miercuri, septembrie 21, 2011

Gogosari pentru iarna

De multi ani, in fiecare toamna conserv gogosari dupa aceasta reteta, simpla si sigura.  
Timp de preparare: 24 ore.
Ingrediente: gogosari, zahar, sare, foi de dafin, hrean, piper boabe. Pt fiecare kg de gogosari, avem nevoie de: 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata (pt conserva), ½ lingurita salicilat.  
Mod de preparare: curatam gogosarii de samburi, ii spalam, ii taiem bucatele, presaram piper boabe, adaugam cam 2 radacini de hrean potrivite(curatate, spalate si taiate bucati), apoi se adauga pt fiecare kg de leguma 100 ml otet, 100 g zahar, 1 lingura sare neiodata, ½ lingurita salicilat. Se amesteca totul bine, se lasa sa stea 24 h, dupa care se pune muratura in borcane, se toarna zeama rezultata, se leaga sau se capacesc borcanele si se aseaza in camara. Puteti sa pregatiti aceasta muratura din cate kg de legume aveti la indemana. Trebuie sa respectati cantitatile de sare, zahar, salicilat, raportate la cantitatea de legume pe care doriti sa o conservati. La 5 kg de gogosari am avut nevoie de 1 borcan de 3 l si 2 borcanele de 800 g. Puteam sa pun muratura in 2 borcane de 2 l. In borcanul de 3 litri am cam inghesuit bietii gogosari! Daca doriti o salata rapida, pe care nu o pastrati pt iarna, nu puneti salicilat.

24 de comentarii:

  1. Iarna asta n-am mai pus! Am incercat retete noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceasuri de mana, sa inteleg ca pana acum ai pus gogosari dupa o reteta cam asa cum este reteta mea? Ma bucur, noua ne plac si e o reteta comoda, usor de realizat si cu siguranta stau foarte bine gogosarii conservati in acest mod. Sunt curioasa ce retete ai incercat, nu ne spui si noua? Te astept cu noutati, multumesc frumos de vizita si totodata pt comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte buni...imi plac mult!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. alinutzika, multumesc frumos, te pupic si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu pun varianta oparita, am tot auzit la rece si cred ca am sa fac, sunt tare curioasa de gust! Pup cu drag si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos arata in borcane.. eu nu am pus nimic inca pt iarna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Adeluta@: mie mi se pare o reteta comoda, o fac de ani de zile si ne place gustul. Pupici si din partea mea, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. felis@: piata e plina cu de toate, anul acesta a fost foarte bogat, cel putin in Ardeal, doar timp sa ai, inca nu e tarziu. Te pup, multumesc pt aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Faina reteta, Lenutico, poate o incerc !

    RăspundețiȘtergere
  10. Daniela@: mai ai unde depozita? Am vazut ca pivnita e plina, poate sa vina 2 ierni ca provizii ai, asa harnicuta ai fost. Daniela, asa cum am specificat e usor de pus, sta cu siguranta, sunt buni.

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata tare bine in borcane."Fur" si eu o bucatica.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Din Gogosari se fac cele mai buna muraturi (parere personala) . Mersi de reteta . O s-o incerc .

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo tie Lenutico.....
    Mai ai loc in camara sau si pivnita e plina ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  14. DiaMar-bucataria galbena@: serveste cu incredere.

    RăspundețiȘtergere
  15. Daniil@: sunt bucuroasa ca vrei sa incerci reteta de gogosari.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sidy, eu la bloc nu am pivnita. In camara nu prea mai incap, as mai avea in plan ceva cu gutui si cam gata, te tzuc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  17. eu aveam alta reteta dar am sa o incerc si pe asta si apoi am sa-ti spun care e mai buna

    RăspundețiȘtergere
  18. mmmmmmm, tare buni, eu sunt moarta dupa gogosari :D

    RăspundețiȘtergere
  19. beatrice suciu@: astept cu nerabdare raspunsul tau. Iti multumesc de vizita si comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  20. Anastasia@: la fel si mie, te pup.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ador muraturile si trebe sa recunosc ca gogosarii tai arata bestial.

    RăspundețiȘtergere
  22. Haine Online@: dar sunt si foarte gustosi.

    RăspundețiȘtergere
  23. Din astia am pus si eu si am mai pus si altele, ca prea imi faceai pofta mereu cu conservele tale:))) Sa speram ca vor tine in debara la bloc.
    Te pup!
    Un week-end placut sa ai!

    RăspundețiȘtergere

  24. truedelights: Flori draga, vor sta, eu pun dupa reteta asta de o viata, camara mea este foarte uscata, tot la bloc. Te pup si ma bucur ca m-ai vizitat.

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita