

vineri, aprilie 16, 2010

Supa de taitei


Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 5 morcovi, 1 bucata telina, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, vegeta, sare, 4-5 ciocanele de pui, patrunjel verde. 
Mod de preparare: La noi in Ardeal supa de taitei, se face limpede, cea de sarbatoare nu se serveste la masa cu zarzavatul si carnea in ea. Acuma, sarbatorile au trecut, nu am vrut sa mai fac salata de boeuf din zarzavat si atunci l-am taiat bucatele si l-am lasat in supa. Doar ceapa am fiert-o intreaga si am scos-o afara. Sa va spun cum am facut supa. Am oparit carnea, am curatat-o, am spalat-o bine. Intro oala de 3 litri cu apa, am pus la fiert carnita, zarzavatul curatat si spalat, la foc mare. Cand incepe sa fiarba se spumuieste supa si se reduce focul. Fierbem supa la foc domol pana la fierberea carnii si zarzavatului. Separat, fierbem taiteii cum ne indica instructiunile de pe ambalaj, clatim cu apa rece si ii adaugam la supa. Am folosit taitei subtiri si scurti. Deasupra presaram verdeata tocata marunt. Se serveste cu un praf de piper macinat si o bucata de carne(cate un ciocanel). 


marți, aprilie 13, 2010

Ceafa de porc cu garnitura de ciuperci si cartofi

Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Ceafa de porc, 1/2 ciuperci pt gratar, 2 cepe vechi, 3 fire de cepa verde, 6 rosioare cherry, sare, piper, patrunjel verde, 4 cartofi, ulei, cubulete de ardei gras rosu (din congelator).  
Mod de preparare: Ceafa se bate, se pipereaza, se sareaza si se pune la fript intro tigaie teflonata. Se prajeste pe ambele parti. Intre timp, se curata ciupercile, se taie bucati, se pun in tigaie cu putin ulei, adaugam rosiile, cubuletele de ardei, ceapa curatata, spalata si taiata pestisori, iar cea verde bucatele. Se lasa totul la foc mic, pana se prepara ciupercile, saram, piperam. Din cartofii curatati si taiati baghete, se fac cartofi pai. Pentru decor am preparat doi trandafirasi din cartofi, inspirandu-ma de la o persoana pe care eu o stimez mult, Alina, pe care am cunoscut-o la intalnirea ,, gustoaselor,, de la Alba-Iulia, anul trecut. Peste ciuperci presaram verdeata tocata. Langa acest fel de mancare, am servit un pahar de vin alb de casa. Am pregatit acest fel de mancare pt 3 persoane.
duminică, aprilie 11, 2010

Rulada colorata cu spanac




 Timp de preparare: 1 ora (complexitate redusa).
Ingrediente: 200 g sunca presata, feliata f. subtire, 250 g branza de vaca, 500 g spanac, 2 oua, 1 legatura marar verde, 1 legatura ceapa verde, 1 legatura usturoi verde(eu am pus 3 catei, nu am avut verde), 2 linguri faina, piper macinat, putina sare.
Mod de preparare: Spanacul ales, spalat, se fierbe in apa cu sare cateva minute(10 minute), se scurege de apa, se toaca, se pune intrun castron, se adauga mararul, ceapa, usturoiul taiate marunt, 1 ou intreg si albusul de la cel de-al doilea ou, faina, piperul, sare. Amestecam toate ingredientele foarte bine, apoi intindem compozitia intro tava(cu dimansiuni de 23 cm x 34 cm) unsa si tapetata cu hartie de copt, se introduce la cuptorul preincalzit timp de 15 -20 minute. In timp ce se coace foaia de rulada, pregatim umplutura: se amesteca branza cu galbenusul crud, sare, piper. Taiem sunca feliata in fasii subtiri. Se scoate foaia de rulada din cuptor pe o hartie de copt, se ruleaza cu grija si se lasa sa se racoreasca. Desfacem foia de rulada, o ungem cu branza, asezam fasiile de sunca peste branza si rulam foaia din nou, se impacheteaza in hartie de copt si se da la rece. Se taie felii de grosimea unui deget, se serveste alaturi de alte aperitive. Eu am decorat cu felii de lamaie si trandafir din salam uscat, a iesit ce se vede.
Sugestie: puteti prepara aceasta rulada cu ajvar (pasta de ardei) si va avea o culoare frumoasa portocalie inchis.
sâmbătă, aprilie 10, 2010

Drob de miel

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Organe de miel: plamani, inima, ficat, rinichi, splina, bucati de carne de pe burta, prapurele, 3 legaturi de ceapa verde, 2 cepe uscate, 1 legatura marar proaspat, 2 legaturi de patrunjel proaspat, 4 fierte tari, 4 oua crude, sare, piper.  
Mod de preparare: Organele se curata si se spala in apa rece. Traheea plamanilor, se elimina. Rinichii se scot din stratul de grasime care ii protejeaza, se taie in jumatati, se curata partea alba de la mijloc si se indeparteaza pielitele, sa ramana perfect curati. Prapurele se inmoaie in apa calduta, se spala si se lasa in apa pana ii vine randul sa fie folosit. Punem organele le fiert, dupa ce dau in clocot si se formeaza spuma, aruncam apa, clatim bine maruntaiele si la punem din nou la fiert cu apa curata, fierbem cam 25-30 minute(mai vin apoi date si la cuptor). Scoatem organele din apa, lasam sa se raceasca putin, apoi le tocam cu masina de carne alaturi de verdeata si de ceapa. Condimentam cu sare si piper, adaugam cele 4 oua crude si framantam foarte bine totul. Se aseaza prapurele in tava de cozonac(tapetam frumos tava cu el), punem o parte din compozitie in tava, asezam cele 4 oua fierte pe care le acoperim cu restul de compozitie, acoperim cu prapurele si coacem la cuptorul dinainte incalzit cam 25-30 minute.