duminică, ianuarie 10, 2021

Rulada cu cascaval

 


Un aperitiv apreciat, gustos și aspectuos, este aceasta ruladă cu cașcaval.

Pentru preparare avem nevoie de felii de cascaval (eu am avut hochland/8 felii), felii de șuncă Praga cât sa acopere feliile de cascaval, crema de brânză, piper măcinat, oua fierte tari (2 bucăți), câteva măsline fără sâmburi verzi și negre, o crenguța mărar verde, fâșii subțiri de ardei rosu sau galben, sau verde (ce aveți la îndemână), puțin unt moale. 

Mod de preparare: pe o foaie de copt, într-o tava potrivita pt cuptor așezați feliile de cascaval ușor suprapuse, apoi le introduceți în cuptorul preîncălzit 2 sau 3 minute pana când cașcavalul se topește ușor. Urmăriți acest lucru pe geamul cuptorului de la aragaz. Când feliile sunt unite, scoateți tava din cuptor și lăsați sa se răcească. Între timp, întrun castron amestecati crema de brânză cu 2 ouă fierte tari, piper măcinat după gust, mararul tăiat mărunt, măslinele tăiate rondele sau mărunt, cum doriți. Întindeți peste feliile de cascaval puțin unt moale la temperatura camerei sau crema de brânză înainte sa o amestecati cu celelalte ingrediente. Peste, așezați feliile de șuncă Praga una lângă alta, încât sa acopere toată suprafața feliilor de cascaval, ungeți feliile de șuncă cu amestecul de crema de brânză, peste care puneți fâșii subțiri de ardei rosu, galben sau verde (de care aveți la îndemână), apoi rulați cu ajutorul hârtiei de copt. Rulada obținută se învelește în folie de nylon, se leagă la capete și se păstrează la rece câteva ore, când se poate servi tăiată în felii de grosimea unui deget.



marți, ianuarie 05, 2021

Mosi Craciuni, Aperitive

 

Pentru masa de Craciun, am preparat Mosi Craciuni draguti si gustosi!

Sa va explic ce am folosit in realizarea lor: baza a fost confectionata din rosii prunisoara, capul mosului a fost realizat din branza de burduf (bilute de branza) ochii din bobite de piper, iar gulerul si parul din cascaval razuit amestecat cu crema de branza. Am pus acerasta compozitie in poche si am spritat gulerul si parul. Din rosie taiem partea de la baza incat rosia sa aiba stabilitate, iar partea de sus se taie si se foloseste la realizarea caciulii mosului. Nu e mare scofala, dar cu rabdare si amuzament, fiecare poate realiza acesti mosi, sa i puna pe platourile de sarbatoarea Craciunului. Eu am facut doar 4 mosi, pt fiecare cate unul. 

S aveti spor in imaginatii!

Sursa Mosi Craciuni: Internet

Platouri cu aperitive:




duminică, ianuarie 03, 2021

Prajitura cu mac, prajituri

  



Pentru aceasta prajitura folosesc o tava cu dimensiunea de 20x30 cm. Prajitura are 3 foi: 2 foi cu mac si 1 foaie bezea.

Pentru fiecare foaie cu mac aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 5 linguri de mac, 2 linguri de faina, 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod preparare foaie cu mac: mixam albusurile spuma cu 1 praf de sare, adaugam praful de copt, mixam putin sa incorporam praful de copt. Adaugam zaharul si zaharul vanilinat, mixam pana la topirea zaharului. Se adauga macul amestecat cu faina, omogenizam compozitia. Turnam compozitia intro tava cu dimensiunile de 20x30 cm tapatata cu hartie de copt. Nivelam compozitia din tava sa putem obtine o foaie frumoasa. Nu va speriati cantitatea este putina, dar iese o foaie subtire. Coaceti compozitia in cuptorul preincalzit la 180/190* Procedati exact la fel pt a doua foaie cu mac.

Pentru foaia bezea aveti nevoie de: 3 albusuri, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 1/2 praf de copt, 1 plic zahar vanilinat.

