miercuri, februarie 23, 2011

Buzunare cu ciuperci


Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente: 1 piept de pasare, 150 g branza de burduf, 150 g cascaval, busuioc, patrunjel verde, marar verde, 500-600 g ciuperci, 150 ml suc de rosii, 50 ml ulei (sau unt), sare, piper.
Mod de preparare: incepem cu ciupercile pe care le curatam le spalam. Razuim cateva ciuperci pt umplutura pe razatoarea cu gauri mari, restul ciupercilor le taiem bucati, le punem intrun bol si le dam deoparte. Pieptul de pasare se deprinde de pe os, se bate cu ciocanul de carne, se sareaza, se pipereaza, punem pe fiecare bucata de carne 1 lingura de ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval razuit pe razatoarea cu gauri mici, busuioc, verdeata tocata marunt, invelim ingredientele in carne sub forma unui buzunar, prindem cu scobitori. Buzunarele astfel formate se soteaza in unt, le asezam apoi intro tava de cuptor. Punem restul ciupercilor in tigaie, se sareaza, se pipereaza, se soteaza 1-2 minute, adaugam sucul de rosii, lasam cateva minute, apoi asezam ciupercile in tava alaturi de buzunare, acoperim tava cu folie de staniol sau hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit timp de 15 minute, dupa care scoatem tava, luam folia si mai lasam inca 5 minute sa se rumeneasca. Ar fi trebuit sa servim buzunarele alaturi de ciuperci, asezate pe frunze de salata verde, ornate cu gogosari rosii, iar deasupra presarate cu cascaval razuit, patrunjel si marar verde, busuioc(eu am pus busuioc uscat). Nu am avut salata, nici gogosari, au rezultat 3 portii si au fost foarte apreciate, o sa mai reluam experienta.
Pregatim ingredientele.
O parte din ciuperci le razuim pt umplutura, o parte le taiem bucati.
Pe fiecare bucata de carne punem ciuperci razuite, branza de burduf, cascaval, verdeata.
Formam ,,buzunarele,, si le prindem cu scobitori.
Au rezultat 3 ,,buzunare,,

Sotam ,,buzunarele,, alaturi de ciupercilor razuite ramase de la umplutura.
Asezam ,,buzunarele,, in tava.
Adaugam ciupercile. apoi dam tava la cuptor pt 15 minute.
Se aseaza cate un buzunar pe farfurie, cateva ciuperci, se presara cascaval si verdeata.
O sectiune, pofta buna!

duminică, februarie 20, 2011

Chiftelute cu susan



De multa vreme voiam sa gatesc chiftelute cu susan, mie imi plac foarte mult.
Timp de preparare: 35 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne de porc tocata, 1 ceapa, 2 cartofi, 1-2 oua (eu am avut 1 ou intreg si 1 albus), 7-8 catei de usturoi, patrunjel verde, sare, piper macinat, boia, susan, 1 felie de paine inmuiata si bine stoarsa, ulei pt prajit.
Mod de preparare: amestecam bine carnea cu oul, sarea, piperul, boiaua, adaugam ceapa razuita, cartofii (curatati, spalati, dati prin razatoarea cu gauri mici si storsi), painea (inmuiata in apa rece si stoarsa), usturoiul zdrobit cu presa de usturoi, patrunjelul verde tocat marunt. Din amestecul obtinut formam in palmele umezite cu apa, bile mai mari ca o nuca, le tavalim prin susan si le prajim in ulei incins pana se rumenesc. Se scot pe un servetel de hartie sa se absoarba grasimea, se aseaza pe platou, se servesc calde sau reci cu mustar, rosii, ardei sau alaturi de alte aperitive.
Pregatim ingredientele.
Compozitia de chiftele.
Se prajesc in ulei incins, la foc potrivit.

Sarmalute cu ciuperci in varza murata

Timp de preparare: 3 h.
Ingrediente: 600-700 g ciuperci, 250 g orez, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe, boia, piper, 1 ou, 1 cartof mare, 100 ml ulei, varza murata, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita cimbru uscat, cateva boabe de piper, 1 cub maggie.
Mod de preparare: curatam zarzavatul, il spalam, spalam ciupercile, razuim tot zarzavatul. Intro tigaie, mare, sau intro cratita incapatoare punem uleiul la incins, adaugam ceapa, calim pana devine sticloasa, adaugam orezul cu boiaua, restul zarzavatului,  lasam la foc mic pana scade apa din ciuperci. Stingem focul, lasam compozitia sa se raceasca, timp in care pregatim varza: desprindem frunzele, le desaram daca e cazul, taiem partea groasa de nervura. Compozitia racita, se amesteca bine cu un ou, se potriveste de sare, apoi luam cate o frunza de varza, asezam o lingura de compozitie pe frunza de varza si formam sarmalute, exact asa ca la sarmalele cu carne. Sarmalutele formate (au iesit 24 de sarmalute), se aseaza intro oala: la inceput, tapetam oala cu un strat de varza taiata fideluta, asezam un rand de sarmale, apoi iar un strat de varza fideluta, iar sarmale pana terminam, punem frunzele de dafin, boabele de piper, adaugam apa sa acopere putin stratul de sarmale si lasam sa fiarba vreo 2 ore pana fierbe varza. Se servesc cu smantana si mamaliguta calda.
Observatie: puteti sa folositi 350- 400 g orez.
Pregatim ingredientele.
Zarzavatul razuit.
Ciupercile razuite.
Calim ciupercile si restul zarzavaturilor.

Foarte gustoase cu smantana!