joi, ianuarie 05, 2012

Ficat de gaina/pui pane



Zilele astea mi s-a facut pofta de ficatei de gaina. N-am stat prea mult pe ganduri, am cumparat ficat si am trecut la mesterit ficat pane cu pireu de cartofi. M-am gandit sa numesc reteta  Ficat de gaina pane....si nu ficat de pasare, sa nu va zboare gandul la cine stie ce prepelite sau fazani. Asadar, am avut la dispozitie 1/2 kg de ficat, pe care l-am studiat atent sa nu aiba vreo bucatica de fiere ratacita si sa-mi amarasc mancarea. Spre bucuria mea, a fost bine curatat, am indepartat doar cateva pielite.
Ingrediente: 1/2 kg ficatei, 3 oua, 2-3 linguri de faina alba cernuta, sare, piper negru macinat, alte 3 linguri de faina( in care tavalim ficatul pt a absoarbe apa care a mai ramas, altfel s-ar putea sa sara uleiul la prajit), ulei pt prajit.
Pt pireu: 4 sau 5 cartofi mari, 1 lingura de unt, sare, 1 lingurita de zahar, cateva linguri de lapte (3-4 pt a subtia pireul).
Mod de preparare: am inceput cu spalatul ficatului in cateva ape, l-am lasat la scurs in strecuratoare vreo 10 minute. In acest timp am curatat, spalat cartofii, i-am taiat cubulete si i-am pus la fiert in apa rece cu sare. I-am lasat sa fiarba la foc domol, din momentul in care au inceput sa fiarba. Dupa fierbere, i-am scurs de apa, i-am pasat bine cu dispozitivul pt pireu, am adaugat untul, zaharul, am amestecat bine si am subtiat cu cateva linguri de lapte sa nu fie foarte vartos.
In timp ce au fiert cartofii, am pregatit ficatul pane. Am presarat sare si piper peste ficat, l-am amestecat sa se condimenteze uniform, apoi fiecare bucata de ficat se tavaleste prin faina sa se absoarba umezeala, dupa care  se tavaleste printro compozitie de consistenta unei smantani fluide, care se pregateste astfel: cele  3 oua se bat bine, adaugam faina cernuta si putina sare, amestecam totul bine. Prajim fiecare ficatel in ulei incins, la foc potrivit, pe ambele parti, apoi il lasam la scurs pe un servetel de hartie.
Se servesc ficateii cu pireu de cartofi si castraveti murati sau salata de sfecla rosie.



45 de comentarii:

  1. ficat pane n-am mancat pana acum dar este foare apetisant.o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca au fost deliciosi ficateii!

    Un An Nou Fericit iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite ce nu am incercat inca si voi incerca cu siguranta :) Arata foarte bine! Pupicei si un calduros ,,La multi ani,,!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani si un an bun! Si plin de bunatati! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am mancat ficat pane. E bun rau,nu? O sa testez si eu reteta, prea curioasa m-am facut de la o vreme ;) Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  6. Indiferent de ce pasare sunt, ficateii sunt preferatii mei.
    Si asa pane sunt...deliciosi ( cum spune "generalul" meu)
    Te tzuc Lenutico !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am incercat inca dar sper sa fei la fel de gustos cum si arata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oooooooooooooooo, cat de mult imi place....demult nu am mai facut insa.
    Pup si seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. sarah@: sunt tare buni, se pot consuma si reci. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Emily@: da, da, sunt tare buni, te pupic si eu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Alexandrina@: da scumpa au fost tare gustosi, te pupic, la fel si fetele tale dragute.

    RăspundețiȘtergere
  12. Adela Zilahi@: poti incerca, nu vei regreta. Iti multumesc frumos pt urari, la fel si tie impreuna cu familia ta.

    RăspundețiȘtergere
  13. DiaMar-bucataria galbena@: asa este, te pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  14. Miha@: draga mea, iti multumesc frumos, numai bine si tie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Antonina@: multumesc de vizita, din curiozitate, poti incerca, eu zic ca sunt buni. Imi place blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sidy soro, ma bucur ca va plac, pup generalul scump.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sisteme de copiat @: multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  18. Medi@: te invit la mine. Pup si eu, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cu siguranta voi incerca! Dar stii ce-am facut ? am cumparat ficat de porc.. o sa-ti spun cum mi-a iesit! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu stiam ca ficateii pot fi facuti ca schnitzel sau cel putin nu am mancat eu niciodata.Fain!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. trebuie sa fie tare bun ficatul pane! Pup

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonina@: sa spun drept nu am incercat niciodata cu ficat de porc, dar crede-ma sunt tare curioasa cum ti-a iesit. Te pupic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sisteme de copiat@: da sunt tare buni, multumesc de aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  24. alinutzika@: asa este, sau poate ne place noua? Pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte gustos. Mersi de reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Foarte buni au iesit ficateii, o super reteta, ma bucur ca am descoperit acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  27. Arata senzational, cred ca sunt deliciosi. Astazi sau cel tarziu maine ii execut :) Dana

    RăspundețiȘtergere
  28. o intrebare: Nu se intaresc daca ii saram cruzi? Dana

    RăspundețiȘtergere
  29. Dana draga, sa sti ca nu se intaresc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Dana, multumesc pt vizita, te astept sa-mi spui daca ti-au placut.

    RăspundețiȘtergere
  31. Multumesc de raspuns, astazi ii pregatesc. Dana

    RăspundețiȘtergere
  32. I really like what you’re doing here. Keep posting that way. Take care!

    RăspundețiȘtergere
  33. I-am facut aseara, sunt deliciosi. Multumesc ! :) Dana

    RăspundețiȘtergere
  34. Una dintre mancarurile mele preferate in copilarie! Intr-adevar, foarte gustos :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Dana@: ma bucur ca ai ales una din retetele mele sa le incerci, te mai astept. Poti sa-ti faci cont pe google, apoi sa te conectezi la membrii saitului, te consider deja prietena mea.

    RăspundețiȘtergere
  36. Marius Dan@: ma bucur ca ficatul pane este una din mancarurile copilariei tale, multumesc de vizita, esti binevenit oricand.

    RăspundețiȘtergere
  37. Arata foarte bine! Ultima poza m-a trimis in bucatarie de pofta :))

    RăspundețiȘtergere
  38. Pare foarte gustos. Weekend-ul acesta o sa incerc reteta sa vedem ce iese :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Ti-am gasit blogul de pe google . E exact ceea ce cautam, mersi mult !

    RăspundețiȘtergere
  40. hmmm cat de bine arata..am sa fac si eu:d

    RăspundețiȘtergere
  41. vai de cand nu am mai mancat asa ceva,azi voi gati doar cu ficat,multumim

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita