Am cumparat intr-o zi o lebenita de vreo 2 kg, care parca nu avea dulceata la care ma asteptam. Am gustat din ea cate o felie toti cei din casa (3 persoane), apoi nu a mai vrut-o nimeni. M-am incapatanat sa o arunc la gunoi, asa ca am transformat-o intr-o delicioasa dulceata.
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Ingrediente: pepene verde fara coaja, apa, otet (la 1 litru de apa se adauga 100 ml otet), zahar (1 kg de zahar la 1 kg de bucatele de pepene fiert in apa cu otet, clatit apoi scurs si cantarit), zeama de la o lamaie mare, 3 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare: se taie pepenele felii, se curata coaja verde a pepenelui si se arunca, se indeparteaza samburii, se taie bucatele feliile de pepene. Intr-o oala de 3 litri se adauga apa si otet in proportie de 100 ml de otet la litru de apa. Eu am pus la fiert 2 litri de apa la care am adaugat 200 ml otet. Cand fierbe apa, se adauga pepenele taiat bucati mici si se fierbe cam 1 ora pana bucatelele de pepene devin translucide. Se scurg apoi de apa si se spala la jet de apa rece, se clatesc bine si se lasa din nou la scurs intr-o sita. Bucatelele de pepene au un gust acrisor placut. Dupa ce lasati bucatelele fierte si clatite la scurs in sita, le cantariti, apoi intr-o alta oala, puneti 50 ml apa, adaugati zaharul si vanilia, fierbeti la foc domol amestecand mereu sa nu se caramelizeze, pana obtineti un sirop bine legat. Adaugati bucatelele de pepene fierte, clatite in apa rece, scurse bine, continuati fierberea, (adunati spuma daca se formeaza), pana cand dulceata are consistenta dorita. Adaugati zeama de lamaie, mai fierbeti 2-3 clocote, stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate in cuptor. Tineti borcanele bine sigilate acoperite cu o paturica pana ziua urmatoare cand se racesc apoi le puteti depozita in camara.
|
Bucatele de lebenita fierte in apa cu otet, clatite si scurse. |
|
Adaugati bucatelele de lebenita in siropul legat si fierbeti dulceata pana la consistenta dorita. |
|
|
Turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate. |
Cu aceasta reteta particip la
Provocarea Dulce Romanie- septembrie 2012, gazduita de Nicol-All day cooking.