vineri, martie 04, 2011

Prajitura cu rabarbura, budinca, tort-gelee si frisca


Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: pentru blat: 4 oua, 4 linguri zahar, 2 linguri de apa, 4 linguri cu varf de faina, un praf de sare, 1/2 praf de copt, tije de rabarbura.
Pt budinca (se intinde pe blatul copt deja): 1 plic budinca de vanilie cu capsuni Dr Oetker, lapte, zahar.
Pt ornat: 1 plic tort-gelee rosu, 2 maini de loboda rosie, fiarta in 200 ml apa, 1 plic praf frisca , 4 vanilii.

Mod de preparare: se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam praful de copt si mai batem 1 minut. Din zahar si apa se face un sirop fierbinte care se pune peste albusuri batand in continuare. Se adauga galbenusurile dupa care se pune faina, amestecand usor pt omogenizare.
Se toarna compozitia intro tava tapetata cu hartie pentru copt (dimensiunea tavii:41x26,5 cm).
Rabarbura curatata de pielite si taiata in bucati mici amestecata cu putin zahar si gris, se adauga la blat, se introduce blatul in cuptorul incalzit si se coace la foc potrivit 25-30 de minute. Dupa ce se coace prajitura ( se incerca cu scobitoare, daca intepati prajitura si scobitoarea iese curata, prajitura e coapta), scoatem din cuptor lasam deoparte.
Intre timp puneti la fiert 200 ml apa, adaugati loboda spalata, fierbeti pana ce se coloreaza bine apa in rosu, dar sa va ramana cam 150 ml pt a umecta praful de frisca. Lasati sa se raceasca f. bine.
Preparam budinca, asa cum sunt indicatiile de pe plic si o intindem peste blatul racit.
Din plicul de tort- gelee rosu, respectand instructiunile de pe plic, pregatiti o glazura, pe care o turnati peste budinca si intindeti pe toata suprafata blatului.
Din 150 ml fiertura de loboda in care am adaugat cele 4 vanilii si praful de frisca, batem o spuma de frisca, pe care o folosim la ornatul prajiturii folosindu-ne de un poche si o forma pt ornat. Acesta e rezultatul final.
O parte din ingrediente.
Blatul copt.
Peste blat am intins budinca de vanilie.
Peste stratul de budinca, aplicam un strat de tort-gelee rosu.
Ornam cu frisca colorata cu fiertura de loboda.
joi, martie 03, 2011

Mancare de mazare


 Acest fel de mancare se prepara foarte repede, se poate manca si in post, este o reteta usor de preparat.
Timp de preparare: 15 minute.
Ingrediente: 1 borcan mazare de gradina de 680 g cumparat din magazin alimentar, o cana bulion, sare, 2 catei usturoi, 2 linguri faina alba, 100  ml ulei, 1 legatura patrunjel verde, cateva crengute de marar verde.
Mod de preparare: intro craticioara punem uleiul la incins, adaugam faina, rumenim la foc mic, adaugam mazarea si lichidul in care a fost conservata. Amestecam bine, apoi imediat adaugam bulionul. Se lucreaza la foc domol, amestecam mereu sa nu se faca cocoloase, fierbem mancarea pana se ingroasa, formandu-se un sos. Se potriveste gustul mancarii de sare, stingem focul. Adaugam usturoiul zdrobit in presa de usturoi si presaram verdeata tocata marunt. Pt ca aceasta saptamana este saptamana branzei, in care se consuma oua si branza, mazarea am mancat-o cu oua ochiuri.
Sfat: va recomand mazarea de gradina pt ca este bine fiarta si lichidul in care e conservata e usor dulce. In timpul postului acest fel de mancare se mananca fara oua sau carne.
Doar mancare de mazare pt zile de post.
Pofta buna!

miercuri, martie 02, 2011

Unele din retetele mele pe Delly.garbo.ro


Un prilej de bucurie pt ca unele din retetele mele au aparut pe acest sait: http://delly.garbo.ro/ , care mie imi place tare mult, dar mai bine sa va convingeti singuri dragii mei vizitatori.
Zilele trecute a aparut reteta: ,,Buzunare cu ciuperci,, daca doriti sa o revedeti puteti sa o faceti si aici.