Printre retetele ramase de la mama si bunica, este reteta aceasta de tocanita.
Aveti nevoie de: carne de vita cam 600-700 grame, o ceapa alba, 1 lingura pasta de ardei sau vreo 3 lingurite boia dulce, vreo 3 cartofi, 150 ml ulei, ardei rosu sau gogosar congelat, proaspat, de care aveti, piper macinat-vreo 2 lingurite, 2 catei de usturoi, sare dupa gust, patrunjel verde tocat, apa. Pentru diresatura: 2 linguri de faina alba cernuta si putina apa rece.
Mod de preparare: puneti uleiul la incins intr o cratita, adaugati ceapa curatata spalata, taiata marunt. Caliti usor cepa, doar sa fie sticloasa, adaugati pasta de ardei sau boia, amestecati cu lingura de lemn, adaugati carnea de vita spalata si portionata. Prajiti cu grija 1- 2 minute sa nu ardeti ceapa si carnea, adaugati apa cat sa fie acoperita carnea si fierbeti la foc domol. Daca scade apa, completati. Cand carnea e aproape fiarta, adaugati ardeiul sau gogosarul taiat marunt, usturoiul, presarati piper macinat. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se adauga peste carnea de vita, continuati fierberea pana cartofii sunt facuti. Potriviti gustul mancarii de sare. Pregatiti o diresatura de consistenta unei smantani fluide, din 2 linguri de faina amestecate bine cu putina apa rece. Turnati diresatura peste tocanita, amestecati usor sa nu se formeze cocoloase, dati un clocot sau doua, apoi stingeti focul. Presarati in cratita patrunjel tocat marunt, sau direct in farfurie la servire.