Mod de preparare foaie bezea: mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam praful de copt, omogenizam, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilinat. Mixam pana la topirea zaharului, adugam cele 2 linguri de ulei, amestecam usor  cu o lingura de lemn pana la incorporarea acestuia, apoi adaugam faina cernuta si omogenizam pana la incorporarea acesteia. Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la aceeasi temperatura la care ati copt cele 2 foi cu mac. Dupa ce am copt cele 3 foi (2 cu mac si foaia bezea) trecem la prepararea cremei.  

Ingrediente crema prajitura cu mac: 7 galbenusuri ( sincer eu le am pus pe toate 9 ramase de la toate cele 3 foi), 2 sau 3 plicuri de vanilie, 6 linguri de zahar, 500 ml lapte, 1 plic budinca vanilie (40 g), 250 g unt 80%.

Preparare crema prajitura cu mac: intro cratita cu fundul dublu mixam spuma galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam praful de budinca, omogenizam foarte bine, adaugam laptele si punem compozitia la foc mic pana obtinem o budinca. Luam de pe foc, dupa ce se racoreste putin vasul acoperim budinca cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca. Mixam untul la temperatura camerei apoi adaugam treptat budinca racita si mixam pana obtinem o crema omogena si catifelata. Impartim crema in 3 parti egale si asamblam prajitura. ati sesizat ca am folosit mult zahar vanilinat, mie imi place gustul vaniliei si am vrut sa fie parfumata prajitura. Voi folositi cum va place.

Asamblare prajitura cu mac:

1. Foaie cu mac, peste care intindem 1/3 din crema/

 2.Foaie bezea peste care intindem 1/3 crema.â

 3.Foaie cu mac peste care intindem 1/3 crema.

Inainte de ultima parte de crema presati putin cele 3 foi sa se lipeasca, abia apoi intindeti a treia parte de crema. Urmeaza decorarea prajiturii.

Decor prajitura cu mac: 50 grame ciocolata alba care se razuieste peste intreaga prajitura. Depozitati in camara invelita in hartie de copt sau staniol pana se va innmuia.

marți, octombrie 27, 2020

Cornuri cu branza dulce


Aromate, satioase si pufoase, cornurile cu branza sunt bune la dejun, la cafea, la pachet.

Pentru aluat aveti nevoie de: 1 kg de faina alba 000, 150 g zahar pudra, drojdie uscata dr Oetker 4 pliculete (1 pliculet contine 7 g de drojdie uscata/eu mereu folosesc tipul acesta de drojdie, nu l inmoi niciodata, il adaug la ingredientele uscate), putina sare, 400 ml lapte caldut, 100 g unt topit si racorit, 3 oua, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura esenta lamaie/ambele dr Oetker.

Pentru umplutura aveti nevoie de: 400 g branza proaspata de vaci, 3 linguri de gris, 2 oua, esenta de lamaie si vanilie dupa preferinta (puteti pune cate o lingura din fiecare, eu cam asa am pus). De curiozitate am facut 4 cornuri cu gem si nuca. Am amestecat cateva linguri de nuca macinata cu gem de cirese, insa puteti folosi orice gem aveti/doriti. Au fost bune, insa mai mult mi au placut cele cu branza.

Pentru uns cornurile: 1 ou batut.

Mod de preparare: incepeti cu aluatul evident. In bolul de la robot am pus ingredientele uscate, le am amestecat usor, apoi am adaugat ouale, untul topit si laptele, am pornit robotul la care am atasat accesoriul de framantat/respectiv acel carlig destinat framantarii. Am lasat aparatul sa framante cam 10/12 minute, dupa care am pudrat aluatul cu putina faina, apoi l am acoperit cu folie de plastic peste care am pus un prosop de bucatarie si am lasat la dospit cam 40 de minute sau pana aluatul si a dublat volumul. Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Pana aluatul dospeste pregatiti umplutura. Intrun bol sau cratita, amestecati branza cu ouale, esentele, grisul si le dati deoparte. Dupa dospire, scoateti aluatul din vas pe planul de lucru infainat, il framantati putin pe masa, apoi il impartiti in doua parti egale, formand 2 bile. Lasati una deoparte, iar pe cealalta o intindeti intro forma rotunda pe care o taiati in 4 parti si fiecare parte in 3. Obtineti dintro bila 12 triunghiuri pe care le umpleti cu branza, rulati aluatul din exterior spre interior formand astfel cate un corn. Asezati cornurile intro tava tapetata cu hartie de copt si le ungeti cu ou batut, le lasati sa mai dospeasca 15 minute in tava, apoi le puneti in cuptorul preincalzit la temperatura de170/ 180 grade, timp de 20 sau 30 minute, in functie de cuptor.  Procedati la fel si cu cealalta bila de aluat. Cand asezati cornurile in tava puteti sa lasati distanta mai mare intre ele, ale mele au crescut tare si s au cam lipit intre ele.





