miercuri, mai 19, 2010

Zama de loboda rosie cu paparaie

Servita cu mamaliga si ceapa
Dupa ce stingem focul adaugam verdeata
Paparaia se taie cubulete
Paparaia prajita deja pe o parte
  Ouale batute cu grisul(compozitia de paparaie, cum zicem noi in Ardeal)
  Loboda rosie Timp de preparare: 45 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 2 maini de loboda rosie, 2 linguri de orez, 3 morcovi, 1 ceapa mica, 1 bucata telina, 1 legatura leustean, 2 oua, 2 liguri de gris, 3 linguri ulei, sare, otet.  
Mod de preparare: Intro oala de 3 litri punem la fiert ceapa, morcovii, telina, curatate si spalate. Intre timp intro farfurie adanca batem bine ouale, adaugam grisul, amestecam bine si punem la prajit aceasta paparaie cu gris intro tigaie in care am incins cele 3 linguri de ulei. Lasam sa se prajeasca paparaia pe o parte, apoi o intoarcem si o prajim si pe cealalta parte. Cand este rumenita, stingem focul, o taiem cubulete si o adaugam in oala peste zarzavat, adaugam orezul spalat, contiunam fierberea. Cand orezul este fiert, adaugam loboda curatata de cotoare si spalata in 3 ape. Daca frunzele de loboda sunt mari, le putem taia sau rupe. Fierbem cam 5-10 minute, pt ca loboda fierbe foarte repede. Potrivim ciorba de otet si sare, stingem focul si presaram verdeata tocata marunt. Se poate servi cu smantana si mamaliga.
sâmbătă, mai 15, 2010

Clatite colorate

Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei, cateva picaturi colorant alimentar(am folosit rosu la o parte din aluat si galben la cealalta parte) Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 2 vanilii, 1 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt. Pt prajit: ulei.  
Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei. Impartim aluatul in 2 parti, in 2 vase diferite, intro parte adaugam cateva picaturi colorant rosu alimentar, amestecam bine, dam la rece 1/2 de ora. La fel procedam si cu cealalta parte de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece. Acum e timpul sa coacem clatitele. Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita. Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie. La fel procedam si cu cealalta jumatate de aluat in care am adaugat cateva picaturi de colorant alimentar galben. Pt cine este interesat, asa arata clatitele mele colorate.
vineri, mai 14, 2010

Clatite cu urda ca in Ardeal













Timp de preparare:
1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente: Avem nevoie pt aluat de: 400 g faina alba, 1 zahar vanilat, 3 oua, 800 ml. apa minerala, un praf de sare, 1 lingura de ulei,
Pt umplutura: 350 urda, 2 galbenusuri, 3-4 linguri de zahar, 3 vanilii, 2 linguri de smantana, 1 legatura marar verde tocat marunt.
Pt prajit: ulei.

Mod de preparare: Intrun vas, amestecam apa, ouale batute, faina, 1 plic vanile, 1 praf sare, 1 lingura ulei, dam la rece 1/2 de ora. Pana aluatul sta le rece, pregatim umplutura de urda. Intrun castron, razuim urda, adaugam galbenusurile, zaharul, vanilia, smantana, mararul tocat marunt, amestecam totul bine, dam la rece.
Acum e timpul sa coacem clatitele.
Intro tigaie adaugam 2 lingurite de ulei, incingem uleiul si punem un polonic de aluat, il coacem pe ambele parti. Asa procedam pana coacem tot aluatul, dar, atentie sa ungem tava cu ulei, inainte de fiecare clatita.
Scoatem clatitele pe un platou si cand sunt gata toate, umplem fiecare clatita cu urda, o rulam si o asezam pe farfurie.
Am pregatit aceste clatite cu urda asa cum cere traditia in Ardeal de Ispas(Inaltarea Domnului)
Sfat: daca aluatul se ingroasa, mai adaugati putina apa si omogenizati totul foarte bine, lasati aluatul sa stea vreo 5-10 minute apoi coaceti placintele.