joi, martie 24, 2016

Tocana cu carne de vita si cartofi



Printre retetele ramase de la mama si bunica, este reteta aceasta de tocanita.
Aveti nevoie de: carne de vita cam 600-700 grame, o ceapa alba, 1 lingura pasta de ardei sau vreo 3 lingurite boia dulce, vreo 3 cartofi, 150 ml ulei, ardei rosu sau gogosar congelat, proaspat, de care aveti, piper macinat-vreo 2 lingurite, 2 catei de usturoi, sare dupa gust, patrunjel verde tocat, apa. Pentru diresatura: 2 linguri de faina alba cernuta si putina apa rece.
Mod de preparare: puneti uleiul la incins intr o cratita, adaugati ceapa curatata spalata, taiata marunt. Caliti usor cepa, doar sa fie sticloasa, adaugati pasta de ardei sau boia, amestecati cu lingura de lemn, adaugati carnea de vita spalata si portionata. Prajiti cu grija 1- 2 minute sa nu ardeti ceapa si carnea, adaugati apa cat sa fie acoperita carnea si fierbeti la foc domol. Daca scade apa, completati. Cand carnea e aproape fiarta, adaugati ardeiul sau gogosarul taiat marunt, usturoiul, presarati piper macinat. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se adauga peste carnea de vita, continuati fierberea pana cartofii sunt facuti. Potriviti gustul mancarii de sare. Pregatiti o diresatura de consistenta unei smantani fluide, din 2 linguri de faina amestecate bine cu putina apa rece. Turnati diresatura peste tocanita, amestecati usor sa nu se formeze cocoloase, dati un clocot sau doua, apoi stingeti focul. Presarati in cratita patrunjel tocat marunt, sau direct in farfurie la servire.






luni, martie 21, 2016

Iahnie de fasole


Fiindca e postul Pastelui, m am gandit la o iahnie de fasole de post.
Pentru reteta aveti nevoie de: o litra fasole alba boabe, 2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 ceapa, 100 ml ulei, 2 linguri faina alba, 2 catei de usturoi, 3 crengute patrunjel verde, vreo 10 boabe de piper, 1 foaie de dafin, o jumatate de ardei gras rosu, 1 pahar de bulion (cam 200 ml), sare.
Mod de preparare: fasolea curatata de impuritati se spala bine si se pune la foc cu apa rece. Dupa ce incepe sa fiarba, lasati fasolea la fiert vreo 15 minute, apoi aruncati apa, spalati din nou fasolea si o puneti la fiert iar cu apa rece. Cand boabele sunt aproape fierte, adaugati zarzavatul curatat, spalat taiat cubulete, piperul, foaia de dafin, usturoiul taiat rondele. Ceapa o pastrati pt rantas. Cand fasolea si zarzavatul sunt fierte, apa ar trebui sa fie scazuta mai mult cu un deget decat fasolea. Intr o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata marunt, caliti usor sa fie sticloasa, adaugati faina alba, amestecati cu o lingura de lemn pana cand faina se rumeneste, apoi stingeti rantasul cu bulion. Amestecati bine sa nu se formeze cocoloase, adaugati compozitia peste fasolea si zarzavatul fierte. Potriviti mancarea de sare, lasati sa dea in cateva clocote, dar amestecati usor sa nu se prinda de vas. Dupa ce stingeti focul adaugati patrunjel verde taiat marunt.






vineri, martie 18, 2016

Supa de rata cu taitei



In copilaria mea, mama crestea rate si le indesa cu porumb. Carnea era tare buna, ficatul era mare si tare gustos. Am primit de la tara o rata, dar nu indesata, deci nu prea grasa. Am preparat o supa tare gustoasa, chiar ca supa pe care o facea mama. Am avut zarzavat de la tarani.
Pentru o supa buna aveti nevoie de: o rata, 5 morcovi, 1 telina mica, 3 radacini patrunjel, 1 radacina pastarnac, 1 ceapa medie, cateva boabe de piper, 1 catel mare de usturoi, sare, cateva fire de patrunjel verde, 3 litri si jumatate apa, taitei de casa.
Carnea de rata transata se spala bine si se pune la fiert in apa rece impreuna cu  zarzavatul curatat si spalat. Adaugati sare, piper boabe, catelul de usturoi, cateva frunze verzi de patrunjel. La inceput adunati spuma, apoi fierbeti supa la foc mic, domol. Daca supa scade mai completati cu apa. Cand rata este fiarta, strecurati supa intr o oala curata, puneti din nou supa la fiert, mai adaugati sare daca este nevoie, adaugati taitei din belsug ( eu am avut taitei de casa) si fierbeti exact un minut, dupa care stingeti focul. Serviti cu patrunjel verde tocat marunt.