Va propun o reteta inedita de dulceata, aromata, delicioasa. Ingredientul principal este dovleacul.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 2 kg miez de dovleac, 2 kg zahar, 1 portocala, 1 grepfruit, 2 lamai, 6 plicuri de zahar vanilat, 2 pahare de apa (cam 400-450 ml), 2-3 linguri de stafide.
Mod de preparare: stafidele se inmoaie in apa. Miezul de dovleac se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se pune la fiert la foc domol cu 2 pahare de apa, se fierbe pana se inmoaie, se paseaza cu un mixer vertical obtinandu-se un pireu. Intre timp, citricele se storc, iar in zeama rezultata se adauga stafidele scurse de apa, vanilia, zaharul tos si se fierbe pana se leaga ca un sirop. Se adauga pireul de dovleac si se continua fierberea la foc domol, amestecand mereu cu o lingura de lemn pana cand dulceata are consistenta dorita, dupa care se pune in borcane spalate, sterilizate in cuptor, se inchid cu capace cu filet sau se leaga celofan dublu. Borcanele se pun la dunst uscat pana ziua urmatoare cand depozitam dulceata in camara.