A cam trecut vremea caiselor, dar am ratacit reteta si am gasit-o abia zilele trecute la retete nefinalizate, pentru ca inca nu erau prelucrate imaginile( nu erau reduse pozele si nici semnate). Puteti folosi reteta pt orice fel de compot, in locul caiselor sa folositi ce fructe aveti la indemana.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)
Ingrediente: 2 kg caise, zahar (4 linguri la borcanul de 800 g), apa, 2 sau 3 pliculete vanilie.
Mod de preparare: Caisele se spala se aseaza in borcane de 800 g.
Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati
apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa
intr-un vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa
necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea
masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan
adaugati 4 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti
vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti
zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste
fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe
fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit.
Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului.. Acum puteti stinge
focul
la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il
asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intr-o oala mare
in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor,
asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in
care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la
foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic.
Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca fructele sunt perfect sanatoase, borcanele
curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.