duminică, noiembrie 29, 2009

Ciorba de sfecla

Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate redusa).
Ingrediente: 1 sfecla mare, 1 morcov, 1 ceapa mica, 1 dovlecel, 2 cartofi, 10 ciuperci ( cam 250 grame), 1 lingurita sare de lamaie, sare, 1 radacina patrunjel, patrunjel verde, 1 lingura ulei masline, enibahar, piper macinat, smantana (optional).
Mod de preparare: Punem la fiert sfecla (curatata, spalata), in 3-4 litri apa (eu am avut mai mult timp la dispozitie si m-am jucat cu zarzavatul, la care am folosit pt taiat cutitul ondulat; sfecla am taiat-o sub forma de bradut, ciupercile le-am taiat in 2 pe mijloc). Se fierbe sfecla vreo 50 minute, dupa care adaugam la fiert si restul zarzavatului (curatat, spalat si ,,modelat,, cu amintitul cutit) in afara de dovlecel, care se adauga la sfarsit si se mai fierbe ciorba vreo 10 minute. Cand zarzavatul e fiert, potrivim de sare, adaugam sarea de lamaie si stingem focul. Punem in ciorba o lingura de ulei de masline si patrunjel verde. Ciorba se poate servi si cu smantana adaugata in farfurie, condimentam cu enibahar, piper si putin ardei iute.

Ciorba de zarzavat cu afumatura

Timp de preparare: 2 ore.
Ingrediente: 300-400 g varza proaspata, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa mica, 1 bucata mica radacina patrunjel(eu am avut o radacina f. mare de patrunjel si am taiat o bucatica din ea), 400 g coaste afumate de porc (puteti folosi orice carne afumata), 200 g carne porc proaspata (optional), 330 ml bulion (atata are sticla mea), 6 rosioare congelate (optional), patrunjel verde, sare, smantana (optional).
Mod de preparare: punem carnea spalata si portionata la fiert in 3-4 litri apa. Cand este fiarta carnea, adaugam zarzavatul taiat dupa bunul plac, continuam fierberea, potrivim de sare. Daca a fiert zarzavatul, se adauga bulionul se mai da cateva clocote, se stinge focul si se presara verdeata. Se poate servi cu smantana adaugata in farfurie. E foarte gustoasa cu ceapa rosie! Timpul pt preparare este de aproximativ 2 ore, timp necesar fierberii afumaturii.
duminică, noiembrie 22, 2009

Chiftele

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 1/2 kg carne tocata, 1 ceapa, 7-8 catei usturoi, 2 felii intregi de paine (inmuiata in apa si stoarsa bine), 2 oua, 2 lingurite boia, 2 lingurite vegeta, 1 lingurita boia dulce, 3-4 lingurite faina alba, cateva fire patrunjel verde tocat, 2 cartofiori (razuiti pe razatoare mica si storsi bine de zeama), sare, ulei pt prajit.
Mod de preparare: Intrun castron amestecam foarte bine toate ingredientele, formam chiftelute cu mainile inmuiate in apa rece, pe care le frigem in ulei la foc potrivit, pe ambele parti.