joi, iunie 25, 2020

Prajitura cu cirese




Pentru prepararea acestui desert simplu, folosim evident cirese, insa puteti inlocui fructele cu fructe preferate si de sezon: visine, caise, prune, capsuni, zmeura.
Sa prepar prajitura cu cirese, am avut cam 500/600 grame cirese din care am scos samburii.
Aveti nevoie de: 500/600 g cirese spalate si curatate de samburi, 5 oua, 350 g faina, 250 g zahar, 200 ml  lapte rece, 10 linguri ulei floarea soarelui, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 plic praf copt, un praf de sare, 2 linguri de gris, optional 1 lingurita de scortisoara macinata, zahar pudra pt pudrat.
Mod de preparare: eu am folosit robotul. Intrun vas incapator spargeti ouale intregi,adaugati putina sare, bateti le energic pana la formarea unei spume dense (puteti bate albusurile ca pt pandispan, separate de galbenusuri) adaugati zaharul si zaharul vanilinat treptat si bateti pana la topirea lui. Adaugati uleiul treptat, continuati sa bateti compozitia, adaugati laptele rece amestecand continuu. Dupa incorporarea acestora, adaugati putin cate putin faina cernuta amestecata cu praful de copt. Dupa incorporarea acestora, turnati compozitia obtinuta intro tava de prajitura, tapetata cu hartie de copt, asezati ciresele tavalite prin 2 linguri de gris si puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 grade cam 30/35 minute. Verificati cu scobitoarea, cand aceasta este curata,prajitura este coapta, stingeti focul, scoateti prajitura din cuptor, lasati o la racorit, pudrati o cu zahar pudra amestecat cu praful de scortisoara inainte de a fi servita. Dimensiunea tavii 25x36 cm.




marți, iunie 16, 2020

Cheescake cu capsuni si glazura de ciocolata


Pentru realizarea acestui cheescake aveti nevoie de 3 starturi: blat, crema si glazura. Acest desert separe ca a aparut in Grecia Antica. Atat de indragit si in zilele noastre, o sursa buna de energie, cheescake ulpoate fi servit ca tort la aniversari, se prepara usor, este racoros, gustos, aromat. In prepararea acestui desert, se incepe cu baza, primul strat, care se lucreaza din biscuiti si unt, stratul 2 este cel mai gros crema, si ultimul strat glazura. In zilele foarte calduroase, este preferat pt ca nu necesita coacere.
Pentru blat: 400 g biscuiti petit beurre maruntiti fin, 200 g unt topit.
Pentru crema: 600 grame crema de brânză de vaci, 500 ml frisca lichida Hu la la, 150 g zahar pudra, 100 ml apa rece pt hidratarea gelatinei, 20 g gelatina(2 plicuri), 2 plicuri zahar vanilinat, 100 ml lapte fierbinte.
Pentru decor: vreo 300 g capsuni, cirese sau ce fructe doriti sa folositi.
Pentru glazura: 120 g ciocolata cu lapte sau amaruie, 80 ml smantana pt frisca, 1 lingura de unt, un praf de sare.
Mod de preparare blat: biscuitii maruntiti cu un robot de bucatarie se amesteca cu 200 g unt topit, se omogenizeaza bine (compozitia ar trebui sa aiba aspectul nisipului umed), apoi se tranfera intr o forma cu fund detasabil cu diametrul de 24 cm. Presam bine compozitia de biscuiti cu untul topit si punem forma in frigider la rece cam 30 minute. 
Mod de preparare crema: incepem cu hidratatrea gelatinei care se amesteca bine cu cantitatea de apa rece prevazuta de reteta. Se lasa la hidratat cam 10 minute. Intre timp incalzim laptele care trebuie sa fie fierbinte insa nu clocotit. Turnam gelatina peste lapte si amestecam pana se topeste toata gelatina. Lasam deoparte laptele cu gelatina si ne ocupam de prepararea cremei. Pentru aceasta etapa am folosit un mixer. Punem in bolul mixerului cantitatea de branza recomandata, la temperatura camerei. Vreau sa precizez aici ca pt crema am folosit branza de vaci pt creme de la Lidl. Daca nu gasiti acolo, cumparati o branza de 30 sau 32% grasime. Aveti grija sa fie bine scursa de zer. Peste branza adaugati zaharul pudra si zaharul vanilinat. Mixam foarte bine pana la obtinerea unui amestec omogen. Treptat adaugam frisca lichida, marim viteza mixerului si mimixam cam 5 sau 6 minute. Micsoram viteza si adaugam treptat laptele cu gelatina. Marim iar viteza mixerului pt cateva minute timp in care crema va fi gata. Pt decor folosim capsuni spalati, scursi de apa, taiati in jumatate. Asezam capsunii pe peretii inelului de jur imprejur. Capsunii care au ramas i am taiat bucatele si i am asezat pe blatul de biscuiti peste care am turnat crema de branza. Prajitura se pastreaza la frigideri 6 ore (eu am lasat o peste noapte). 
Mod de preparare glazura de ciocolata: incalzim smantana pt frisca (am folosit smantana dulce pt gatit cu 32% grasime) pana da in clocot, se toarna peste ciocolata maruntita. Se amesteca bine pana la topirea ciocolatii, se adauga untul la temeratura camerei, praful de sare si se omogenizeaza totul pana la topirea completa a untului. Se toarna glazura peste crema de branza si se pune din nou prajitura la frigider cam pentru 2 ore. Se decoreaza cu ce fructe doriti. Eu am pus cirese. Ca sa scoateti desertul din forma treceti cutitul de jur imprejurul cheescak ului, apoi desfaceti cu grija inelul.
Alta data am decorat cu bomboane toffifee si skittles. 



duminică, mai 31, 2020

Placinte cu urdă (urdoici)




Aveți nevoie de: 500 grame făină albă de grâu, 250 ml lapte călduț, 10 grame drojdie uscată, 2 ouă, 100 g zahăr, 50 g unt topit, un praf de sare, coajă de lămâie răzuită , 1 plic zahar vanilinat.
Pentru umplutură: 400 g urda proaspătă, 150 g zahar, 2 plicuri de zahăr vanilinat, coajă rasă de lămâie, 2 ouă, un vârf de cuțit de sare, 2 linguri de gris. Dacă nu vă place coaja de lămâie puteți renunța. 
Pentru uns: aveți nevoie de un ou bătut la care adăugați 2 linguri de apă rece. 
Mod de preparare: eu am folosit robotul. În vasul robotului am pus faina cernută, drojdia, zaharul, laptele călduț, sarea, coaja de lămâie, 1 plic de zahăr vanilinat, am pornit robotul la viteza mica. După o ușoară omogenizare am adăugat ouăle, apoi untul topit. Aluatul va fi frământat la o viteza mai mare (4) cam 5 până la 7 minute. După ce s a încheiat frământarea, pudrati aluatul cu făină, acoperiți cu folie alimentară peste care puneți un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 40/50 minute. Între timp vă ocupați de umplutură. Puneți urda într-un castron, zdrobiți o cu ajutorul furculiței, adăugați toate ingredientele recomandate pt umplutură, omogenizati bine și dați deoparte pana dospește aluatul. După ce aluatul a dospit, pe masa de lucru infainată întindeți din jumătate de compoziție cu ajutorul făcălețului o foaie dreptunghiulară de 7/8 cm grosime. Decupați pătrate de 8 sau 9 cm, pe care așezați cam o lingură de umplutură. Lipiți bine două câte două colțurile opuse ale pătratului. Procedam așa cu tot aluatul. Precizez ca am împărțit aluatul în două sa pot întinde mai bine foaia. Placintele astfel lucrate se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la dospit și în tavă cam 30 minute. Se ung cu ou și se dau la cuptorul preîncălzit timp de 30/40 minute la cuptorul meu. Ies cam 2 tăvi, aprox. 32/34 bucăți. Înainte de servire pudrați dacă doriți cu zahar pudră.





luni, mai 11, 2020

Lichiu cu varză 2

                   
   
Aveți nevoie de: 500 grame făină albă de grâu, 1 pliculeț de drojdie uscată, 350 ml apă, 1 linguriță sare, 2 lingurițe zahăr 1 sau 2 linguri ulei de floarea soarelui. Dacă va place uleiul de măsline, puteți folosi acest tip de ulei, tot 2 linguri, un ou bătut cu 2 linguri de apa rece pt uns lichiul.                     

Pentru umplutură: varza 1,5 kg, 1 ceapă mare, sare, ulei, piper, ardei iute după gust(dacă nu va place picant renunțați) 2 sau3 crenguțe de marar.                                           

Mod de preparare: eu am început prin a  căli verza. Într o cratiță puneți la încins cam 100 ml ulei, adăugați ceapa tăiată mărunt. Căliți ceapa pana devine sticloasă, adăugați varza tăiată fideluță și frecată în prealabil cu putina sare, adaugati piper cam 2 lingurițe, ardei iute după gust, crenguțele de mărar. Lăsați varza la călit, amestecând mereu sa nu se ardă. Potriviți gustul de sare. Varza nu trebuie sa fie foarte moale fiindcă în lichiu ea se mai coace. După călire lăsați varza să se răcească. Între timp pregătiți aluatul. Eu îl frământ cu robotul, așa că pun în vasul robotului mai întâi apa, apoi faina cernută peste care adaug drojdia, sarea, zahărul, uleiul. Drojdia uscată nu da greș niciodată, cel puțin nu mi s a întâmplat sa nu și facă datoria. Dacă nu aveți drojdie uscată folosiți 25 grame drojdie proaspătă. În acest caz într o ceșcuță amestecați drojdia cu câteva cristale de zahăr și 2 linguri de apă călduță apoi presărați 2 lingurițe de făină albă și lăsați la cald pana face bulbuci, semn că drojdia este bună. Deci să revenim, apa pe care o folosiți trebuie sa fie călduță. La robot folosiți cârligul pt aluat, frământați ingredientele cam 5 pana la 7 minute. Presărați peste aluatul frământat putina făină, acoperiți l cu o folie alimentară, apoi cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit cam 20/30 minute. După dospire, împărțiți aluatul în 2 părți. În tava unsă și tapetată cu făină, sau cu hârtie de copt, așezați prima foaie de aluat întinsă cu făcălețul peste care puneți varza călită. Nivelați frumos varza, apoi așezați a doua foaie din aluat. Lipiți bine foile apăsând pe margine aluatul din tavă, înțepați cu furculița din loc în loc. Lăsați tava la dospit încă vreo 10 minute, ungeți lichiul cu ou (1 ou bătut și amestecat cu 2 linguri de apă rece) după care puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180° cam 30/40 minute, depinde de cuptor. După ce scoateți lichiul din cuptor ungeți l cu o bucățică de slănină sau cu puțin ulei, apoi acoperiți l cu un prosop de bucătărie pana se răcorește. Dimensiunea tavii: 22x34 cm. putea sa fie putin mai mare, asta am avut o la indemana.
                                    

miercuri, aprilie 15, 2020

Gogosi

                     
                                             

 Reteta e una simpla.

Aveți nevoie de: 500 grame făină albă, 250 ml lapte, 25 grame drojdie proaspătă, sau 7 grame uscată, 2 lingurițe zahar, 1 linguriță sare, 1 lingură ulei, 2 plicuri zahar vanilinat, coaja razuită de lamaie, ulei pt prăjit.

