Acest tortulet l-am facut pt nepotelul nostru dragalas ,,Raducu de Burdulea,, care tocmai a implinit 3 anisori si adora sa i se cante La multi ani iar el sa sufle in lumanari. Tortul se pregateste destul de repede, cel mai mult dureaza preparatul blatului. Odata ce blatul este gata, umplutura se face rapid. Iata reteta:
Timp de preparare: aproximativ 1 ora.
Ingrediente pentru blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, 1 praf copt, 4 linguri de faina, 2 linguri de cacao.
Pentru crema: 1 plic crema de ciocolata dr. Oetker la rece + 250 ml lapte rece + 2 linguri zahar pudra, 300 ml frisca lichida vegetala + 3 pliculete vanilie.
Pentru ornat: 500 g capsuni din care pastram 15-20 capsuni pt ornat, iar restul se pun peste crema de ciocolata, 1/2 de ciocolata cu lapte.
Sirop pt insiropat blatul: se face un sirop din 200 ml apa + 3 linguri zahar + 1 plic vanilie.
Mod de preparare: incepem cu prepararea blatului. Batem cele 4 albusuri spuma, adaugam praful de copt, continuam sa batem spuma inca 1 minut, adaugam zaharul in ploaie si batem spuma pana la topirea zaharului, adaugam galbenusurile, amestecam usor, adaugam faina cernuta. Incorporam faina in compozitia de spuma, se adauga cacaoa, se amesteca usor, punem compozitia obtinuta intro forma rotunda de tort unsa si tapetata cu faina, sau hartie de copt. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute, testam cu scobitoarea (cand blatul este copt, nu se lipeste de scobitoare). Lasam blatul in forma vreo 3 minute, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se receasca. Taiem blatul in 2 parti pe orizontala, il insiropam, ungem prima bucata cu crema de ciocolata (praful de crema de ciocolata se amesteca cu 250 ml lapte rece si 2 linguri zahar pudra si se mixeaza timp de 3 minute pana obtinem o crema spumoasa). Peste crema asezam capsuni taiati in jumatate si acoperim cu cealata jumatate de blat insiropat, apoi imbracam tortul cu frisca ( batem cu mixerul cantitatea de frisca + 3 vanilii pana obtinem o compozitie consistenta).
Ornarea: intro craticioara mica, rupem ciocolata bucati, o topim pe foc mic cu 1 sau 2 linguri de apa, lasam sa dea in cateva clocote, luam vasul de pe foc. Dupa 1 minut glazuram cu ciocolata topita capsunii spalati si zvantati, ii asazam pe o hartie de copt, pana procedam la fel cu toti capunii, apoi ornam tortul. Din ciocolata topita ramasa, trasam la intamplare suvite de ciocolata, dupa care asezam capsunii.
Taiem blatul in jumatate pe orizontala. |
Peste crema punem bucati de capsuni. |
Asezam cealalta jumatate de blat insiropata. |
Glazuram capsunii si ii asezam pe o hartie de copt. |
Din ciocolata topita ramasa facem suvite la intamplare. |