miercuri, ianuarie 27, 2016

Ciorba de iarna



Poate va intrebati cum e Ciorba de iarna? Daca ajungi acasa ostenit si inghetat, o portie de ciorba fierbinte, dupa reteta mea s ar putea sa fie mai gustoasa decat orice ciorba. Reteta e simpla, nu e nimic special. Ceea ce conteaza e sa aveti cele necesare la indemana.
Asadar, aveti nevoie de: 4 morcovi, 2 radacini patrunjel, vreo 3 catei de usturoi, 2 oua, sare, piper, carne de pasare (eu am avut o pulpa mare de gaina), cateva fire de patrunjel si marar proaspate (din magazin), tarhon in otet (am conservat in toamna), otet pt a da un gust acrisor ciorbei, 2 linguri de orez si un cartof razuit.
Pulpa de gaina bine spalata se pune la fiert cu apa rece (cam 3 litri). Daca se formeaza spuma adunati spuma. Cam dupa vreo 20 minute de cand incepe sa fiarba carnea adaugati radacinile de morcovi si patrunjel curatate, spalate, taiate dupa pofta inimii. Intre timp spalati orezul si il adaugati la ciorba. Daca scade apa, puteti comlpeta. Un cartof curatat si splat se razuieste si se adauga la ciorba. Cand pulpa de gaina s a fiert, eu am scos o pe un carpator si am desprins carnea de pe os, apoi am adaugat o inapoi taiata bucatele. Potriviti gustul ciorbei de sare, putin piper macinat, adaugati otet dupa gustul vostru. Separati la cele 2 oua albusul de galbenus. Albusul de obicei il adaug in ciorba ( o face mai bogata). Dupa ce albusul adaugat s a coagulat, puteti stinge focul. Intr un bol peste galbenusurile batute si amestecate cu putina apa rece, adaugati cu un polonic, putin cate putin ciorba din oala, omogenizati continutul din bol, apoi il turnati inapoi in oala. Verdeata tocata marunt se adauga peste ciorba. Sa aveti pofta!






marți, ianuarie 05, 2016

Aperitive 2016


Bradutul este usor de realizat din felii de castravete insirate pe un bat de frigarui, in varf o bucata de ardei capia proaspat, pe un suport dintr o felie de ridiche alba. In jurul bradutului paine prospata sub diferite forme (eu am avut stelute si inimioare taiata cu forma de fursecuri), unse cu icre de crap si ciuperci cu maioneza. Pe feliutele unse am asezat bobite de rodii, felii de capia sau de castravete. Pe platoul mare: carnat afumat prajit, rulada de carne cu carnat afumat, rulada de carne cu morcovi, cascaval, salam de casa, caltabos, rondele de ridiche, masline, asezate pe frunze de salata verde. Rosiile broscute sunt umplute cu ciuperci cu maioneza. Mamarutele sunt din jumatati de rosii cherry, bobite de piper si bucatele de masline.



duminică, noiembrie 22, 2015

Gem de struguri


Desi am cules de mult strugurii, in frigider a ramas un castron cu struguri pe care l-am tot impins mai in spate. Nu am vrut sa-i arunc, erau din gradina noastra, numai ca deja au inceput sa se stafideasca si atunci m-am gandit sa fac gem din ei. A fost o incercare, dar anul viitor am sa fac dintr-o cantitate mare sa avem si pt iarna. Totul a fost necalculat, necantarit.
Am avut: struguri rosii, zeama de la o jumatate de lamaie si zahar dupa gust.
Mod de preparare: strugurii se spala, se scurg de apa. Boabele se pun intr-un vas (cratita emailata) se zdrobesc cu pasatorul de pireu, se pun la fiert pana se desprind samburii de pulpa fructului. Compozitia se raceste si se da prin sita (eu am folosit o sita pt rosii), cu o lingura de lemn pana raman doar samburii. Am adaugat zeama de lamaie si zahar dupa gust, am fiert pana ce am obtinut consistenta dorita. Gemul se toarna fierbinte in borcane sterilizate cu capac filetat. Strugurii anul acesta au fost tare dulci, asa ca nu am avut nevoie de mult zahar. Pt ca nu am facut cantitate mare, nu am adaugat nimic pt conservat. Am obtinut un gem fin, foarte aromat si cu o culoare nemaipomenita. O minunatie la dejun! 
Regret ca aparatul meu foto, care e unul ieftin, nu reda clar culoarea frumoasa a gemului.