Mod de preparare: într-o cescuță puneți drojdia fărâmițată, presărați câteva cristale de zahăr, 2 linguri de lapte călduț, 1 lingură de făină și lăsați la căldură până crește și formează niște bule ( aceasta e maiaua). Într-un vas de plastic puneti ingredientele uscate, le amestecati bine, adaugati laptele călduț și maiaua. Framantati ingredientele pana se obține un aluat care se desprinde de pe degete. Când ați terminat, strângeți aluatul într-o bila, presarati făină, acoperiți l cu un prosop de bucătărie și lăsați la dospit 30 sau 40 de minute, pana de fapt își dublează volumul. Scoateți bila de aluat pe un plan de lucru infainat și cu ajutorul făcălețului întindeți aluatul de grosimea unei jumătăți de deget. Cu o forma infainată, tăiați aluatul (sau cu gura unui pahar). Lasati încă vreo 10 minute gogoșile decupate pe planul de lucru, timp în care pregătiți vasul în care urmează sa le prăjiți. Eu folosesc intotdeauna o crăticioară în care încap vreo 4 gogoși. Gogoșii trebuie sa plutească în ulei, iar uleiul trebuie sa fie încins în momentul în care îi puneți la prăjit. Întotdeauna plasați gogosii în uleiul încins cu partea care au stat pe planul de lucru în sus. Ei se vor umfla ca un balon. Prăjiți i pe ambele părți, apoi cu o paleta scoateți i pe șervețel absorbant, după care îi pudrati cu zahar pudră amestecat cu celalalt plic de zahăr vanilinat. Eu mai pun și pudra de scorțișoară. 
                                    
 
marți, aprilie 14, 2020

Pancakes cu banane (clătite cu banane)

         

Dacă aveți banane foarte coapte, dați le o alta utilitate, faceți clătite.                              
Aveți nevoie de : 250 ml lapte, 2 ouă, 30 ml ulei, putina sare, 1 fiola esenta rom, 3 plicuri de zahăr vanilinat, 350 g banane decojite foarte coapte, 250 g faina alba, 1 plic praf de copt (10 g).

Mod de preparare: într un bol punem toate ingredientele în afara de făină. Cu un blender vertical mixam ingredientele, apoi adaugam faina cernută. Omogenizam totul pana obtinem o pasta fără cocoloase. Intro tigaie încălzită la foc mediu, turnam din compoziția de clătite cu un polonic, de la înălțimea de 20, 25 cm. Coacem fiecare clătită cam 2 sau 3 minute pana când apar bule în aluat. Cu ajutorul unei spatule întoarceți cu grija clătita. Coaceți și pe aceasta parte. Așezați clătitele pe o farfurie, le puteți servi cu dulceață de care aveți prin casă, eu am avut o dulceață mixta de zmeura, visine și strugurei. Puteti sa le serviți cu miere, dacă nu vreți cu dulceață. Din această cantitate și la mărimea la care le am făcut eu, am obținut 9 bucăți. Se fac ușor și sunt foarte gustoase.   
                                     
 
 

duminică, martie 29, 2020

Minciunele




 Aveți nevoie de : 3  ouă, 400 ml lapte, cam 700 g făină albă, puțină făină pt planul de lucru, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță sare, 1 lingură zahar, ulei pt prăjit plăcintele, 4 plicuri zahăr vanilinat, zahăr pudra.       
Mod de preparare: într-un vas încăpător spargeti ouăle, adăugați sarea, bicarbonatul de sodiu, laptele călduț, 2 plicuri de vanilie. Amestecati ingredientele, adaugati faina cernută și frământați câteva minute. Cu mâinile infăinate dați aluatului forma unei bile, îl scoateți pe planul de lucru presărat cu făină. Îl mai frământați puțin, apoi cu sucitorul întindeți aluatul sa aibă cam o jumătate de centimetru grosime. Tăiați aluatul în fâșii, apoi în romburi(eu le am tăiat ba pătrate, ba dreptunghiuri, numa romburi nu) în mijlocul fiecărui romb faceți o crestătură apoi treceți un colț prin crestătura făcută. După ce ați procedat așa cu tot aluatul, prăjiți minciunelele în ulei încins pe ambele părți. Le scoateți pe șervețel absorbant, apoi le tăvăliți prin zahar pudră în care ați adăugat cele 2 pliculețe de zahăr vanilinat.



vineri, martie 27, 2020

Ciorba cu afumatura si conopida



Aveti nevoie de: afumatura (eu am avut un ciolan prefiert de aprox 500 g), 1 conopida aprox 500 g, 3 cartofi, 3 morcovi, 2 cepe, 500 ml zeama de varza, smantana dulce pt gatit cam 250 ml, 1 legatura patrunjel verde, 4 linguri de ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare: intro oala puneti la fiert cam 4 litri apa. Separat intro tigaie incapatoare, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa, caliti cateva minute, puneti carnea afumata taiata bucati/cuburi, inabusiti cateva minute, adaugati morcovul pe care il inabusiti tot asa cateva minute si turnati continutul tigaii in oala pt ciorba, unde apa fierbe deja. Completati apa din ciorba atunci cand scade. Daca deja carnea este fiarta, puneti in oala cartofii taiati cubulete si dupa vreo 10 sau 15 minute adaugati conopida taiata in buchetele mari. Cand cartofii si conopida au fiert, adaugati zeama de varza, lasati ciorba sa clocoteasca 2 minute, potriviti gustul de sare, adaugati smantana, omogenizati ciorba si stingeti focul. Deasupra presarati patrunjelul verde taiat marunt.


duminică, noiembrie 24, 2019

Chiftele din fasole



Chiftele din fasole, este o reteta de post.
Sa le preparati aveti nevoie de: 2 cani fasole boabe, 2 felii de franzela/paine, 1 ceapa mare, 6 sau 7 catei de usuroi, 2 sau 3 morcvi, 2 radacini patrunjel, 1 legatura marar (optional), 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita cimbru, piper macinat dupa gust, sare, 50 g faina alba, ulei pt prajit.
Mod de preparare: fierbeti fasolea boabe si zarzavatul (morcovi +radacina patrunjel). Cand sunt fierte se scurg de apa, se lasa la racit. Itrun bol mixam cu un mixer fasolea si zarzavatul fierte, ceapa taiata bucatele, usturoiul, patrunjelul verde maruntit, feliile de paine/franzela inmuiate si stoarse de apa, adaugam piper macinat, sare, cimbru. Adaugam o parte din faina( ne mai trebuie la tavalit chiftelele inainte de prajire), amestecam cu mana totul bine. Din compozitie modelam bile /chiftelute mici pe care le tavalim prin faina si le frigem in ulei incins. Ca garnitura am avut cartofi cu ceapa si ulei, iar ca muratura varza murata.







vineri, octombrie 25, 2019

Ciorba a la grec cu carne de porc


Dupa reteta descrisa mai jos, puteti prepara ciorba folosind carne de pui sau chiar de miel. Mie imi place cu carne de porc.
Aveti nevoie de: aprox 700-750 g carne de porc, morcovi 3 radacini, patrunjel 2 radacini, o telina mica, o ceapa(cam 150 g), 200 g smantana, 100 g orez, 2 oua(doar galbenusurile), o lingura de faina alba, zeama de lamaie, 100 ml ulei, o legatura patrunjel verde, marar verde 2 crengute, sare, cateva boabe de piper optional.
Mod de preparare: carnea de porc spalata, se taie bucatele mici, se pune la fiert in 3 litri apa. In timpul fierberii se spumeaza. Intre timp zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Intro tigaie puneti uleiul si sotati zarzavatul, apoi il adaugati peste carne in oala de ciorba. Cand carnea e aproape fiarta adaugati orezul curatat de impuritati si spalat. Puteti completa cu apa cand aceasta scade. Potriviti gustul ciorbei de sare. Cand orezul si carnea sunt fierte stingeti focul. Intrun castronas bateti cele 2 galbenusuri cu smantana, adaugati zeama de lamaie apoi faina si amestecati bine sa nu fie cocoloase. Peste acest liezon adaugati progresiv 2 polonice de ciorba, amestecati, apoi turnati continutul castronului in oala cu ciorba, presarati patrunjelul verde si mararul proaspat tocate marunt. Nu este obligatoriu sa caliti zarzavatul in ulei, se poate omite aceasta faza. Din cantitatile mentionate ies cam 9/10 portii de ciorba.