luni, iulie 18, 2011

Compot de visine (fara conservanti)


Timp de preparare:
1 ora (complexitate ridicata)  
Ingrediente:
2 kg de visine, zahar(5 linguri pt un borcan de 800 g), 5 vanilii, apa.
Am avut nevoie de 8 borcane de 800 ml. cu capace filetate.
Mod de preparare:
Visinele sanatoase si tari, se curata de codite, se spala, se asaza in borcane de 800 g, spalate bine si sterilizate la cuptor. Eu nu am umplut borcanele cu fructe, puneti cate doriti, insa sa treaca de jumatatea borcanului. Peste un borcan in care ati pus visine, adaugati apa pana sus, cu un deget mai jos de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intrun vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 5 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste visine, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima visina usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Nu va temeti, se va pastra fara conservant, daca ati adaugat suficient zahar, fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, visinele le puteti folosi la prajituri, sau salate de fructe. 

20 de comentarii:

  1. exact asa facea si mami compotul de visine.este foarte bun si 100%natural.o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect,nici eu nu pun nimic!Nici la dulceata nici la compot.Atunci de ce il mai facem in casa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa am pus si eu anul acesta compotul de visine, fara conservant, sunt tare curioasa daca sta , oricum este mult mai sanatos! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent!
    Si eu am facut, dar numai cateva borcane.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna reteta, imi place mult.Eu nu pun tava la cuptor ci pe foc, schimb tava cu un vas mare si adanc.
    Mai fac si cu alcool, putine. Imi place sa le scot iarna si sa le trec prin ciocolata...

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent arata,si acelasi credca e si gustul :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun si vara , bun si iarna acest compot.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Da Sarah, este bun. Multumesc de vizita te astept mai des.

    RăspundețiȘtergere
  9. Adela, cu siguranta va sta, daca fructele au fost sanatoase, borcanele sterilizate si compotul cu zahar suficient dunstulit. Astept sa-mi spui peste 2 -3 saptamani, iti vei da seama daca se pastreaza.

    RăspundețiȘtergere
  10. Miha, nici eu nu am facut foarte multe, ca am pus cirese, cateva, urmeaza saptaman asta caisele, apoi, prunele, gutuile si mai vad.... Sunt foarte bucuroasa ca mi-ai calcat pragul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Irina, cred ca sunt un deliciu, multumesc de vizita, m-as bucura sa vi mult mai des.

    RăspundețiȘtergere
  12. Magazin de Electronice, iti multumesc pt aprecieri, imi face placere sa-mi fi oaspete.

    RăspundețiȘtergere
  13. Medi, Medi asa e, te pup oaspete drag. Imi place blogul, e tare frumos, te felicit.

    RăspundețiȘtergere
  14. foarte bun! Imi plac mult visinele sunt ami senzuale decat ciresele iar gustul e fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  15. Asa este Gabi, si mie visinele imi plac mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nam apucat sa fac compot de visine,defapt nu eu mama:P.nam mancat niciodata cu zahar vanilat.trebuie incercat nare ce sa strice.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  17. Magazin de Electronice, are o aroma aparte, trebuie incercat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ador compotu mai ales de visine.Si a tau ce bn arata:X

    RăspundețiȘtergere

multumesc pentru vizita