duminică, noiembrie 06, 2011

Dulceata de dovleac


 Pe tarabele taranilor, se gaseste din belsug dovleac. Va propun sa incercati o reteta simpla de dulceata din dovleac daca ati ramas in urma cu proviziile pt iarna.
Timp de preparare: 1 ora.
Ingrediente: 1 kg miez de dovleac, 1,5 kg zahar, 2 pahare vin alb sec (cam 200 ml), 1 baton de vanilie, sau 3 pliculete de zahar vanilat, 4 cuisoare nemacinate, apa.
Mod de preparare: miezul de dovleac se razuieste pe razatoarea cu gauri mari, se fierbe cu putina apa (cat sa-l acopere), pana se inmoaie, apoi se scurge intro sita. Intro cratita se pune la fiert pana se leaga, zaharul si vinul, adunand spuma formata.  Se adauga miezul de dovleac fiert si scurs de apa, batonul de vanilie sau zaharul vanilat, cuisoarele, se fierbe dulceata la foc domol pana se obtine consistenta dorita si dovleacul este translucid. Se pune dulceata in borcane spalate, sterilizate, se pun capace cu filet sau celofan dublu, se tin borcanele la dunst uscat pana ziua urmatoare cand se depoziteaza in camara.


14 comentarii:

  1. Sincer, nu tin minte sa fi mancat vreodata; cred ca e tare buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alexandrina: e o bunatate. Peste cateva zile voi posta o alta reteta de dulceata din dovleac si mai buna, asa ca, fiti pe faza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am mancat niciodata,dar cred ca este buna.Imi place tare mult culoarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am facut dar am mancat la cineva si mi s-a parut grozava!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmmm nici nu am stiut ca se poate face dulceata din dovleac!!..

    RăspundețiȘtergere
  6. DiaMar-bucataria galbena@: are o culoare frumoasa asa este, iar gustul nu se simte docleacul din cauza aromelor.

    RăspundețiȘtergere
  7. felis!: da, se face dulceata din dovleac, desi nu s-ar crede, nici eu nu credeam ca dovleacul se poate transforma in asa bunatate. Zilele astea, dar mai precis maine, voi posta alta reteta tot de dulceata cu dovleac, la fel de buna, poate chiar mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  8. oare e bun si pe clatite? Sunt fan clatite si as vrea sa incerc :X

    RăspundețiȘtergere
  9. Merge si fara vin sau e musai?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. tansformatori: da pt clatite e bun de tot!

    RăspundețiȘtergere
  11. Marius: eu nu am preparat dulceata asta fara vin, dar eu cred ca merge.

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita